Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Η ανεργία των νέων είναι εθνικό θέμα

Από τις μέχρι τώρα περιοδείες μου στην Επικράτεια αυτό που μ’ έχει συγκλονίσει πραγματικά είναι το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. 
Παντού όπου πήγα, από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη και από την Ηπειρο μέχρι την  Τρίπολη, νέα παιδιά, μορφωμένα, στο άνθος της ηλικίας τους, ψάχνουν για δουλειά και δεν βρίσκουν. 

Του
 Αναστάσιου Δημοσχάκη
Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ

Eρχονται σου μιλάνε και βλέπεις την οργή και την απογοήτευση στα μάτια  τους. Κάποιοι αρχίζουν να απελπίζονται. Μερικοί  σκέφτονται  να μεταναστεύσουν.
Δίκαια είναι θυμωμένοι γιατί δεν ευθύνονται για τη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Δεν την δημιούργησαν αυτοί. Και είναι άδικο να πληρώνουν τα σπασμένα για τις αμαρτίες άλλων.
Η ανεργία, και μάλιστα αυτή των νέων,  είναι το σαράκι που τρώει την κοινωνία. Αμα οι νέοι δεν έχουν δουλειά, η χώρα  ούτε μέλλον έχει, ούτε προοπτική, ούτε ελπίδα.
Και δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν έχουμε δικαίωμα να στερήσουμε την ελπίδα από τη νέα γενιά.

Με ρωτούσαν με αγωνία, τι θα γίνει, αν υπάρχουν λύσεις, αν υπάρχει σχέδιο για το μέλλον.
Να ξεκαθαρίσω πρώτα-πρώτα ότι το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτά τα παιδιά είναι να τα ξεγελάσουμε με ψεύτικες ελπίδες. Να τους τάξουμε πράγματα που δεν γίνονται. Το ψέμμα είναι χειρότερο και αυτό που βιώνουν σήμερα.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές και εύκολες λύσεις και θα είναι καταστροφικό να επανέλθουμε στις πρακτικές του παρελθόντος.
Θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή αμοιβή, θ’ αρχίζουν να δημιουργούνται όταν η οικονομία  μας μπεί στον δρόμο της ανάπτυξης, όταν έρθουν επενδύσεις.
Είπα σε κάποια από αυτά τα παιδιά να μη χάνουν την ελπίδα τους και να συνεχίσουν να προσπαθούν και να αγωνίζονται. Ακόμα και μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση  υπάρχουν ευκαιρίες.
-Καθήκον της Πολιτείας είναι να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα ευνοούν την επιχειρηματικότητα, θα εξασφαλίζουν προϋποθέσεις έντιμου ανταγωνισμού, θα προσφέρουν ευκαιρίες και θα δίνουν τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να αξιοποιήσουν το ταλέντο και τις γνώσεις τους.
-Τα Πανεπιστήμια μας πρέπει να αποκτήσουν σχέσεις με την κοινωνία και την αγορά εργασίας. Να προετοιμάζουν τους ικανούς επαγγελματίες που θα κτίσουν την Ελλάδα του αύριο και όχι ημιμαθείς πτυχιούχους.
-Να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη νέα επιχειρηματικότητα και να επιβραβεύσουμε όλους αυτούς που έχουν όραμα και ικανότητες.
-Η Κυβέρνηση να δώσει περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους.
Τέλος, θεωρώ ότι είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας να καθήσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σ’ ένα πρόγραμμα μακράς πνοής για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων το οποίο δεν θ’ αλλάξει οποιοσδήποτε και αν ασκεί την εξουσία. Θα προχωρούσα και λίγο περισσότερο προτείνοντας το πρόγραμμα αυτό να κληθεί να το εφαρμόσει ένα πρόσωπο διακομματικής αποδοχής.

Θέλω να ελπίζω ότι η κρίση των τελευταίων ετών θα μας έχει διδάξει ότι πρέπει, επιτέλους να βρίσκουμε και να συμφωνούμε σ΄ εκείνα που μας ενώνουν και να μην αναλώνουμε δυνάμεις, σ΄εκείνα που μας χωρίζουν. Και η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είναι εθνική υπόθεση. Μας αφορά όλους.

Δημοσχάκης Αναστάσιος

Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ


_________________________________ 
Ο Στρατηγός (ε.α.) κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης εγεννήθηκε το 1955 στο Ισαάκιο Διδυμοτείχου Έβρου. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ το 1977. Είναι απόφοιτος των Σχολών Πολέμου και Εθνικής Άμυνας, των Σχολών Ξένων Γλωσσών Αστυνομίας και Στρατού, όπως και της Γαλλικής Ακαδημίας Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε σε Αστυνομικές Σχολές του εξωτερικού όπως της Αγγλίας, Αμερικής, Γερμανίας σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, κρατικής ασφάλειας, εγκληματικότητας και οδικής ασφάλειας. Συμμετείχε σε ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και κάθε τρίμηνο στη TASK – FORCE στο Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομιών Κρατών Μελών της Ε.Ε.

Την 28/02/2006 με Απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. τοποθετήθηκε στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και αποστρατεύθηκε την 26/02/2008, με τη συμπλήρωση της 2ετούς θητείας του. Με Απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο βαθμό του Αντιστράτηγου προήχθη την 05/10/2004 και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας. Στο βαθμό του Υποστρατήγου διετέλεσε διαδοχικά αναπληρωτής Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής και Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και προετοίμασε της Αστυνομία ενόψει Ολυμπιάδος από πλευράς νομοθετικού πλαισίου, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού, καθώς και ονομαστικοποίησης αυτού ανάλογα με τα προσόντα και τις μετεκπαιδεύσεις αυτών σε θέσεις βάσει σχεδίου. Είχε την επιχειρησιακή ευθύνη στις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004). Στο βαθμό του Ταξιάρχου διετέλεσε διαδοχικά Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αναπληρωτής Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.). Υπηρέτησε ως Ανώτερος Αξιωματικός, Διοικητής ή Υποδιοικητής, σε μάχιμες και επιτελικές θέσεις της χώρας όπως Αστυν. Τμήμα Βουλιαγμένης, Τμήμα Αλλοδαπών Γλυφάδας, Αστυν. Τμήμα Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ασφαλείας Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, Υποδ/νση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Δ/νση Κρατικής Ασφάλειας / Α.Ε.Α., Τμήμα Τροχαίας Κηφισιάς, Δ/νση Τροχαίας Αττικής και Δ/νση Αστυνομίας Αθηνών.
Είναι έγγαμος με τη Μαρία Βλαχούλη, υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών, καταγόμενη από την Κοντοβάζαινα Γορτυνίας. Έχει δύο παιδιά. Ο Σπύρος, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ. Έφεδρος Αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων, Αλεξιπτωτιστής, Ορεινός Καταδρομέας, Χιονοδρόμος. Αθλητής του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και του Π. ΦΑΛΗΡΟΥ στην κολύμβηση με μεγάλες επιτυχίες - διακρίσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Πρωταθλήματα Κατηγοριών - Ανδρών.  Η Ζωή είναι πτυχιούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφολογίας. Αθλήτρια του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, ΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, στην κολύμβηση. Διακρίθηκε σε πολυάριθμα Ελληνικά και Διεθνή Πρωταθλήματα Κατηγοριών – Γυναικών και αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Πανελληνίων, Βαλκανικών, Μεσογειακών, Πανευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Αγώνων πετυχαίνοντας συνολικά 192 πανελλήνια ρεκόρ, αποσπώντας ταυτόχρονα 450 μετάλλια. Συμμετείχε σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ και της Αθήνας. Κορυφαία στιγμή της αθλητικής της καριέρας, ήταν η απαγγελία του Όρκου των Αθλητών στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ 26 αθλητών ανά την υφήλιο που έχουν απαγγείλει τον Όρκο μέχρι σήμερα σε ισάριθμους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα ασκεί το επάγγελμα της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου