Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Μηλιός: Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα διαπραγματευτεί με δεδομένο το τέλος της λιτότητας

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για "επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης" ανέφερε σε συνέντευξη στο Βήμα FM o υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γιάννης Μηλιός. 

"Είναι μεγάλο ευρωπαϊκό θέμα" δήλωσε και εξήγησε πως "Για τη χώρα μας, που το χρέος είναι 320 δις, το θέμα είναι μεγάλο και λέμε ότι πρέπει να διαγραφεί μέρος του και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε στη Γερμανία".
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την περίπτωση που οι δανειστές δεν δεχτούν τη διαπραγμάτευση, ο κ. Μηλιός απάντησε: "Θα ανοίξει το θέμα σε όλη την Ευρώπη και θα γίνει μια διαπραγμάτευση. Δεν είναι δυνατόν οι δανειστές και η Ε.Ε., που σας υπενθυμίζω ότι είναι και οι 27 χώρες και όχι μόνο η Γερμανία, να μην δεχθούν μια διαπραγμάτευση".
Επιπλέον, υπενθύμισε πως "δίδονται κάποια χρήματα στο ελληνικό Δημόσιο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ για να πληρωθούν ομόλογα που λήγουν προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ". Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, δεν πρόκειται αυτήν την κατάσταση να μην την δεχθούν προς συζήτηση.
Ακόμη τόνισε πως (αν δεν δεχθούν) "δεν θα πληρωθούν αυτά τα ομόλογα. Θα καθυστερήσει η συζήτηση. Δεν θα είναι στάση πληρωμών, αλλά μια καθυστέρηση πληρωμής των δόσεων".
"Δεν θα το έλεγα εκβιασμό" διευκρίνησε και συμπλήρωσε "Θα κάνουμε μια έντονη, σκληρή διαπραγμάτευση και όχι εκβιασμό. Αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει δεδομένο το τέλος της λιτότητας και δεν θα είναι από την ίδια πλευρά του τραπεζιού για το πώς θα περάσουν άλλα μέτρα".
Με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Μηλιού, η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κα Ασημακοπούλου δήλωσε: "Οι παραστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. O υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός δήλωσε σήμερα στο Βήμα FM ότι αν ποτέ κυβερνήσουν “δεν θα πληρώσουν” (θα καθυστερήσουν ή θα διακόψουν) την πληρωμή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει: 'default', κατάπτωση όλων των αξιογράφων του Ελληνικού Δημοσίου, διακοπή της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών από το Eurosystem, υποβάθμιση όλων των Ελληνικών εταιρειών και πιθανότατα διακοπή όλων των χρηματοδοτήσεων της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν εξήγησε ότι αυτό που προτείνει σημαίνει GREXIT".
O ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε: «Η κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κόβεται στις εξετάσεις του μαθήματος 'δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ', λόγω πλημμελούς προετοιμασίας. Επειδή όμως είμαστε υπέρ των πολλών ευκαιριών, θα της δώσουμε άλλη μια, ελπίζουμε να προσέλθει καλύτερα προετοιμασμένη. Επίσης, χρωστάει ακόμα να εξετασθεί στο μάθημα 'Το νέο μνημόνιο και τα μέτρα που έρχονται'»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου