Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014

Ο Γιάννης Μηλιός στη συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αντιμετώπιση του χρέους και της λιτότητας στην Ευρωζώνη


Ο Γιάννης Μηλιός άνοιξε τις διαδικασίες στην χτεσινή (10/4) συνδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αντιμετώπιση του χρέους και της λιτότητας στην Ευρωζώνη, παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου Προέδρου της Κομισιόν, Αλέξη Τσίπρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των πρωτεργατών στη σύνταξη της πρότασης για την αντιμετώπιση του χρέους στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός ανοίγοντας στις Βρυξέλλες, τη διάσκεψη των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τίτλο  «μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας στην Ευρώπη» επισήμανε: 

Η Ευρωζώνη δοκιμάζεται από βαθιά κρίση χρέους ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες και εύθραυστες. Ταυτόχρονα η ανεργία στην επιλεγόμενη Ευρωπαϊκή "περιφέρεια" έχει αγγίξει πρωτοφανή επίπεδα. Οι κυβερνώντες έκαναν "επικίνδυνες" επιλογές. Εσκεμμένα παρέκαμψαν τις δυνατότητες εφαρμογής σημαντικών κοινωνικών πολιτικών. Το πρόβλημα του χρέους έγινε το μέσο για να ενισχυθούν οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη.
  
Οι Ευρωπαϊκές Καπιταλιστικές δυνάμεις από κοινού εκμεταλλεύονται την κρίση για να μεγαλώσουν την νεοφιλελεύθερη ατζέντα τους: ακραίες πολιτικές λιτότητας, συρρίκνωση της απασχόλησης, ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών και εταιριών, καταστροφή μεγάλου μέρους των παραγωγικών δυνάμεων, δραματική μείωση του κράτους πρόνοιας, εξασθένηση των Δημοκρατικών θεσμών. 

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά αντιθέτως θέλει να ενσωματώσει την στρατηγική για την αναδιάρθρωση του χρέους στην προοπτική μιας πολιτικής αλλαγής που θα δώσει χώρο σε εναλλακτικές πολιτικές κατά της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η τακτική θα επικεντρωθεί στο status της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για δύο λόγους:
  
Πρώτον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί εύκολα να παρέμβει στη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους.

Δεύτερον η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρεοκοπήσει και απολαμβάνει μοναδικής αξιοπιστίας λόγω της ικανότητας της για αυτοχρηματοδότηση. Ωστόσο μια ριζική αλλαγή στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να λάβει χώρα με προαπαιτούμενη  όμως την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη. 

Η οικονομία κάθε χώρας καθώς επίσης της ίδιας την Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται έναν κοινωνικό και παραγωγικό επαναπροσανατολισμό με βάση την αλληλεγγύη: 
-Απασχόληση και εκπαίδευση με καλές δουλειές και κοινωνική ασφάλιση,
-Ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία , έρευνα, υγεία, μέριμνα για τα παιδιά  κοινωνική προστασία, ενέργεια, οικολογία, πολιτισμός), 
-Αγωνιζόμαστε για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης με άλλα λόγια για επανακαθορισμό των πολιτικών της, των στόχων της και των δομών της, 
-Αγωνιζόμαστε για ένα οικονομικό , παραγωγικό, οικονομικό και οικολογικό μοντέλο που είναι τελείως διαφορετικό στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την λαϊκή κυριαρχία. 
  
Προάγουμε την κατάργηση της λιτότητας και όλων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και δογματισμών ως προϋπόθεση για να αναδειχθεί η Ευρώπη σαν γεωπολιτικός χώρος που θα συμβάλει σε μια ευρύτερη παγκόσμια μεταβολή η οποία θα περιλαμβάνει την αλληλεγγύη για τις φτωχότερες περιοχές όλου του κόσμου. Η στρατηγική περιλαμβάνει επίσης μια νέα αναμόρφωση της παγκόσμιας αγοράς που θα λάβει υπόψη της τις εξελίξεις και τον ρόλο αναδυόμενων παικτών όπως η Κίνα η Ρωσία και όλες οι χώρες του BRICs. 


Η νέα οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
1)                το παλιό δημοσιονομικό χρέος.
2)                την χρηματοδότηση των νέων δημοσίων δαπανών.
3)                τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.


Α. Για το παλιό δημόσιο χρέος:

·         Η ΕΚΤ πρέπει να αγοράζει συστηματικά τα ομόλογα του δημόσιου χρέους χωρίς τους αντικοινωνικούς όρους (των μνημονίων), ενώ οι τόκοι πρέπει να επιστρέφονται στα κράτη. Το δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να μην λειτουργεί σαν εμπόδιο στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες.


Β. Για τη χρηματοδότηση των νέων δημοσίων δαπανών:

·        Προτείνουμε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού – Χρηματοδοτικού Ινστιτούτου, το οποίο θα διοικείται και θα ελέγχεται δημοκρατικά. Ένα Ευρωπαϊκό fund για κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής θα αρχίσουμε συγκεκριμένα να επιδιώκουμε την ανεξαρτησία της αποστολής της ΕΚΤ, καθώς και τη τρέχουσα αρχιτεκτονική του Ευρώ.

·       Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα επιδιώξει την άμεση διοργάνωση μιας συνδιάσκεψης για το δημόσιο χρέος και τις δημόσιες δαπάνες.
Γ. Για τις επιχειρήσεις:

·        Δημόσια χρηματοδότηση συμπεριλαμβάνοντας χρήματα από την ΕΚΤ σε επιχειρήσεις με λογική, συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια. Η ΕΚΤ πρέπει να επαναχρηματοδοτήσει τις τράπεζες με χαμηλό κόστος μόνο εφόσον  οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σύμφωνα με κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια.

Επιπλέον, αγωνιζόμαστε για:

Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να καταργηθούν τα τοξικά οικονομικά προϊόντα και το τερματισμό όλων των σχεδίων της δημιουργίας μίας «ειδικής οικονομικής ζώνης» στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Την δημιουργία νέων δημοκρατικών δυνάμεων στις εταιρείες, οι οποίες εποπτεύονται από εργαζόμενους και εκπροσώπους εργατικών συνδικάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου