Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

ΣΟΚ! απελευθέρωσαν και σκόρπισαν τον θανατηφόρο καρκινογόνο αμίαντο!

Αληθινό για ακόμη μια φορά βγήκε ρεπορτάζ του ΙΣΤΙΑΙΑ ΝΙΟΥΖ. Δυστυχώς όπως είχαμε προαναφέρει στο εκτεταμένο ρεπορτάζ "Τόνοι καρκινογόνου αμιάντου στην Ιστιαία" ο νέος ιδιοκτήτης της μονάδας "μανιτάρια" προχώρησε σε κατεδάφιση απελευθερώνοντας τον θανατηφόρο καρκινογόνο αμίαντο (αμιάντωση), αψηφώντας τον νόμο και την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την ασφαλή συλλογή και διάθεση προϊόντων αμιάντου (ΕΛΛΕΝΙΤ).
Η κατεδάφιση είχε ξεκινήσει εδώ και μέρες πριν την κατά πολύ καθυστερημένη επέμβαση δήμου και αστυνομίας, αν και είχαμε προειδοποίηση δήμο, αντιδημάρχους, αντιπολίτευση δήμου. Πρόσφατα ο νέος ιδιοκτήτης είχε τοποθετήσει ενοικιαστήριο στην μονάδα, καλέσαμε τον αναγραφόμενο αριθμό και προφασιζόμενοι τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές αποσπάσαμε την πληροφορία της κατεδάφισης όπου την ίδια μέρα μεταφέραμε στους αρμόδιους.
Έχει κατεδαφιστεί σχεδόν όλη η μονάδα, ενώ το 1/2 των θανατηφόρων μπάζων θρυμματισμένου ΕΛΛΕΝΙΤ έχουν καταλήξει σε άγνωστη κατεύθυνση. Τα αεράκια των ημερών διευκόλυναν την επέκταση των καρκινογόνων ινών αμιάντου σε μεγάλη απόσταση, ενώ οι βροχές των μπουρινιών στο να καταλήξει αμίαντος στο υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα. Σε απόσταση αναπνοής από τα "μανιτάρια" υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεωτρήσεις νερού και σε μικρή ακτίνα κατοικίες.


Για να απομακρυνθούν τα ΕΛΕΝΙΤ με την νόμιμη διαδικασία, δηλαδή ειδικό συνεργείο - μεταφορά και θάψιμο στη Γερμανία, το κόστος είναι περίπου 35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η μεταφορά του στους ειδικούς χώρους ταφής είναι 1,5 ευρώ ανά κιλό. Στην Ελλάδα υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται με τον εντοπισμό και την αφαίρεση του αμιάντου και είναι καταχωρημένες στο μητρώο του ΥΠΕΧΩΔΕ ως εταιρείες διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων και αμιάντου διαθέτουν δε σχετική άδεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τόσο για την συλλογή όσο και για την εξαγωγή του. Κατά τις εργασίες θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα: Οι εργάτες πρέπει να φορούν ειδικές μάσκες αναπνοής με φίλτρα, γάντια και ειδικές στολές. Πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικές ηλεκτρικές σκούπες HEPA για την απορρόφηση των ινών. Ο χώρος εργασίας πρέπει να καλύπτεται με πολυπροπυλένιο. Το συνεργείο πρέπει να έχει μαζί του συσκευές μέτρησης ινών αμιάντου. Ο αμίαντος μετά την αποξήλωση πρέπει να τοποθετείται σε ειδικές συσκευασίες και να οδηγείται σε αδειοδοτημένους χώρους υγειονομικής ταφής στο εξωτερικό. Απαγορεύεται η ταφή του σε ΧΥΤΑ.


Η εφημερίδα ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ  είχε αναφερθεί στο θέμα την 28 Απριλίου 2011 στο άρθρο με τίτλο "Μανιτάρια - Κίνδυνος από το καρκινογόνο ελενίτ (αμίαντος)" Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 139, 11/5/2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου