Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Η ομιλία του Βουλευτή Φθιώτιδας της Νέας ΜΕΡΑς Νίκου Σταυρογιάννη για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης κρίσης που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια ως οικονομική, αλλά μετεξελίσσεται εξαιτίας της έκτασης των συνεπειών της και πιθανώς εξαιτίας των ανομολόγητων στόχων που επιδιώκονται και προάγονται μέσα από την πολιτική της σκληρής λιτότητας των μνημονίων σε κρίση πολιτική -αυτά που ακούσαμε αυτήν τη στιγμή έχουν να κάνουν με αυτό- κοινωνική, ανθρωπιστική και ίσως αύριο και εθνική. Η Κυβέρνηση μετά τη διάψευση του success story και την άτακτη υποχώρηση στη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση, άλλαξε ρότα, υποκύπτοντας στους εκβιασμούς της τρόικα, μην έχοντας σχέδιο και κυρίως δύναμη διαπραγμάτευσης. 

Και ενώ πολλοί Βουλευτές που στηρίζουν την συγκυβέρνηση αντιλαμβανόμενοι τα αδιέξοδα της πολιτικής ασκούν κριτική και παίρνουν αποστάσεις, η Αξιωματική Αντιπολίτευση με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στο κτήριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καταθέτει πρόταση δυσπιστίας, δικαίωμα βέβαια της ίδιας και υποχρέωσή της. Το πότε όμως, για ποιον λόγο, με ποια αφορμή και ποια στόχευση επιλέγεται, ιεραρχείται και εν τέλει κρίνεται. 

Η επιλογή του χρόνου για όσα συνέβησαν πριν από λίγο και για όσα θα συμβούν άμεσα τις προσεχείς εβδομάδες συνθέτουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται η Βουλή είτε να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση είτε να την άρει. Τόσο ο ομιλών όσο και η Νέα Μεταρρυθμιστική Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση έχουμε καταδικάσει τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την ΕΡΤ, καθώς διαπιστώσαμε ότι προκύπτουν πολύ σοβαρά θέματα που άπτονται της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, της τήρησης της νομιμότητας και του σεβασμού προς το Σύνταγμα. Οφείλω, όμως, να επισημάνω ότι το πολύ αυτό σοβαρό θέμα είναι προνομιακός χώρος για την επανασυσπείρωση των Βουλευτών που στηρίζουν την συγκυβέρνηση και που δυστυχώς δεσμεύονται έτσι και για τη στήριξη των επερχόμενων πολλών σκληρών νέων μέτρων βοηθώντας την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να παραμείνει στην εξουσία και να μείνει προσκολλημένη στην τήρηση του μνημονιακού προγράμματος που φτωχοποιεί τους Έλληνες, κρατά την Ελλάδα στη ζώνη της ύφεσης και της σκληρής λιτότητας και στερεί από την κοινωνία την ελπίδα και την προοπτική. 

Είμαι υποχρεωμένος, λοιπόν, να τονίσω ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ανεξαρτήτως των κινήτρων που χαρακτηρίζουν την πρωτοβουλία της, με την κατάθεση της πρότασης μομφής δίνει την ευκαιρία στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να επιβάλουν σιωπητήριο στους Βουλευτές, που βρίσκονταν διαμαρτυρόμενοι μέχρι πριν από λίγο, στον δε Υπουργό των Οικονομικών να πάρει με σχετική πλέον άνεση όλα τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές. Αν αυτό πιθανώς είχε γίνει κάποια άλλη στιγμή, ίσως και να επιτυγχανόταν το αποτέλεσμα. 

Αν και έχω σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις για την κατατεθείσα πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης, θα την υπερψηφίσω, όχι γιατί συμφωνώ με πολλές από τις θέσεις και τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά γιατί πιστεύω ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία και εξαιτίας της δικής της ευθύνης στους δεκαέξι αυτούς μήνες έχουν συσσωρευτεί. Δεν μπορεί να θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνούν μέσω των πολιτικών εκβιασμών, να νομοθετούν ερήμην της κοινωνίας και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος χαρίζοντας τις ψηφιακές συχνότητες σ’ αυτούς που χρωστούν εκατομμύρια στο κράτος, ελέγχουν τις πηγές της πληροφόρησης και όχι μόνο και την ίδια στιγμή να θέλουν να φορολογήσουν μαντριά, χέρσα χωράφια και να μην έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή.

Αυτό που χρειάζεται πλέον η χώρα και η φτωχοποιημένη ελληνική κοινωνία είναι μια άλλη διακυβέρνηση, μια άλλη πολιτική που πρέπει να στηρίζεται κυρίως στο πρόταγμα που είναι πώς σώζεται πλέον η ελληνική κοινωνία και πώς τα εθνικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρα προστατεύονται απέναντι σε μια σκληρή τρόικα που υπηρετεί λογικές των δανειστών μας, οι οποίοι αυτήν τη φορά, σκληρότεροι από ποτέ άλλοτε, απαιτούν να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους αυτή η πολιτική αδιαφορώντας αν στη χώρα μας σε λίγο θα αντιμετωπίζουμε και ανθρωπιστική κρίση.

Χρειάζεται, λοιπόν, άλλη πολιτική, άλλη Κυβέρνηση και γι’ αυτό, πιστεύοντας πως το πρώτο βήμα είναι σήμερα εδώ, υπερψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ευελπιστώντας ότι σύντομα θα έχουμε και άλλη διακυβέρνηση και άλλη πολιτική. 

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου