Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Γαλλία: Νίκη Λεπέν - Στην τρίτη θέση ο Ολάντ

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας το ιστορικό ποσοστό του 25%, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, που μεταδόθηκαν από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ καταγράφει σημαντική πτώση του ποσοστού του και έρχεται στηντρίτη θέση με 14%, πίσω από το δεξιό UMP,που εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό21%.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifop η αποχή ανέρχεται στο 59%, είναι δηλαδή μικρότερη απ' όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Εν τω μεταξύ, η Λεπέν κατήγγειλε «τα πολλά προβλήματα» στη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στη Γαλλία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραποιεί με τους πιο ειδεχθείς τρόπους την ψήφο των Γάλλων».

«Το υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να εμποδίσει τη νίκη του Εθνικού Μετώπου, απλώς απαγορεύοντάς του να εκπροσωπηθεί σε κάποιες περιοχές» της χώρας, αναφέρει το FN σε ανακοίνωσή του.

Το κόμμα της Λεπέν καταγγέλλει συγκεκριμένα «την έλλειψη ψηφοδελτίων του Εθνικού Κόμματος» ή «την ύπαρξη ψηφοδελτίων του FN που δεν αντιστοιχούσαν στην εκλογική περιφέρεια του εκλογικού κέντρου» όπου εντοπίστηκαν σε πολλές περιοχές.

«Οι πολλές αντιξοότητες μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η νοθεία είναι μαζική», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Αυτός ο εφευρετικός χειρισμός της ψήφου των Γάλλων πρέπει να σταματήσει αμέσως και οι νομάρχες πρέπει να κάνουν τα πάντα (. . .) ώστε να μεταφερθούν σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας τα ψηφοδέλτια του Εθνικού Κόμματος».

Το FN σημειώνει ότι μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας θα ζητήσει «να πέσει φως στους χειρισμούς του καθεστώτος».

 
Εκλογές ζητά η Λεπέν μετά τη σαρωτική νίκη

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν ζήτησε απόψε τη διάλυση του κοινοβουλίου στη Γαλλία, αφού οι δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της κερδίζει με διαφορά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τετραπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009.

"Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος (Φρανσουά Ολάντ) μετά από μια τέτοια απόρριψη;" είπε η 45χρονη Λεπέν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα πρέπει να διαλυθεί η παρούσα Βουλή. 

"Τι άλλο μπορεί να κάνει πέρα από το να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, να εφαρμόσει το αναλογικό εκλογικό σύστημα, ώστε να εκπροσωπείται ο κάθε Γάλλος" στο κοινοβούλιο "και να οργανώσει νέες εκλογές;", είπε.

"Είναι απαράδεκτο το κοινοβούλιο να μην είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού λαού", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έσπευσε πάντως να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Το FN προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, καθώς φαίνεται ότι κερδίζει τις ευρωεκλογές με το ιστορικό ποσοστό του 25%, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση του UMP έρχεται στη δεύτερη θέση με 20% και οι Σοσιαλιστές (PS) υφίστανται νέα ήττα, συγκεντρώνοντας ποσοστό μικρότερο του 15%.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό εξέφρασε την ικανοποίησή του για το "ιστορικό ποσοστό" χαρακτηρίζοντας το FN "πρώτο κόμμα της Γαλλίας".


Το FN φαίνεται ότι επωφελήθηκε από την αντιδημοτικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης αλλά και από το διχασμό της δεξιάς. 

Το ποσοστό που συγκεντρώνει ωστόσο ερμηνεύεται και από τον ευρωσκεπτικισμό των Γάλλων, οι οποίοι εμφανίζονται ολοένα και πιο δύσπιστοι απέναντι στις Βρυξέλλες, εννέα χρόνια αφότου είπαν "όχι" στο ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Περίπου 46 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν να εκλέξουν τους 74 αντιπροσώπους της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως οι εκλογές σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή, γύρω στο 58%. 

Το 2009, επί προεδρίας του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, το δεξιό UMP είχε κερδίσει με ποσοστό 27,8%. 

Οι Σοσιαλιστές είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση με 16,48% ενώ την έκπληξη είχαν δημιουργήσει οι Οικολόγοι, με 16,28%. 

Το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε τότε μόλις 6,3% και κατετάγη μετά και το κεντρώο κόμμα Modem (8,4%). Ωστόσο στις προεδρικές εκλογές του 2012 η Λεπέν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 18%.

Μετά την αναπάντεχη επιτυχία της, η Λεπέν προσβλέπει τώρα στις προεδρικές εκλογές του 2017 καθώς η δεξιά αντιπολίτευση αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, συγκλονίζεται από σκάνδαλα και αδυνατεί να εκφραστεί με μία ενιαία φωνή όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα. 

Στη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του UMP που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη δεν αποκλείεται να σημάνει η απομάκρυνση από την ηγεσία του Ζαν Φρανσουά Κοπέ.

Ο τελευταίος δήλωσε απόψε ότι η νίκη του FN αποτελεί "την έκφραση ενός γιγαντιαίου θυμού (...) απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει στη χώρα μας ο πρόεδρος Ολάντ".

Το FN σχεδιάζει να συνεργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το αυστριακό κόμμα FPÖ, τους Βέλγους του Βλάαμς Μπέλανγκ και τους Ολλανδούς του Χέερτ Βίλντερς.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα απόψε (ώρα Ελλάδας), αφού κλείσουν οι κάλπες και στην Ιταλία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου