Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

ΑΝΟΗΣΙΕΣ!! Αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν ψηφίσουν στις εκλογές

Ανοησίες γιατι πρόκειται για νόμο που δεν θα εφαρμοστεί.. σιγά μην τολμήσει να τιμωρήσει κάποιος κάποιον επειδή δεν ψήφισε...
 
- Ποινή φυλάκισης από 1 μήνα έως και ένα χρόνο προβλέπει ο νόμος για όσους απόσχουν αδικαιολόγητα από το εκλογικό τους δικαίωμα.

- Όσοι δεν μπορέσουν να ψηφίσουν θα πρέπει να κατέχουν τα σχετικά έγγραφα ή στοιχεία με τα οποία να μπορούν να δικαιολογήσουν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
- Το θέμα της υποχρεωτικότητας έρχεται στην επιφάνεια κάθε προεκλογική περίοδο, με τα κομματικά επιτελεία να διερευνούν τη διάσταση που θα πάρει κάθε φορά το ποσοστό αποχής.
- Κυρώσεις προβλέπονται και για όσους λάβουν ειδοποιητήριο για μέλος εφορευτικής επιτροπής και δεν παρουσιαστούν.
- Με κλήρωση από τον Άρειο Πάγο, η οποία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, θα οριστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση φοβούνται ότι στις εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου θα υπάρξει αποχή. Έτσι, επανέφεραν το νόμο που ορίζει ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για τους πολίτες.• όσοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό,

• όσοι έχουν υπερβεί το 70 ο έτος της ηλικίας τους και

• όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Γι΄ αυτό ως εκ τούτου:

• οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λ.π.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.

• οι εκλογείς άνω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια

• οι εκλογείς που δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οφείλουν, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στο δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.

Εκτός από τις ανωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις θα υπάρξουν και εκείνες, κατά τις οποίες ορισμένοι εκλογείς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν για άλλους σοβαρούς λόγους. Οι εκλογείς αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Τα παραπάνω βέβαια ισχυρίζονται κόμματα, τύπος κτλ. στη Ελλάδα σήμερα.

Θα μπορούσε όμως να μας πει κανένας "ειδικός" του Ευρωπαϊκού Δικαίου για το αν ο νόμος αυτός είναι σύννομος με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Κοινοτικές Οδηγίες;

Γιατί κάτι μου λέει ότι ΔΕΝ είναι...

1 σχόλιο:

  1. Δεν είναι σύννομος, ακριβώς επειδή τπρόκειται για εκλογικό ΔΙΚΑΙΩΜΑ και όχι για εκλογική ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Από τη στιγμή που είναι δικαίωμα, σημαίνει ότι μπορεί ο ψηφοφόρος και να μην το ασκήσει. Στο εξωτερικό άλλωστε (στην Ευρώπη τουλάχιστον) οφείλουν οι επιθυμούντες να ψηφίσουν να δηλώσουν εγκαίρως (ένα ή περισσότερους μήνες -ανάλογα με τη χώρα- πριν την ημερομηνία των εκλογών) ότι επιθυμούν να ψηφίσουν ώστε να εγγταφούν στους καταλόγους των ψηφοφόρων. Μάλιστα, σε περίπτωση που ΔΕΝ το κάνουν αυτό ή καθυστερήσουν και χάσουν τις ημερομηνίες ή το αμελήσουν, τότε απλά ΔΕΝ μπορούν να ψηφίσουν, ακόμα και να θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου