Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2013

Πανηγυρικός Εσπερινός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μαυρομάτι

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με μεγάλη προσέλευση πιστών πραγματοποιήθηκε την παραμονή της εορτής της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μαυρομάτι,ο πανηγυρικός εσπερινός στον προαύλιο χώρο του  Ιερού  Ναού. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσαν ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου Σιλουανός, ο εφημέριος της ενορίας Μαυροματίου π.Παναγιώτης,ο π.Δημήτριος,και ο παπά Γιάννης. Μετά το τέλος της αρτοκλασίας και του Θείου Κηρύγματος ακολούθησε η περιφορά της  Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Μαυροματίου.
                                    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης και η Σωτηρία.

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ΄1-13, Μάρκου θ΄ 2-12, Λουκά θ΄28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.
Εκκλησιαστικά

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Μόνο την ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Το απολυτίκιον της ημέρας:

    “

    Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδύναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου