Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

H ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Στυλίδας, Πανουργιά Πανουργιά, στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη σημερινή σας παρουσία.
Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη μεγάλη στιγμή, που ζούμε όλοι σήμερα. Σε αυτή την μεγάλη στιγμή για τον τόπο μας. 
Σας ευχαριστώ όμως, πάνω από όλα, για την επιμονή σας και την πίστη σας στη Στυλίδα και στα χωριά μας.
Φίλες και φίλοι,
Είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Άνθρωποι με κοινούς στόχους, με κοινό όραμα για το Δήμο Στυλίδας. Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, φίλοι, συγχωριανοί, γείτονες γιατί αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος σε όλα όσα μας κρατούν στάσιμους .
Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, γιατί πιστεύουμε πως η συμμετοχή μας είναι εκείνη, που θα δώσει τη δυναμική για ένα νέο ξεκίνημα, δυνατό και ελπιδοφόρο για τον τόπο μας.
Είμαστε όλοι εδώ, γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της νέας γενιάς. Της γενιάς, που αξίζει τόσα πολλά και – δυστυχώς – λαμβάνει τα λιγότερα. Πιστεύουμε στις ικανότητες, στις δεξιότητες, στις γνώσεις και στη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων.  Πιστεύουμε στην ειλικρινή προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα και μέσα από
καινοτόμες και ριζοσπαστικές ιδέες να δημιουργήσουν νέα δεδομένα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στα όνειρα τους.
Δίνουμε όλοι σήμερα το παρόν, γιατί πιστεύουμε στη δυναμική των αυτοδημιούργητων και πετυχημένων επαγγελματικά ανθρώπων. Αυτών που δεν βρέθηκαν στην πολιτική από συμφέρον, που δεν ήρθαν να πάρουν αλλά να δώσουν και το αποδεικνύουν καθημερινά με το βίο τους. Πιστεύουμε σε εκείνους που δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά, που δεν ήρθαν ουρανοκατέβατοι, αλλά ζουν και βιώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε αγρότης, κάθε μικρός επιχειρηματίας, κάθε πολίτης αυτού του Δήμου.
Πάνω απ’ όλα όμως, είμαστε εδώ, όλοι όσοι αγαπάμε αυτή τη γη, τα χωριά μας, τον τόπο μας. Γιατί πιστεύουμε σε αυτό το κομμάτι που ζούμε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δημιουργούμε και εξελισσόμαστε. Εδώ είναι η γη μας. Εδώ είναι η ζωή μας. Δεν θέλουμε άλλες χαμένες ευκαιρίες. Δεν θέλουμε να μείνουμε κι άλλο πίσω, όταν βλέπουμε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με πολύ λιγότερα μέσα, με ελάχιστα πλεονεκτήματα να προοδεύουν και να αναπτύσσονται.
 


Φίλοι μου,
Δικός μου στόχος είναι να περάσουμε σε μια άλλη εποχή. Να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα μας κρατούν στάσιμους και αδρανείς. Να αλλάξουμε τώρα την πορεία και τον προσανατολισμό του Δήμου Στυλίδας. Με το βλέμμα μας τοπικό και τη ματιά μας στραμμένη στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Με γνωρίζετε καλά. Γνωρίζετε την ιστορία μου. Εδώ και 15 χρόνια, η αγάπη μου και η πίστη μου στις ασύγκριτες δυνατότητες της Στυλίδας, με έφεραν εδώ, εγκαταλείποντας την πρωτεύουσα. Εδώ έφτιαξα τη ζωή μου, δημιούργησα την οικογένεια μου, εδώ ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Εδώ ανέπτυξα τις αγροτικές και επιχειρηματικές μου δραστηριότητες και εδώ έζησα ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μου, μέσα από την τοπική ομάδα μας, τον Α.Ο. Στυλίδας.
Με ευκολία λοιπόν μπορώ να το πω σήμερα: Δεν αγαπώ απλώς τη Στυλίδα. Αυτός ο τόπος με τους ανθρώπους του, με το φιλότιμο και την ειλικρίνεια τους, με την εργατικότητα και τον καθημερινό τους μόχθο, είναι για εμένα όλη η ζωή μου. Κι αυτό με κάνει ακόμα πιο περήφανο.
Σήμερα, στέκομαι μπροστά σας και με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, σας λέω: είμαι αποφασισμένος, μαζί με όλους εσάς, να αλλάξουμε αυτόν τον τόπο. Να κάνουμε βήματα μπροστά και να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, πρότυπο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό και καινοτόμο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες όλων μας.
Βαθιά πιστεύω, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι χώρος για εκπλήρωση προσωπικών φιλοδοξιών και προβολής. Είναι χώρος σκληρής δουλειάς, αδιάκοπης προσπάθειας και πάνω από όλα προσφοράς. Προσφοράς στον συνάνθρωπο, προσφοράς στον τόπο που αγαπάς.
Πιστεύω επίσης, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί και με την Περιφέρεια, μπορούν να επέμβουν διορθωτικά εκεί που αποτυγχάνει καθημερινά το κεντρικό κράτος.
Για εμένα η Δημοτική Αρχή, πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες – και όχι το αντίθετο.
Πάνω από όλα, όμως,  οφείλει να δίνει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα, μακριά από το λαϊκισμό, τους θεατρινισμούς και τις συνθηματολογίες, της περιόδου που φεύγει και όχι μόνο δεν εξυπηρέτησαν το κοινό συμφέρον αλλά άφησαν τον τόπο απροετοίμαστο να παρασυρθεί στη δίνη της κρίσης.
Φίλες και Φίλοι,
Είναι αλήθεια πως η κρίση που βιώνει η χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα έχει επηρεάσει καθοριστικά και την περιοχή μας. Όλοι έχουμε συζητήσει και έχουμε άποψη για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Ωστόσο, σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε μπροστά και να βρούμε το δρόμο που θα μας οδηγήσει έξω από αυτήν την περιπέτεια. Το πιστεύω  πως  όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε και να αλλάξουμε το δήμο μας. Να αλλάξουμε τη Στυλίδα μας, γιατί μας αξίζουν περισσότερα.
Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, είναι τεράστια και η αξιοποίηση τους είναι μονόδρομος:
  • το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας είναι εξαιρετικό και εξειδικευμένο,
  • η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου αποτελούν τα μέσο για να προβληθούμε και να πετύχουμε σημαντικές εμπορικές συμφωνίες σε όλον τον κόσμο
  • το λιμάνι της Στυλίδας και τα άλλα αλιευτικά καταφύγια, στην Αγία Μαρίνα, στη Γλύφα και στο Αχλάδι μπορούν να γίνουν θαλάσσιοι κόμβοι και σε συνδυασμό με τη διέλευση των  οδικών αξόνων στα όρια του Δήμου μας, μας καθιστούν ιδανικό τόπο για υλοποίηση επενδύσεων μεγάλης αξίας με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για την περιοχή.
  • Το παραθαλάσσιο μέτωπο, που η σωστή αξιοποίηση του μπορεί να ενδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τον θαλάσσιο τουρισμό
  • Αλλά και η ποικιλομορφία του φυσικού περιβάλλοντος μας καθώς και το πλούσιο ιστορικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό απόθεμα των χωριών μας και του βουνού μας, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης.
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει αυτά τα πλεονεκτήματα. Κανείς δεν μπορεί να αφήσει στο περιθώριο τις δυνατότητες που μπορούν να μας δώσουν ώθηση και δυναμική. Στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι μας, αντί να αναλωνόμαστε γύρω από τα προβλήματα, αναγνωρίζουμε τα θετικά μας, τα ενισχύουμε και τα κάνουμε όχημα  για  να βγούμε γρήγορα, με σιγουριά και ασφάλεια, μακριά από τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση.
Ωστόσο, σήμερα, είμαι εδώ για να σας μιλήσω για λύσεις και όχι μόνο για διαπιστώσεις.
Δε θα τάξω και δεν θα υποσχεθώ. Θα μιλήσω μόνο γι αυτά που μπορούν να πραγματοποιηθούν.  Όχι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Φτάνουν πια οι υποσχέσεις. Τώρα είναι η ώρα για προτάσεις
Οι συνεργάτες μου κι εγώ θεωρούμε ότι η σωστή διοίκηση το δήμου μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της καθημερινότητας και του επιπέδου ζωής των πολιτών, αυτός εξάλλου πρέπει να είναι και ο στόχος της. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, είναι ότι η φωνή του πολίτη, ο προβληματισμός του και η ανησυχία του φθάνει στην τοπική αρχή.
Πέρα από κόμματα, πάνω από ιδεολογικές διαφορές. Βασική επιδίωξη οφείλει να είναι η συναίνεση και η συνεργασία. Δεν ξεχωρίζουμε και δεν διακρίνουμε κανέναν. Προτεραιότητα, έχουν η πόλη μας, τα χωριά μας. Επίκεντρο της δράσης μας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος
Γνωρίζουμε τα προβλήματα της πόλης μας, καλά.
Ξέρουμε, ότι η έλλειψη υποδομών είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Ξέρουμε όμως ταυτόχρονα πως υπάρχουν τα μέσα και οι πόροι - που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - για να ξεκινήσουμε μια σειρά υποδομών που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας. 
Τι συμβαίνει σήμερα;
  • Τα σχέδια ανάπτυξης για τα λιμάνια και τα αλιευτικά καταφύγια, ώστε να δέχονται τουριστικά σκάφη και να προσελκύσουν επενδύσεις στην περιοχή,  παραμένουν στα χαρτιά.
  • Η ανάπλαση του παραθαλάσσιου μετώπου, που θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση και θα αναδείξει την ομορφιά των παραθαλάσσιων χωριών μας, περιορίζεται εδώ και 4 χρόνια σε λόγια και εξαγγελίες.
  • Τα δίκτυα άρδευσης – ύδρευσης και αποχέτευσης στα χωριά δεν υλοποιούνται. Αποτέλεσμα, να μην εξασφαλίζεται νερό για τις καλλιέργειες μας. Ειδικά για τις ελιές, που αποτελούν τη βασική αγροτική δραστηριότητα μας.
  • Οι αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές αφήνονται στο έλεος του Θεού, χωρίς καμία δημοτική μέριμνα για βασικές ανάγκες τους, όπως η ηλεκτροδότηση, η άρδευση, η πρόληψη των φυσικών καταστροφών και η αγροτική οδοποιία.
Δυστυχώς, η παρούσα αρχή του Δήμου, μένει δραματικά πίσω σε αποτελεσματικότητα, υλοποίηση και απορρόφηση κονδυλίων. Η παρελθούσα αρχή άφησε παντελώς αναξιοποίητη την τεράστια ευκαιρία που είχε να χρησιμοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ που ήταν διαθέσιμοι σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.  Τη στιγμή μάλιστα που άλλοι δήμοι υλοποιούν προγράμματα πάνω από 100 εκατ. ευρώ, εμείς πασχίζουμε ακόμα για τα βασικά. Μαζί με τους συνεργάτες μου, ήδη, επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών για τον τόπο μας. Το νέο ΕΣΠΑ, που τώρα ξεκινά, κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος του σε δράσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλασιάζονται την προγραμματική περίοδο 2014-2020 για την περιφερειακή ανάπτυξη.  Είμαστε έτοιμοι και προπαντός έχουμε σχέδιο για να μη χάσουμε ούτε ένα ευρώ από αυτά που μας αναλογούν.
Ανοίγουμε τα μάτια μας, έξω από τα σύνορα. Αξιοποιούμε τα πετυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως του δήμου της νότιας Αυστρίας που μετέτρεψε την περιοχή του σε τεχνολογικό πάρκο, προσελκύοντας νέες επιχειρήσεις υψηλής απόδοσης και του Lido de Sete στη Νότια Γαλλία που υλοποιεί πρόγραμμα πλήρους ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του. Δεν εγκλωβιζόμαστε.  Λαμβάνουμε εμπειρίες από το εξωτερικό και τις μεταφέρουμε στο εσωτερικό, έτοιμοι να τις εφαρμόσουμε και στον τόπο μας
Μόνο μέσα από μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική, με στοχευμένες δράσεις  μπορεί να αναβαθμιστεί η περιοχή μας ουσιαστικά και να δώσει ταυτόχρονα δουλειά στα νέα παιδιά που βυθίζονται στην ανεργία.
Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής πρέπει να ενισχύσουμε κάθε δομή βοήθειας και υποστήριξης προς τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, είναι υποχρεωμένες να αγκαλιάζουν κάθε πολίτη. Με ειδική μέριμνα για τους συμπολίτες μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, τους ηλικιωμένους, τους άνεργους και τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.
Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια κοινοτικών πόρων πάνε χαμένα γιατί δεν αξιοποιούνται σωστά από την παρούσα διοίκηση. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαρίσουμε τίποτα.  Η τωρινή διοίκηση του δήμου, δεν αξιοποίησε τίποτα μέχρι σήμερα. Και μάλιστα, χωρίς να χρειάζεται βρει λεφτά ο δήμος. Μόνο διάθεση, γνώση και βούληση να κάνεις πράγματα για τον τόπο σου χρειάζεται.  
Επόμενο βήμα είναι η διαφάνεια. Διαφάνεια σε κάθε δράση του δήμου και λογοδοσία στους δημότες. Κανένας διαγωνισμός, καμία υπηρεσία, καμία συναλλαγή του δήμου χωρίς διαφάνεια. Παράλληλα, ο ίδιος ο δήμος πρέπει να ενισχύει την τοπική επιχειρηματικότητα μέσα από υπηρεσίες μιας στάσης, για όσους θέλουν και επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση στον τόπο μας. Τέρμα πια στη γραφειοκρατία και τις δαιδαλώδεις διαδικασίες. Αξιοποιούμε την τεχνολογία, προς όφελος του πολίτη ενώ ενεργοποιούμε και το θεσμό του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, ώστε να βοηθούνται οι συμπολίτες μας σε κάθε ενέργεια τους.
Φίλοι μου,
Δεν θέλουμε ένα δήμο δύο ταχυτήτων. Δεν θέλουμε πολίτες δύο κατηγοριών. Κάθε χωριό, κάθε περιοχή πρέπει να είναι ισότιμα προς την πόλη και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.
Δεν αποδεχόμαστε τη λογική του Δήμου – διαχειριστή προβλημάτων, αλλά δημιουργούμε το νέο Δήμο Στυλίδας, που αποτελεί πυλώνα για την τοπική ανάπτυξη και σύμμαχο του πολίτη.
Αγαπητοί μου φίλοι,
Έρχεται κάποια στιγμή, για τον καθένα μας, που πρέπει να επιλέξει. Που πρέπει να πει τα μεγάλα ΟΧΙ και να φωνάξει τα μεγάλα ΝΑΙ. Αυτή η στιγμή ήρθε για εμένα: Λέω ΟΧΙ στην κατ εξακολούθηση υποβάθμιση της πόλης μας και φωνάζω ΝΑΙ στο αύριο και στη νέα μέρα για το Δήμο Στυλίδας.
Μπαίνω επικεφαλής, μιας ομάδας ανθρώπων με μεράκι, όρεξη, διάθεση για πολλή δουλειά και πάνω από όλα πολύ αγάπη για την Στυλίδα και σας ανακοινώνω την πρόθεση μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Στυλίδας.
Παίρνω την πρωτοβουλία και μακριά από χαρακτηρισμούς και κομματικές ταμπέλες, σας ανακοινώνω την δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δυναμικού δημοτικού συνδυασμού που βάζει σε προτεραιότητα την πόλη και τους πολίτες. 
Έναν συνδυασμό που στις τάξεις του, περιέχει τα καλύτερα και ποιοτικότερα συστατικά της κοινωνίας μας.
Στηρί – Ζω Στυλίδα! Γιατί μας αξίζουν περισσότερα!
Επιλέξαμε, στο συνδυασμό μας, να δώσουμε ένα όνομα που ανταποκρίνεται στην αντίληψη μας. Εμείς, δεν εμφανιστήκαμε από το πουθενά. Ζούμε εδώ, Δημιουργούμε στο Δήμο. Καλλιεργούμε αυτή τη γη. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε αυτόν τόπο. Εμείς, θα είμαστε εδώ και αύριο.
Κι επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο μια μικρή προσωπική αναφορά:
Γνωρίζετε την ιστορία της οικογένειας μου. Η αγάπη μας για αυτόν τον τόπο ξεκινά από πολύ μακριά. Από τον πρόγονο μου, οπλαρχηγό της Επανάστασης Γέρο - Πανουργιά, το γιό του Νάκο,  τον παππού μου Στρατηγό και Υπουργό Πανουργιά Πανουργιά, μέχρι και τον πατέρα μου. Η πίστη μας και η αφοσίωση μας σε αυτόν τον τόπο υπήρξε διαρκής και αταλάντευτη.
Σε συνέχεια, των προγόνων μου στέκομαι σήμερα μπροστά σας και με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, δεσμεύομαι πως δεν θα απογοητεύσω όλους εσάς που σε αυτό το ξεκίνημα είστε κοντά μου.
Είμαι έτοιμος να στυλώσω τα πόδια, όπου χρειαστεί στην κεντρική εξουσία. Πάντα όμως με προτάσεις, με ιδέες που διαμορφώνονται από τις ανησυχίες και τις αγωνίες των συμπολιτών μου. Όχι με συνθήματα και άσκοπες κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά με επιχειρήματα και στοχευμένες δράσεις.
Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, όλες μου τις δυνάμεις για να δικαιώσω την επιλογή σας να με στηρίξετε σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν θα είμαι δήμαρχος των λίγων και των εκλεκτών αλλά Δήμαρχος όλων, ανεξαρτήτως που βρίσκονταν χθες ή που θα βρεθούν αύριο.
Γνωρίζω πως τα προβλήματα είναι πολλά. Ωστόσο, μπορώ και χαμογελώ. Χαμογελώ γιατί σε αυτόν τον τόπο συνδυάζονται σήμερα, δύο στοιχεία: Μια περιοχή σπάνια σε ομορφιά και πλούσια σε φιλότιμο και ταυτόχρονα άνθρωποι που είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλό αγώνα για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος για την Στυλίδα και τα χωριά μας.
Σας ζητώ να στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια. Να με εμπιστευθείτε και να σταθείτε δίπλα μου, συμπορευτές και συνοδοιπόροι.  Ξεκινάμε σήμερα ένα ταξίδι και τους μήνες που θα ακολουθήσουν, θα συζητήσουμε και θα σχεδιάσουμε μαζί την πορεία του καραβιού μας για τα επόμενα χρόνια.
Σας υπόσχομαι να μη διαψεύσω τις προσδοκίες σας. Να είμαι δίπλα σας, όπως μέχρι τώρα. Αυτός ο αγώνας θα είναι νικηφόρος. Το χρωστάμε στον τόπο μας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.
Φίλες και Φίλοι, συμπολίτες μου!
Στηρί- Ζω Στυλίδα, λοιπόν για να βάλουμε τέλος στη μίζερη λογική του χθες. Στηρί- Ζω Στυλίδα, γιατί εδώ ζούμε, εργαζόμαστε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, δημιουργούμε. Στηρί- Ζω Στυλίδα, γιατί κουραστήκαμε από τα συνθήματα και τις φωνές και θέλουμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις. Στηρί- Ζω Στυλίδα, γιατί θέλουμε ανάπτυξη, νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην πόλη μας.  Στηρί- Ζω Στυλίδα, γιατί θέλουμε να είμαστε οδηγοί των εξελίξεων και όχι απλοί ακόλουθοι τους. Στηρί- Ζω Στυλίδα, γιατί θέλουμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και περηφάνια και όχι με φόβο και αμηχανία.  Στηρί- Ζω Στυλίδα, γιατί μας αξίζουν περισσότερα!
Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και την συμμετοχή σας. Καλή δύναμη και καλό αγώνα να έχουμε όλοι μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου