Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ: Θα κάνουν... «ταμείο» το βράδυ


Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά τη σημερινή τελική σύγκρουση. 

Τα εναλλακτικά σχέδια του Σαμαρά. 

Οι φόβοι και οι σχεδιασμοί ανάλογα με το αποτέλεσμα και της Ελιάς.

Κυρίαρχη είναι η αγωνία στο δικομματικό συνασπισμό για το «πολιτικό ταμείο» που θα γίνει σήμερα το βράδυ με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία και θα καθορίσει εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις για το επόμενο διάστημα.
 
 
Έντονος προβληματισμός στα δυο επιτελεία

 
Το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει και το πώς θα κινηθούν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος από αύριο.

 
Τις τελευταίες ημέρες κατεβλήθη από τη Ν.Δ. και την Ελιά η ύστατη προσπάθεια ενίσχυσης της συσπείρωσης για να αυξηθεί η συμμετοχή στην κάλπη με το επιχείρημα ότι 
όσοι περισσότεροι ψηφίσουν τόσο το καλύτερο για τη δικομματική κυβέρνηση.
 
Ο προβληματισμός είναι έντονος στα επιτελεία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν από ένα ελαφρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έως μια διαφορά της τάξεως των τεσσάρων μονάδων με υψηλό όμως ποσοστό αναποφάσιστων.
 
Αυτό βέβαια πρέπει να καταγραφεί και να επιβεβαιωθεί στην κάλπη, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι όλα παίζονται, καθώς ο κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας είναι η αύξηση της «γαλάζιας» συσπείρωσης παράλληλα με την «αντοχή» ενός μέρους των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.
 
 
Θέλουν να αντέξουν στις ευρωεκλογές
 
Στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης κύριο μέλημα είναι να ξεπεράσουν τον εκλογικό σκόπελο και να αντέξουν στις ευρωκλογές, ενώ για τα δυο επιτελεία σημείο αναφοράς είναι ότι οι συνδυασμοί που υποστηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν πανελλαδικά το 17,8%, ποσοστό που δεν εκφράζει τη δύναμη του κόμματος. 
 
Το άγχος είναι μεγάλο στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αφού η κατάρρευση της Ν.Δ. στην Αττική και στο Δήμο Αθηναίων, επηρεάζει και το βαθμό της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές και προσπαθούν να προβλέψουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος για το εάν θα επηρεαστεί η κάλπη των ευρωεκλογών από την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.
 
 
Καθοριστική η σημερινή μέρα
 
Στα ενδότερα των επιτελείων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συζητείται έντονα εάν η πόλωση που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες, θα οδηγήσει τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή ή θα επιτευχθεί επαναπατρισμός ψηφοφόρων στα κόμματα του δικομματισμού.
 
Η σημερινή ημέρα θα καθορίσει και το πώς θα κινηθούν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος από αύριο. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προδιαγεγραμμένο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που τοποθετείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Απλά θα εξαρτηθεί το βάθος του και η ποιότητά του από το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι σαφές ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα έχει άλλα χαρακτηριστικά εάν αντέξει η Ν.Δ. και η Ελιά και άλλα εάν το αποτέλεσμα είναι κακό…Εκτός και εάν είναι τόσο κακό το αποψινό αποτέλεσμα που θα προκαλέσει και πρόωρες εκλογές εντός του καλοκαιριού.

 
Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προδιαγεγραμμένο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που τοποθετείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα

 
Το μεγάλο ζήτημα για τον Πρωθυπουργό, πέρα από την εκλογική επίδοση της ΝΔ, είναι η πολιτική αντοχή της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές. Μια χαμηλή πτήση των ποσοστών της Ελιάς θα δημιουργήσει μείζον θέμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μάλιστα, σε ενδεχόμενο να υπάρξει απομείωση των ποσοστών της σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, περίπου της τάξης του 50% εκ των πραγμάτων θα τεθεί επί τάπητος το δίλημμα που έθεσε προεκλογικά ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος περί αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.
 
 
Οι κοινοβουλευτικές εφεδρείες
 
Σε μια τέτοια περίπτωση ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ενεργοποιήσει κοινοβουλευτικές εφεδρείες για να σταθεί η κυβέρνηση και είναι σαφές ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Και αυτό διότι σε περίπτωση χαμηλών ποσοστών θα προκύψει πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης, ενώ δύσκολα θα περάσουν από τη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια, όπως για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
 
Εάν όμως διαφανή αδιέξοδο και υπάρξουν, όπως λένε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., συνθήκες «κοινοβουλευτικής ασφυξίας» ο Πρωθυπουργός δεν θα αναλωθεί σε συζητήσεις για σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, αλλά θα επιλέξει την καθαρή λύση των πρόωρων εθνικών εκλογών. 
 
Εάν η Ν.Δ. αντέξει ο πρωθυπουργός θα διοργανώσει άμεσα συνέδριο για να προχωρήσει η πολιτική μετεξέλιξη του κόμματος, στην κατεύθυνση της διεύρυνσης του ακροατηρίου του, χωρίς να έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις για την αλλαγή ονόματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου