Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Πώς θα ψηφίσουμε στις Εκλογές της 25ης Μαΐου [Ευρωεκλογές - Αυτοδιοικητικές β' γύρος]


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
 
Όσον αφορά στις Δημοτικές Εκλογές, στους δήμους που η εκλογή γίνεται στο δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων συνδυασμών χωρίς να δηλώσουν σταυρό προτίμησης.

Το ίδιο συμβαίνει και στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, που η εκλογή θα κριθεί αυτήν την Κυριακή. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ηπείρου, που εξέλεξε περιφερειάρχη τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη από την πρώτη Κυριακή.
 

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ


Όλες οι λεπτομέρειες για την τριπλή κάλπη - Για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης η Ευρωκάλπη - Δείτε όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα 42 ελληνικά κόμματα - Πώς θα ψηφίσει η Ευρώπη

Για πρώτη φορά οι Έλληνες ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή να δηλώσουν με σταυρό προτίμησης τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που προτιμούν να στείλουν στις Βρυξέλλες. 

Έως τέσσερις σταυρούς μπορεί ο καθένας να βάλλει στο ψηφοδέλτιο που προτιμά, το οποίο και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των 42 συνδυασμών που κατεβαίνουν σ' αυτές τις εκλογές. 

Συνολικά κάθε συνδυασμός, που θα κατέλθει στις ευρωεκλογές έχει δικαίωμα να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο μέχρι και 42 υποψηφίους, αριθμό δηλαδή διπλάσιο από εκείνο των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η Ελλάδα. Παράλληλα, καθιερώθηκε πως στα ψηφοδέλτια θα εφαρμοστεί η ποσόστωση υπέρ των γυναικών, όπου το ένα τρίτο των υποψηφίων πρέπει να απαρτίζεται από το λεγόμενο «ασθενές φύλο».

Όπως πάντως και στις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Ευρωβουλή εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, ώστε κάποιος συνδυασμός να μπορέσει να εκπροσωπηθεί.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Γύρω στις 21.30 με 22.00 το βράδυ αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. 

Τα επίσημα αποτελέσματα πάντως αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία είναι να κλείσουν πρώτα οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα των χωρών της ΕΕ.
 
 
Τα κόμματα και οι υποψήφιοι

Στα κόμματα τα οποία διεκδικούν την ψήφο των πολιτών εμφανίζονται εκτός των πολιτικών και προσωπικότητες από άλλους χώρους όπως της δημοσιογραφίας, του αθλητισμού και της τέχνης. 

Μπορείτε να δείτε τη λίστα όλων των κομμάτων και όλους τους υποψήφιους ευρωβουλευτές 


Επιστρέφονται άδειες οδήγησης και πινακίδες

Επιστρέφονται από σήμερα (23.05.2014) οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Επισημαίνεται πάντως πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει εξοφληθεί προηγουμένως το πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 22.05.2014.

Εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, για τις εξής παραβάσεις:

·Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
·Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
·Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
·Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
·Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.
 
 
Ευρωεκλογές: Πώς θα ψηφίσει η Ευρώπη

Ολλανδία και Βρετανία άνοιξαν την Πέμπτη την αυλαία των ευρωεκλογών με τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα των δύο χωρών να εμφανίζονται ιδιαίτερα ενισχυμένα, όμως τελικά φαίνεται ο Ολλανδός Βίλντερς να κατακτά την τέταρτη θέση, αν και οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν πρώτο. Αντίθετα ο Βρετανός Φάρατζ «σάρωσε», κόβοντας πολλές έδρες από συντηρητικούς και εργατικούς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό περιοδικό "Time" στο εξώφυλλό του επιλέγει στο τελευταίο τεύχος του την σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς και επικεφαλής του "Εθνικού Μετώπου", Μαρίν Λε Πεν, υπό τον τίτλο: "Σχέδιο για επίθεση".

Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτη στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 24% την ώρα που η γαλλική Δεξιά καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Το Συντηρητικό Κόμμα λαμβάνει 22% ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ παγιώνεται στην τρίτη θέση με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 17,5%.

Αλλά και στην Αυστρία, τη Δανία και τη Σουηδία, τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά , όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Για τα διεθνή ΜΜΕ, το "φάντασμα" της Ακροδεξιάς πλανάται πάνω από την ευρωκάλπη την ώρα που όλο και περισσότερες “φωνές” καταδικάζουν την πολιτική λιτότητας των Βρυξελλών.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα (κυρίως δεξιά, αλλά και ορισμένα αριστερά) αναμένεται να συγκεντρώσουν περίπου το ένα τέταρτο των 751 εδρών της επόμενης Ευρωβουλής, διαμορφώνοντας ένα διαφορετικό σκηνικό στο εσωτερικό της .

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα που προέρχονται από τα δύο παραδοσιακά πολιτικά στρατόπεδα (Δεξιά - Σοσιαλιστές) φαίνεται πως θα υποστούν σημαντικές απώλειες, έστω κι αν μαζί διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος και μοιράσουν μεταξύ τους τις βασικές θέσεις -συμπεριλαμβανομένης της προεδρίας της Κομισιόν, που διεκδικούν ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές.

Για τον γαλλικό Τύπο, τα ευρωπαϊκά ζητήματα θα επηρεάσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων κυρίως με έναν αρνητικό τρόπο, δηλαδή ως ευκαιρία για την εκδήλωση του διάχυτου ευρωσκεπτικιστικού πνεύματος που εξαπλώνεται στην Ε.Ε. Κατά συνέπεια το νέο ευρωκοινοβούλιο θα είναι το πιο «αντιευρωπαϊκό» στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ισχυρή παρουσία της νεοσύστατης "κομματικής οικογένειας" της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, στις διεργασίες της οποίας τον... τόνο δίνει το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν . Με εξαίρεση πάντως την τάση της «αντιευρωπαϊκής ψήφου», η οποία θα ωφελήσει περισσότερο τα κόμματα της άκρας δεξιάς ή λαϊκιστικά μορφώματα, όπως τα ιταλικά “Πέντε Αστέρια” του Μπέπε Γκρίλο, οι ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 αναμένεται να έχουν τουλάχιστον στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα κλασικά χαρακτηριστικά των ευρωεκλογών. Τα κυβερνητικά κόμματα θα υποστούν απώλειες, ενδεχομένως και μεγάλες και η αποχή θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη των εθνικών εκλογών.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί λίγες ημέρες πριν τις ευρωκάλπη, είναι η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην Ε.Ε έχει ολισθήσει στο 31% από 57% που ήταν το 2007. Επίσης , δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνει η βρετανική Guardian, ότι η ίδια έρευνα έδειξε πως η εμπιστοσύνη στα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις είναι ακόμα μικρότερη (25% και 23% αντίστοιχα ) γεγονός που αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη δυσφορία της κοινής γνώμης απέναντι στο ευρωπαϊκό όραμα.

Την Πέμπτη ψήφισαν οι πολίτες σε Βρετανία και Ολλανδία, ακολουθούν (Παρασκευή 24 Μαΐου) Τσεχία (ψηφίζουν 2 ημέρες ) και Ιρλανδία, Σάββατο 24 Μάιου, Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία και Ιταλία (οι Ιταλοί ψηφίζουν δύο ημέρες) και την Κυριακή ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα σε όλες τις χώρες θα ανακοινωθούν την Κυριακή 25 Μαΐου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου