Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Δήμαρχος Αλιάρτου:"Γίνεται τιτάνιος αγώνας στον δήμο που αναγνωρίζεται"..

.
Σε μια εκ βαθέων αποκλειστική συνέντευξη στο PrasiaOnline  και τον Δημήτρη Κουκουράβα, ο Δήμαρχος Αλιάρτου και Γραμματέας της ΠΕΔ  κ.Γιώργος Ντασιώτης μιλά για την κρίση και πως αντιμετωπίζεται απο την κεντρική κυβέρνηση , αλλά και για το έργο που συντελείτε στον δήμο.
Ο συμπατριώτηςδήμαρχος Αλιάρτου αναφέρεται στην οικονομική κρίση ,μιλά για " κατάρρευση των αξιών " και "στην ηθική άμβλυνση που παρατηρείται στην κοινωνία μας" ,εκτιμά ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της εθνικής μας πορείας ενώ τονίζει τον "τιτάνιο αγώνα"που γίνεται στον δήμο.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του δημάρχου Αλιάρτου έχει ως εξής:
Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξή σας στο PrasiaOnline. Η χώρα και οι πολίτες βιώνουν την πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία της μεταπολίτευσης για να μην πούμε κάτι περισσότερο. Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον;
Πράγματι  ζούμε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Βέβαια παρόμοιες καταστάσεις ή και πιο δύσκολες έζησαν οι παλαιότερες γενιές. Ωστόσο από την μεταπολίτευση και μετά θεωρήσαμε, ότι αφήσαμε πίσω τις δυσκολίες και μπήκαμε σε τροχιά ανάπτυξης. Αποδείχτηκε δυστυχώς ότι πήραμε λάθος δρόμο. Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και πιστεύω πως όσοι ασκούν διοίκηση δεν μπορούν να μην είναι.Κατά συνέπεια πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε ,με πολλές δυσκολίες ,την οικονομική κρίση. Όμως η εκτίμησή μου είναι πως η σοβαρότερη πτυχή της κρίσης δεν είναι η οικονομική, αλλά η κατάρρευση των αξιών και η ηθική άμβλυνση που παρατηρείται στην κοινωνία μας και ως προς αυτό δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τα ξεπεράσουμε. Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της εθνικής μας πορείας και δεν μπορώ να δω πως θα γίνει αυτό.
Είσαστε ήδη δυόμιση χρόνια Δήμαρχος Αλιάρτου. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας σήμερα;
Τα προβλήματα του Δήμου Αλιάρτου, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν διαφέρουν από αυτά των υπολοίπων Δήμων. Πρώτα –πρώτα, ο Καλλικράτης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση συσσώρευσε πλήθος προβλημάτων, όπως οικονομική δυσπραγία, αποδιοργάνωση υπηρεσιών, νέες αρμοδιότητες, χωρίς όμως τους αντίστοιχους πόρους και το κατάλληλο προσωπικό. Επίσης η αύξηση της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας των πολιτών, αντανακλά στην λειτουργία του Δήμου, είτε λόγω της αδυναμίας των δημοτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, είτε λόγω του 
γεγονότος ότι ως ο πλησιέστερος στον πολίτη φορέας εξουσίας γινόμαστε δέκτες των προβλημάτων του, στα οποία όμως δεν είναι δυνατόν να δώσουμε λύση.
 Σε τοπικό επίπεδο, ο Δήμος Αλιάρτου έχει ανάγκη από δημιουργία ή βελτίωση των υποδομών του και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε δυναμικά, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ.Τελειώσαμε ήδη με την αποκατάσταση των τριών ΧΑΔΑ (χωματερών),που εγκυμονούν τεράστια πρόστιμα και δημοπρατούμε αποχετευτικά δίκτυα και βιολογικό καθαρισμό και στις δύο δημοτικές ενότητες. Πρόκειται για έργα υψίστης σπουδαιότητας, με οικονομικές αλλά κυρίως περιβαλλοντικές διαστάσεις. Ταυτόχρονα από αλλά προγράμματα (LIDER,ΠΑΑ κτλ),αλλά και ίδιους πόρους προβαίνουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα,(αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, οδοποιία,κτλ.)
Ο Δήμος Αλιάρτου, θεωρείτε ως κατεξοχήν αγροκτηνοτροφικός δήμος. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στη πόλη βιώνουν μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα. Η κεντρική κυβέρνηση δείχνει διάθεση για έμπρακτη στήριξή σας; Τι κάνει ο Δήμος για να βελτιώσει την κατάσταση;
Πράγματι ο Δήμος Αλιάρτου είναι όπως τον περιγράφετε. Οι κάτοικοί του είναι βιοπαλαιστές της γης και βιομηχανικοί εργάτες. Όπως γνωρίζετε και οι δύο αυτοί τομείς της οικονομίας διέρχονται στο μεγαλύτερο βαθμό την κρίση, άρα και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μου. Η κεντρική κυβέρνηση, δυστυχώς, αντιμετωπίζει την κρίση ως πρόβλημα των αριθμών και όχι των ανθρώπων και με αυτό τον τρόπο αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί κι άλλα. Ο Δήμος από την άλλη, ο κάθε Δήμος, δεν έχει πολλές δυνατότητες να δώσει λύσεις σε τέτοιου είδους προβλήματα, παρά μόνο θεραπευτικά παρεμβαίνει, μέσω των κοινωνικών του δομών ή με νέους  θεσμούς που δημιουργεί, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, εθελοντικές οργανώσεις στήριξης κτλ. Όλα αυτά τα έχουμε κάνει, όμως η ταχύτητα των  προβλημάτων, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την δυνατότητα που έχουμε εμείς για την επίλυσή τους. Γίνεται πάντως τιτάνιος αγώνας που αναγνωρίζεται.
......
Read more: prassia-eyrytanias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου