Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

Απροκάλυπτη πράξη βίας, αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας η δολοφονική επίθεση στις Βρυξέλλες

alt

Αποτροπιασμό και οδύνη για την δολοφονική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, εξέφρασε με δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε «τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για την δολοφονική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ευρώπης, που κόστισε τη ζωή τριών αθώων ανθρώπων».

Παράλληλα, ο κ.Βενιζέλος απηύθυνε «τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων και την πλήρη συμπαράσταση μας στη Κυβέρνηση και το Λαό του Βελγίου. Αυτή η απροκάλυπτη πράξη βίας, αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας, τη στιγμή της διεξαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών κτυπά τον αξιακό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβάλλει το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών».Ο αντισημιτισμός χτυπάει στην καρδιά της Ευρώπης

Το Σάββατο 24/5 μέσα στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, μια νέα τρομοκρατική επίθεση στοίχισε τη ζωή τεσσάρων αθώων ανθρώπων. Εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλειά τους και ήδη ως Κοινότητα έχουμε στείλει συλλυπητήριες επιστολές στους Εβραϊκούς οργανισμούς του Βελγίου.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά, η Ευρώπη γίνεται το θέατρο μιας στυγνής αντισημιτικής ενέργειας. Αυτή τη φορά μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης την παραμονή των Ευρωεκλογών. Από όποια κατεύθυνση κι αν προέρχεται η ενέργεια, όποιος κι αν είναι ο εκτελεστής, το συμπέρασμα είναι ένα: η Ευρώπη δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα αφού δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι αιτιάσεις για μηδενική ανοχή στο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό έχουν πρακτικό αποτέλεσμα. Η δολοφονική επίθεση στο Μουσείο των Βρυξελλών μαζί με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών που σαφώς αναδεικνύει την ενίσχυση των ακραίων ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, οφείλουν όλους να μας προβληματίσουν έντονα αλλά και να μας οπλίσουν με το θάρρος και την αποφασιστικότητα να σταθούμε απέναντι με όποιον τρόπο μπορούμε. Ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο φόβος, η σιωπή και το σκύψιμο του κεφαλιού. Είναι ακριβώς αυτό που θέλουν να επιτύχουν αυτές οι δυνάμεις. Να μας επιβάλλουν να μείνουμε απαθείς και υποταγμένοι σε αυτό που οι ίδιοι έχουν ως πολιτική επιδίωξη να προωθήσουν στην Ευρώπη. Ρατσισμό, μισαλλοδοξία, φασίζουσες συμπεριφορές, βία.

Πολιτείες και Κοινωνίες πρέπει ΤΩΡΑ να αντιδράσουν. Οι πολιτείες υιοθετώντας όλα τα κατάλληλα μέτρα νομικής και θεσμικής θωράκισης και αποτελεσματικής προστασίας των δημοκρατιών μέσα στις οποίες ζούμε. Χωρίς να αλληθωρίζουν προς τα άκρα για να μετρήσουν περιστασιακές πολιτικές νίκες που αποδεικνύονται καταστροφικές. Αλλά και οι Κοινωνίες έχουν το δικό τους ρόλο να παίξουν. Να απομονώσουν όσους επιλέγουν να διαμορφώσουν γραμμές με τις οποίες θα ξεχωρίζουν οι άνθρωποι από το θρήσκευμά τους, την καταγωγή τους, το χρώμα τους. Και με τη στάση τους να πιέσουν τις ηγεσίες να επισπεύσουν την εφαρμογή των νόμων και την ολοκληρωτική πάταξη όσων πρεσβεύουν μίσος και βία.

Το αίμα των θυμάτων απαιτεί δικαίωση. Και δικαίωση στις Δημοκρατίες σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία που δεν υιοθετεί τις ακραίες στάσεις επιβάλλει τη βούλησή της στις μειοψηφίες εκείνες που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω σε σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει τα αθώα θύματα κι ας γίνουν αυτά η αφορμή η Ευρώπη να ξυπνήσει επιτέλους από τον επικίνδυνο λήθαργο της ανοχής του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

Μίνος Μωυσής
Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου