Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Ηλεκτρονικό τσιγάρο, πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται, τι είναι αλήθεια, τι είναι ψέμα;


Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για αυτό τον νέο τρόπο καπνίσματος ή ατμίσματος όπως είναι πιο σωστά. Έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και εχθρούς που το καταδικάζουν. Ποιοι έχουν δίκιο και ποιοι άδικο?

Όλοι θα έχουμε δει τελευταία στην τηλεόραση τους διάφορους «ειδικούς» να μιλάνε για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και να το κατηγορούν -να το θάβουν θα ήταν πιο σωστή έκφραση- ότι δεν είναι καλό και ότι δεν βοηθά να κόψεις το κάπνισμα.

Είναι όντως  τρόπος για να κόψεις το κάπνισμα ή απλά ένας άλλος τρόπος «καπνίσματος» - ατμίσματος;

Κατηγορείται ότι περιέχει ουσίες οι οποίες δεν είναι ασφαλής για τον άνθρωπο. Μπορεί να είναι σωστό μπορεί να είναι και λάθος. Έγινε προσπάθεια απαγόρευσής του από τον ΕΟΦ βάση ενός νόμου του 2009, αλλά με ποια αιτιολογία μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος αφού δεν είναι φάρμακο και ως γνωστόν ο ΕΟΦ, όπως άλλωστε ορίζουν και τα αρχικά του είναι οργανισμός φαρμάκων. Εξάλλου σε τηλεοπτική εκπομπή ο νυν πρόεδρος του ΕΟΦ έχει πει ότι ο νόμος αυτός χρειάζεται αλλαγή και επίσης στην ίδια εκπομπή είπε ότι είναι σαφώς καλύτερο από το να καπνίζουμε. Πολύ μπερδεμένα τα πράγματα, μια έτσι μια γιουβέτσι; Εξάλλου γιατί να απαγορευτεί το ένα και να μην απαγορευτεί και το άλλο την στιγμή που αποδεδειγμένα σκοτώνει; Είναι πραγματικά αστείο να κατηγορεί κάποιος το ηλεκτρονικό τσιγάρο την στιγμή που κρατά στα χέρια  ένα κανονικό τσιγάρο.

Ψάξαμε στο διαδίκτυο για περισσότερες πληροφορίες από τις επιδερμικές και χωρίς ουσία «αναλύσεις» της τηλεόρασης που ρίχνουν στον καιάδα κάτι που δεν το έχουν ψάξει ίσως.  
Να σημειώσουμε ότι παραθέτουμε πληροφορίες οι οποίες είναι από έγκυρους καθηγητές πανεπιστημίων ή τέλος πάντων από κάποια έγκυρη πηγή και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα μέσα και αποφύγαμε τις κουβέντες του καφενείου για ευνόητους λόγους, είτε αυτές ήταν υπέρ, είτε κατά.


Διαβάζοντας τα παρακάτω ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την παρακάτω υποθετική σκέψη.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι στην Ελλάδα  έχουμε 1.000.000 καπνιστές (σίγουρα είναι περισσότεροι) οι οποίοι καπνίζουν ημερησίως ένα πακέτο τσιγάρα που κοστίζει μέσο όρο 3,5 ευρώ. Νομίζουμε ότι δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα αυτή η υποθετική σκέψη.

1.000.000 Χ 3,5 ευρώ = 3.500.000 ευρώ ημερησίως!!!  Και από αυτά το 70-80% είναι φόροι που πάνε στα ταμεία του κράτους και σε αντικαπνιστικές καμπάνιες και ενδεχομένως και σε διάφορα ινστιτούτα διακοπής καπνίσματος. Αυτό το τελευταίο να το έχετε κατά νου.

Μάλλον είναι πολλά τα λεφτά, για να μην πεις ψέματα ή να μην πεις όλη την αλήθεια.Σύγκριση του επιπέδου των καρκινογόνων στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνει ότι είναι πολύ ασφαλέστερα από τα συμβατικά
 
Από το blog καποιου καθηγητη πανεπιστημιου
Το αρθρο βρισκεται εδώ http://tobaccoanalysis.blogspot.com/2009_07_01_archive.html
 

Ο FDA την περασμένη εβδομάδα καταδίκασε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βασιζόμενος στο ότι ένα εργαστήριό του εντόπισε καρκινογόνες ουσίες (ειδικές νιτροσαμίνες καπνού) σε φυσίγγια διαφόρων ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο FDA πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου κατά την οποία επιχείρησε να τρομοκρατήσει τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ώστε να διακόψουν τη χρήση τους (και ως εκ τούτου, να επιστρέψουν στο συμβατικό κάπνισμα). Επιπλέον, μια σειρά από ομάδες καταπολέμησης του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένης της tobaccofreekids.org και της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Ένωσης, ζήτησαν την απαγόρευση αυτών των προϊόντων, βασιζόμενοι σε αυτόν το φόβο για τα καρκινογόνα.

Ο FDA (και οι ομάδες καταπολέμησης του καπνίσματος), ωστόσο, παρέλειψαν να κάνουν τρία σημαντικά πράγματα:

Πρώτον: Παρέλειψαν να αποκαλύψουν τα επίπεδα των νιτροσαμινών καπνού που εντοπίστηκαν στα φυσίγγια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Δεύτερον: Παρέλειψαν να ελέγξουν τη συσκευή μέτρο - αναφοράς (μια συσκεή εισπνοής νικοτίνης "Nicotine Inhaler") για τον προσδιορισμό (και σύγκριση) του επιπέδου των νιτροσαμινών της.

Τρίτον: Παρέλειψαν να αναφέρουν τα επίπεδα των νιτροσαμινών στα συμβατικά προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων και των κανονικών τσιγάρων.


Το υπόλοιπο της ιστορίας

Λόγω των παραλείψεων του FDA και των ομάδων καταπολέμησης του καπνίσματος, είναι απαραίτητο να βγει και το υπόλοιπο της ιστορίας στο φως για να μαθαίνει κι ο κόσμος τι συμβαίνει ακριβώς. Η αλήθεια βρίσκεται στον παρακάτω πίνακα:

Πίνακας με τα μέγιστα επίπεδα νιτροσαμινών σε τσιγάρα και εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης σε ng / g, (νανογραμμάρια ανά γραμμάριο) εκτός από την τσίχλα νικοτίνης που είναι ng / τεμάχιο τσίχλας και το έμπλαστρο που είναι ng / έμπλαστρο.
 


Όπως δείχνουν τα δεδομένα, τα επίπεδα των νιτροσαμινών καπνού στο ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκονται σε επίπεδο ίχνους. Είναι μετρημένο σε κλάσματα του τρισεκατομμυρίου (νανογραμμάρια ανά γραμμάριο). Είναι συγκρίσιμο με τα επίπεδα νιτροσαμινών των υποκατάστατων νικοτίνης που είναι εγκεκριμένα από τον FDA.

Αντίθετα, τα επίπεδα των νιτροσαμινών στα προϊόντα καπνού είναι 300 έως 1400 φορές υψηλότερα. Σε μέτρηση βάρος προς βάρος (ng /g), το Marlboro έχει 1.400 φορές υψηλότερα επίπεδα νιτροζαμινών καπνού από ένα φυσίγγιο ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και ας έχετε υπόψιν ότι πρόκειται για τα επίπεδα στα φυσίγγια και τα τσιγάρα, όχι στον καπνό του τσιγάρου ή του ατμού, που εισπνέονται άμεσα. Λόγω της πολύ υψηλότερης θερμοκρασίας που δημιουργείται κατά την καύση του καπνού σε σύγκριση με την προπυλενογλυκόλη των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η παραγωγή αυτών των καρκινογόνων παραγόντων στον ατμό των η.τ. αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα από αυτή του καπνού των συμβατικών.

Επιπλέον, υπάρχουν περίπου 56 κύριες καρκινογόνες ουσίες που έχουν εντοπιστεί σε υψηλά επίπεδα στον καπνό, ενώ στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εντοπίστηκε καμία από αυτές.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και με την γνώση ότι το συμβατικό τσιγάρο περιέχει τουλάχιστον 10.000 άλλες χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών τοξινών και καρκινογόνων ουσιών, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι,έχουμε εξαιρετικά ισχυρές ενδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ - πολύ πιο ασφαλή από τα συμβατικά.

Κατάλληλες διαδικασίες πρέπει επίσης να υπάρξουν, εάν δεν υπάρχουν ήδη, για να εξασφαλιστεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα είναι διαθέσιμα στους ανηλίκους.
 
Τέλος του κυρίως άρθρου.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται σε έρευνες που συνηγορούν στον μειωμένο κίνδυνο της χρήσης η.τ. όπως αυτή του Dr Laugesen που έγινε στον ατμό των η.τ. και δείχνει ότι από τις 59 πρώτες στη λίστα καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό των συμβατικών τσιγάρων δεν ανιχνεύτηκε ούτε μία στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αντίθετα, ανιχνεύτηκαν 126 σε ένα Μάλμπορο και κρίθηκε ότι δεν είναι λιγότερες από 100 για ποιαδήποτε μάρκα συμβατικού τσιγάρου.

Επίσης αναφέρεται και σε προκαταρκτική έρευνα που παρέχει εργαστηριακές ενδείξεις ότι το η.τ. είναι και βοηθητικό μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος, εξίσου αποτελεσματικό με τα εισπνεόμενα υποκατάστατα νικοτίνης που κυκλοφορούν, με τη διαφορά ότι είναι πολύ πιο αρεστά από τους χρήστες τους (από ό,τι ένα inhaler π.χ.).  

Ακόμα ο Dr Siegel πιστεύει ότι αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορέσουν να αποσπάσουν ένα μερίδιο από την αγορά νικοτίνης (και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, λέει), αυτό θα βελτιώσει την υγεία των καπνιστών αλλά και του κόσμου γενικότερα. Περαιτέρω δοκιμές για την αποδοχή, την εθιστικότητα, την κλινική ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα ως φαρμακευτικό υποκατάστατο νικοτίνης και ως μέσο διακοπής του καπνίσματος είναι απαραίτητες.Dr. Carl V. Phillips

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε απο τον Dr. Carl V. Phillips, Associate Professor, του University of Alberta School of Public Health, ουσιαστικά υποστηρίζει οτι με τα υποκατάστατα του καπνίσματος είναι πολυ πιο σίγουρη η οριστική διακοπή του καπνίσματος και πολύ πιο ήπιο το ψυχολογικό κόστος. 
 
O Dr. Philips χαρακτηρίζει τα προϊόντα αυτά, ως χαμηλού ρίσκου προϊόντα, όχι πολύ πιο σοβαρά από το να πίνουμε καφέ!


Υποκατάστατο σαφώς και είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το κείμενο στον παρακάτω σύνδεσμο.  Dr Elizabeth Whelan

Απαντηση της Dr Elizabeth Whelan (Πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Υγεία). Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ουάσιγκτον Τάιμς στις 6 Αυγούστου του 2009: http://www.washingtontimes.com/news/2009/aug/06/fda-smoke-screen-on-e-cigarettes/

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση φαινομενικά προσπαθεί να μειώσει το κόστος της υγείας, γιατί προσπαθεί να απαγορεύσει κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, ίσως το πιο καταστροφικό πρόβλημα υγείας στις ΗΠΑ;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στο τέλος του προηγούμενου μήνα για να τρομάξει τους Αμερικανούς για το λεγόμενο "ηλεκτρονικό τσιγάρο" ισχυριζόμενος ότι είναι γεμάτο με επιβλαβείς "τοξίνες" και "καρκινογόνες ουσίες." Ο οργανισμός εμμέσως πλην σαφώς μας λέει: Μείνετε μακριά από αυτά τα νεότευκτα, αδοκίμαστα υποκατάστατα του τσιγάρου - καλύτερα να παραμείνετε στα πραγματικά τσιγάρα, αυτά με τα οποία είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι και προκαλούν πάνω από 450.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ.
 
Με αυτή της στρεβλή, ελλιπή και παραπλανητική δήλωση, ο FDA παραβιάζει τη μακρόχρονη παράδοσή του να βασίζεται στην υγιή επιστήμη για τη διαμόρφωση της πολιτικής του. Έτσι όμως θέτει τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων Αμερικανών σε κίνδυνο.
Το αληθινό κομμάτι της δήλωσης του FDA είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχουν ερευνηθεί επίσημα με δοκιμές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τον FDA και υπάρχουν μόνο εδώ και λίγα χρόνια. Στη συνέντευξη τύπου όμως, άλλα είναι αυτά που ο FDA δεν σας είπε αλλά θα έπρεπε:
 
* Τα παραδοσιακά τσιγάρα δεν είναι θανατηφόρα επειδή περιέχουν ίχνη ειδικών "καρκινογόνων» και «τοξινών», αλλά γιατί με τη χρήση τους, οι καπνιστές εισπνέουν τεράστιες ποσότητες καπνού - γνωστά και ως "προϊόντα της καύσης." Είναι η εισπνοή καπνού που σκοτώνει με τόσο πολλούς τρόπους - καρκίνο, καρδιαγγειακές και πνευμονικές ασθένειες, αλλά και περισσότερα.
 
* Το ηλεκτρονικό τσιγάρο - μια συσκευή μίμησης του τσιγάρου - που αποτελείται από μια μπαταρία, έναν ατμοποιητή και ένα φυσίγγιο, επιτρέπει στους καπνιστές να εισπνέουν τη δόση νικοτίνης που χρειάζονται και στη συνέχεια να εκπνέουν ατμό (με μικρή ως καθόλου οσμή) ώστε να μιμούνται το τελετουργικό και την αίσθηση του καπνίσματος κανονικού τσιγάρου.
 
* Ο FDA καταγγέλλει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα "σύστημα χορήγησης νικοτίνης." Σ' αυτό έχει απόλυτο δίκιο. Και πάλι όμως, ο καπνός είναι που σκοτώνει, όχι η νικοτίνη. Ναι, η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική, και είναι αυτή που κρατάει τον καπνιστή δέσμιο στη συνήθεια. Αλλά το να προσλάβουμε τη νικοτίνη χωρίς τον καπνό, είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την υγεία των καπνιστών (η νικοτίνη προσφέρεται σε διαφορετικές δυναμικότητες και οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τη δόση της όπως επιθυμούν).

* Ο FDA έχει εγκρίνει άλλα συστήματα χορήγησης νικοτίνης με τη μορφή τσίχλας και αυτοκόλλητων - τα οποία έχουν φοβερές αποτυχίες. Η διακοπή του καπνίσματος με τη χρήση αυτών των συσκευών ανέρχεται σε ποσοστά κάτω του 15 τοις εκατό μετά από ένα έτος, καταδικάζοντας εκατομμύρια εθισμένους καπνιστές σε αργό θάνατο.Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όμως, ο FDA έχει πλέον ενταχθεί σε μια μακρά λίστα των λεγόμενων οργανισμών δημόσιας υγείας - συμπεριλαμβανομένου της tobaccofreekids.org και της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Ένωσης - των οποίων το συλλογικό σύνθημα φαίνεται να είναι "κόψτε το ή πεθάνετε." Δεν απορρίπτουν μόνο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά έχουν επίσης καταδικάσει και άλλα προϊόντα όπως το άκαπνο snus, τα οποία έχουν ελάχιστο μερίδιο ευθύνης στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα.
 
* Σήμερα πάνω από 1 εκατ. καπνιστές χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα - ένα προϊόν που προσφέρει ορισμένες, αν όχι όλες, από τις "κοινωνικές παροχές" του πραγματικού τσιγάρου - κρατώντας το τσιγάρο, τραβώντας μια ρουφηξιά και βλέποντας ένα σύννεφο " καπνού." Ο FDA, με ελλειπή δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, είναι τόσο απελπισμένος, που καλεί τους καταναλωτές να τηλεφωνήσουν για ανεπιθύμητες παρενέργειες κατά τη χρήση τους, ώστε να μπορεί να αρχίσει να στοιχειοθετήσει μια υπόθεση εναντίον τους και να προχωρήσει στην προβλεπόμενη απαγόρευση. Παρέλειψε όμως να ζητήσει και από τους καπνιστές, που επιτυχώς έκοψαν το κάπνισμα χάρις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, να καταθέσουν κι αυτοί τις εμπειρίες τους.
 
Το κάπνισμα παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου και ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα. Κάθε εναλλακτική λύση αποδεκτή από τους εξαρτημένους καπνιστές πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αντί να καταδικάσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ο FDA, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς του - αφήνοντάς το στην αγορά στο μεταξύ.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ FAME LAB
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΝΟΗ – ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡ. ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΠΕΥΣΤΙΚΟ

ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΦΛΟΥΡΗΣ
12.12.2011

Σε σχετικά πρόσφατη οδηγία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα, προκειμένου να διευκρινιστεί η ποιότητα, ασφάλεια και δραστικότητα των λεγόμενων «ηλεκτρονικών τσιγάρων». Ανταποκρινόμενα στην έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το Μάρτιο του 2011, το FAME Lab, τοΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας συμπεριέλαβαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πνοή», το οποίο αφορά σε καινοτόμες μελέτες σχετικά με τις άμεσες επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία


Τους τελευταίους μήνες, οι φορείς που συνεργάζονται στο πρόγραμμα «Πνοή» διεξήγαγαν μια μελέτη για τις άμεσες επιδράσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία του ανθρώπου.Για πρώτη φορά στον Κόσμο, οι επιδράσεις αυτές συγκρίθηκαν με εκείνες που προκαλεί το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του κοινού τσιγάρου. Οι υπεύθυνοι της επιστημονικής ομάδας ήταν ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής, ο Αναπλ. Καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας και ο Καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο που επιλέχθηκε ήταν από τα πιο διαδεδομένα στην ελληνική αγορά, το δε υγρό γεμίσματος φίλτρων είχε γεύση καπνού και περιεκτικότητα νικοτίνης 11mg/ml.

Στη μελέτη συμμετείχαν 15 καπνιστές και 15 μη καπνιστές άνδρες και γυναίκες. Όσον αφορά το ενεργητικό κάπνισμα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις καπνίσματος δύο τσιγάρων σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σχετικά με το παθητικό κάπνισμα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της έκθεσης για μια ώρα σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος κοινού τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου. Χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο στο οποίο αναπαράχθηκαν οι συνθήκες που συνήθως απαντώνται σε κοινά μπαρ/εστιατόρια της χώρας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με το ενεργητικό κάπνισμα έδειξαν ότι το κοινό τσιγάρο προκαλεί εμφανή απόφραξη των αεραγωγών. Αντίθετα, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έδειξε μια μικρή αλλά στατιστικά και κλινικά ασήμαντη αποφρακτική τάση. Μια ώρα μετά το πέρας του ενεργητικού καπνίσματος και των δύο ειδών τσιγάρου, η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είχε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. 

Σχετικά με το παθητικό κάπνισμα, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής μας ομάδας.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι ακόμη και μια ώρα έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα κοινού τσιγάρου προκαλεί σοβαρές βλάβες στην λειτουργία της αναπνοής, αφού η πλειονότητα των δεικτών που εξετάστηκαν είχαν επηρεαστεί αρνητικά. Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκάλεσε εμφανείς αλλαγές σε δύο από τους 12 
αναπνευστικούς δείκτες οι οποίοι μελετήθηκαν, υποδηλώνοντας έτσι μικρής έκτασης απόφραξη.

Μια ώρα μετά το παθητικό κάπνισμα και των δύο ειδών τσιγάρου, η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είχε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης, συμπεραίνεται ότι το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνοδεύονται από μια μικρή αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, κλινικά ασήμαντη αποφρακτική τάση. Αντίθετα, το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του κοινού τσιγάρου προκαλούν εμφανή απόφραξη των αεραγωγών, η οποία κρίνεται κλινικά σημαντική. 

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Κάρολου Παπούλια και θα δημοσιευτούν στο άμεσο μέλλον σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό.
Η βρετανικη κυβερνηση στον guardian - Τίτλος: Δοκιμάστε άκαπνα τσιγάρα νικοτίνης, λέει η κυβέρνηση *(σ.σ) Η "Μονάδα Ώθησης" του γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου, που αναφέρεται παρακάτω, είναι ένας φορέας που προσπαθεί να αλλάξει συμπεριφορές στον κόσμο για διάφορα ζητήματα όπως π.χ. χρήση ζωνών ασφαλείας, χρήση αμόλυβδης βενζίνης, δωρεά οργάνων κτλ. Η μετάφραση είναι ελεύθερη:

Η για τόσα χρόνια άκαμπτη θέση των συμβούλων για τη διακοπή του καπνίσματος: "'η το κόβεις ή πεθαίνεις", διαπιστώθηκε τελικά ότι δε λειτουργεί, όπως μας λέει η Μονάδα Ώθησης του γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να το κόψουν, και αυτούς προσπαθεί να βοηθήσει η Μονάδα Ώθησης. 
80.000 θάνατοι το χρόνο οφείλονται στο κάπνισμα στη Μ. Βρετανία!

Η Μονάδα Ώθησης θέλει να εξερευνήσει και να ενθαρρύνει τα νέα προϊόντα που παρέχουν νικοτίνη στον οργανισμό  χωρίς τις βλαβερές τοξίνες και τις καρκινογόνες ουσίες του καπνού, που σκοτώνουν.

Στην ετήσια έκθεσή της, η Μονάδα αναφέρει ότι ένας βασικός κανόνας της συμπεριφοράς μάς λέει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αντικαταστήσει κανείς μια συμπεριφορά με μία άλλη παρά να τη διακόψει τελείως. Γι' αυτό πιστεύει ότι η χρήση νέων προϊόντων που παρέχουν νικοτίνη στον οργανισμό, αλλά χωρίς τις βλαβερές τοξίνες και τις καρκινογόνες ουσίες του καπνού που σκοτώνουν, θα πρέπει να ενθαρρύνεται. Αν υπάρχει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και τα προϊόντα αυτά γίνουν ελκυστικά στους καπνιστές, μπορούν να τους διευκολύνουν να απομακρυνθούν από το τσιγάρο και υπάρχει δυνατότητα να σωθούν 10.000 ζωές το χρόνο.

Μερικά προϊόντα όπως το σουηδικό σνους που απαγορεύεται στη Μ. Βρετανία αλλά και κάποιες εκδόσεις άκαπνων τσιγάρων (εννοεί τα η.τ.) είναι παράνομα σε αρκετά κράτη του κόσμου (Αυστραλία, Καναδά, Βραζιλία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη) για το λόγο ότι δεν έχουν ελεγχθεί αν υπάρχουν παρενέργειες.
  Όμως, οι ειδικοί έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας ότι η νικοτίνη που περιέχεται σε ορισμένα νέα, απαλλαγμένα από τον καπνό τσιγάρα δεν είναι περισσότερο επιβλαβής από ό, τι η καφεΐνη στον καφέ. Μια πηγή του υπουργικού συμβουλίου δήλωσε: "Πολλές χώρες κινούνται προς την απαγόρευση αυτών των προϊόντων.Πιστεύουμε ότι είναι λάθος."

Ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Ιατρικής και Προϊόντων Υγείας  (MHRA) εξετάζει την έγκριση αυτών των συσκευών για χρήση. Αν διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά θετικά υπέρ τους, η κυβέρνηση θα μπορούσε να πιέσει για να μπορούν αυτά τα προϊόντα να διατίθενται σε περίοπτη θέση στα καταστήματα παράλληλα με τα τσιγάρα καπνού και να πωλούνται σε φθηνότερη τιμή.

Ο David Halpern, επικεφαλής της μονάδας, είπε στην Guardian: "Όπως και με τις ζώνες ασφαλείας και την απαγόρευση του καπνίσματος, αυτές οι ιδέες δεν ήταν καθόλου δημοφιλείς στην αρχή, αλλά όταν τις εξηγήσαμε στους πολίτες, συμφώνησαν. Σε ένα χρόνο θα είμαστε πολύ πιο σίγουροι για το πόσο καλά μπορεί αυτό να λειτουργήσει. Οι πρώτες δοκιμές πάντως μας έκαναν να είμαστε αισιόδοξοι για τη δημόσια αποδοχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορούν να σωθούν πολλές ζωές και εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες.

·         Άκαπνα τσιγάρα είναι και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ασφαλώς.«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιο ασφαλές απ’ το συμβατικό»
Ο καθηγητής Τοξικολογίας Αρ. Τσατσάκης μιλά στην “Π” για τις μελέτες που γίνονται στο Πανεπιστήμιο

 Καθηγητης τοξικολογιας

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Πολύ πιο ασφαλή θεωρεί τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από αυτήν του συμβατικού ο καθηγητής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αριστείδης Τσατσάκης.


Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τέτοιων συσκευών διαμαρτύρονται ευλόγως για τη χρονική συγκυρία που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων επέλεξε να εφαρμόσει το νόμο και να απαγορεύσει την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη και αποδίδουν την απόφαση αυτή στις πιέσεις που ασκούν κυρίως οι καπνοβιομηχανίες.


Μόλις πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έσπευσε να επισημάνει ότι «οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι», προκαλώντας σύγχυση σε χιλιάδες χρήστες, τους οποίους ουδείς είχε ενημερώσει για τους ενδεχόμενους κινδύνους.

Τσατσάκης: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές»

«Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση για να αντιληφθεί κάποιος ότι οπωσδήποτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα ενός συμβατικού τσιγάρου» επισήμανε στην «Π» ο Καθηγητής τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Οι επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα σε πάρα πολλά συστήματα του οργανισμού είναι γνωστές. Προκαλεί καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα κλπ, τα οποία έχουν καταγραφεί. Τώρα το να επιτρέπει κάποιος το συμβατικό τσιγάρο και να απαγορεύει το ηλεκτρονικό, δεν είναι και τόσο κατανοητό. Οπωσδήποτε κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό.
Μελέτες
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διενεργεί μελέτες σε σχέση με τον τρόπο απορρόφησης της νικοτίνης από τον οργανισμό μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με πειράματα, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια της χώρας και του εξωτερικού προσπαθούν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση με τις προσλήψεις της νικοτίνης από τον οργανισμό, τις συγκεντρώσεις και γενικά να εξακριβώσουν αν οι ουσίες που χρησιμοποιούνται έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. «Οπωσδήποτε όμως δεν υπάρχουν οι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από την καύση του συμβατικού τσιγάρου» ανέφερε ο κ. Τσατσάκης, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές μελέτες θα δημοσιευτούν σύντομα. 


1 σχόλιο:

 1. Αγαπητοί Κύριοι,

  Με αφορμή δημοσιεύματος σας που αναφέρεται σε ηλεκτρονικό τσιγάρο που εξεράγη θα πρέπει να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας ότι επρόκειτο περι ιδιοκατασκευής ! Όλες οι συσκευές που πωλούνται από γνωστούς κατασκευαστές είναι ποιοτικές και ασφαλείς και φέρουν πιστοποιήσεις CE και RoHS.

  Με αφορμή άλλα δημοσιεύματα αναφορικά με τo ηλεκτρονικό τσιγάρο και την επικινδυνότητα του θα θέλαμε να τονίσουμε τα κάτωθι:

  Η εταιρεία μας GETA Hellas εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά τα επώνυμα και ευρωπαϊκά προϊόντα Esmoke. Το υγρό αναπλήρωσης ( e-liquid ) που χρησιμοποιούμε για την αναγόμωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων Esmoke ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΝΙΚΟΤΙΝΗ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ προπυλενική γλύκολη ούτε καμιά άλλη αμφισβητήσιμη ουσία, ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΜΟΝΟΝ ΚΑΘΑΡΗ ΦΥΤΙΚΗ ΓΛΥΚΕΡΙΝΗ υψηλής καθαρότητας κατάλληλη για φαρμακευτική χρήση.

  Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε με ασφάλεια πως κάθε μελέτη, άποψη, γνώμη, δημοσίευση στην οποία δεν λαμβάνονται υπόψιν προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν νικοτίνη, ούτε προπυλενική γλυκόλη, ούτε άλλες αμφιλεγόμενες ουσίες, αποτελεί μετά βεβαιότητας προσπάθεια δυσφήμησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και εξυπηρετεί προφανώς άλλα συμφέροντα.

  Απόδειξη για την ακρίβεια των ισχυρισμών μας θα βρείτε στον υπερσύνδεσμο "Esmoke, Σύνθεση και Ασφάλεια" όπου μπορείτε να δείτε όλα τα πιστοποιητικά, την σύνθεση και την προέλευση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του υγρού αναπλήρωσης Esmoke καθώς και πρόσφατες χημικές αναλύσεις.

  Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και από πρόσφατο έλεγχο των προιόντων μας από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, από το Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και από τον ΕΟΦ !

  Στον πιο πάνω υπερσύνδεσμο μπορείτε επίσης να διαβάσετε την επίκαιρη ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ FAME LAB του δρ. Ανδρέα Φλουρή, η οποία υποστηρίζει ότι η επίδραση του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου στον οργανισμό είναι κλινικά ασήμαντη! Για κάποιον περίεργο λόγο όμως η ανωτέρω μελέτη δεν βρήκε τον δρόμο της προς την δημοσιότητα παρόλο που τα ευρήματα της παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

  Τέλος σε απάντηση άλλων δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων στον τύπο που υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα είναι επιβλαβές μεταφέρω το κάτωθι κείμενο από την ιστοσελίδα:
  giromiro.blogpot

  "επιλέξετε να συνεχίσετε να πεθαίνετε από το συμβατικό κάπνισμα, γιατί μπορεί το ηλεκτρονικό κάπνισμα να σας δημιουργήσει δερματικά εξανθήματα, φαγούρα και δυσκοιλιότητα. Επίσης μοιάζει με συμβατικό τσιγάρο και επειδή έχει αρωματικά υγρά, μπορεί να το αγοράζουν μικρά παιδιά. Οπως τις τσίχλες. Αλλά τις τσίχλες νικοτίνης δεν τις πειράζουμε γιατί τις έχουμε ήδη εγκρίνει."

  Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο... αξίζει...

  Με εκτίμηση,


  Χαρ. Γιαννακού

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου