Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014

Γιαννάκου: «Αν ένας αρχηγός δεν μπορεί να επιλέξει ποιοι είναι αξιόλογοι για την Ευρωβουλή, τότε δεν μπορεί να διαλέξει σωστά ούτε το υπουργικό συμβούλιο»


Δεν θα συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο η νυν επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, εκτόξευσε «καρφιά» κατά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Η κυρία Γιαννάκου τόνισε ότι δεν συμφωνεί με τις επιλογές του προέδρου της ΝΔ στο θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών σημειώνοντας ότι η χώρα κινδυνεύει σε μια κρίσιμη στιγμή να μην έχει τους σωστούς ανθρώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, δεν μπορούσε να κρύψει την οργή της και επισήμανε ότι με τον τρόπο που θα γίνει η σταυροδοσία θα επιλεγούν υποψήφιοι που μπορεί να είναι ανίδεοι και απλώς θα είναι αναγνωρίσιμοι και ικανοί να φέρουν σταυρούς.

«Αν ένας αρχηγός δεν μπορεί να επιλέξει ποιοι είναι αξιόλογοι για την Ευρωβουλή, τότε δεν μπορεί να διαλέξει σωστά ούτε το υπουργικό συμβούλιο» είπε με νόημα.

Η Μαριέττα Γιαννάκου ανέφερε επίσης ότι είναι σοβαρό λάθος να αποτελεί η χώρα μια ενιαία περιφέρεια, προσθέτοντας ότι ίσως να έπρεπε να υπάρχει ενδεχομένως η δυνατότητα προκριματικών εκλογών για να επιλέξουν οι ψηφοφόροι υποψηφίους από διαφορετικά κόμματα.

Επίσης, επεσήμανε τη διαφωνία της με το να βγαίνει ο καθένας και να ανακοινώνει ότι είναι υποψήφιος χωρίς αυτό να γίνεται οργανωμένα, ενώ ανέφερε ότι είναι λάθος να μην υπάρχει συνέχεια ανάμεσα στην προηγούμενη και την επόμενη ευρωομάδα. «Χώρες όπως η Γερμανία έχουν στελέχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν για τρεις δεκαετίες».

Ολοκληρώνοντας, μάλιστα, η πρώην υπουργός τόνισε ότι έχει να μιλήσει με τον πρωθυπουργό 1,5 χρόνο.

Είναι μια είδηση που δεν λάβει μεγάλη δημοσιότητα, αλλά η άρνηση της Μαριέττας Γιαννάκου να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συνιστά πλήγμα για την ευρωπαϊκή προοπτική του κόμματος, επιβεβαιώνοντας την οριστική στροφή της Σαμαρικής ΝΔ στην λαϊκή δεξιά με ακροδεξιά-αντιευρωπαϊκά χαρ/κα. Η Γιαννάκου όλα αυτά τα χρόνια πολιτεύτηκε με όρους αξιοπρέπειας, αρθρώνοντας πολλές φορές υπεύθυνο και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο.

Η Γιαννάκου επισημαίνει τα απολύτως αυτονόητα, ως προς τον τρόπο που διάλεξαν Σαμαράς-Βενιζέλος να ορίσουν τους όρους διεξαγωγής των ευρωεκλογών, όπως είναι α) ο σταυρός προτίμησης, β) η ενιαία εκλογική περιφέρεια, γ) η  παντελής έλλειψη εσωκομματικών διαδικασίων για την ανάδειξη των υποψηφίων, δ) η αλλαγή του εκλογικού νόμου 2 μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και ε) η επιλογή υποψηφίων αποκλειστικά με όρους δημοσιότητας ή πολιτικής σκοπιμότητας και όχι με όρους σχετικότητας με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Δυστυχώς η αναγκαιότητα αποστολής στο Ευρωκοινοβούλιο ποιοτικών ευρωβουλευτών είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ, ειδικά από τη στιγμή που αυτό το Κοινοβούλιο θα είναι το ισχυρότερο από πλευράς αρμοδιοτήτων στην ιστορία της Ε.Ε., με την κυρίαρχη αρμοδιότητα εκλογής του προέδρου της Κομισιόν από τις ευρωομάδες. Ωστόσο οι Σαμαράς-Βενιζέλος επέλεξαν να "τηλεοπτικοποιήσουν" την εκλογική διαδικασία, δίχως να τεθούν στο προσκήνιο τα μείζονα για την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο της χώρας, όσο και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εν γένει.

- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/8038-giannakou-an-enas-arxigos-den-borei-na-epileksei-poioi-einai-aksiologoi-gia-tin-evrovouli-tote-den-borei-na-dialeksei-sosta-oyte-to-ypourgiko-symvoylio#sthash.tulB48nw.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου