Πέμπτη, 22 Μαΐου 2014

“ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ” Ή ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΕ ΒΙΑΙΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ;

Την περασμένη Τρίτη το βράδυ ξέσπασαν ταραχές στη βόρεια Ιερουσαλήμ τη μέρα που οι Παλαιστίνιοι ονομάζουν «Νάκπα» (τραγωδία) και που καθιερώθηκε σαν ημέρα μνήμης της «τραγικής» επετείου της ίδρυσης του Ισραηλινού κράτους.   
 
Μετά από μια ατέλειωτη μέρα συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, ο Μοχάμετ Μαχμούντ Οδέ (16) και ο Νατίμ Σιάμ Ναβάρα (17) σκοτώθηκαν.   
Βίντεο από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν σε γειτονικό κτίριο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, φαίνεται να δείχνει τους πυροβολισμούς εναντίον των δύο νέων.   
Στο βίντεο, που είναι χωρίς ήχο, οι δύο παρουσιάζονται σε διαφορετικές στιγμές να περπατούν πάνω σε τσιμεντένιο τοίχο όταν σε μια στιγμή κατάπαυσης των ταραχών πέφτουν ξαφνικά στο έδαφος.  Τη συγκεκριμένη στιγμή οι δύο νέοι δεν εμπλέκονται στις ταραχές.

  
Ο Ισραηλινός οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μπετζελέμ, αναδημοσίευσε το βίντεο όταν το παρέλαβε από το Διεθνή Οργανισμό Προστασίας των Παιδιών – Τμήμα Παλαιστίνης.  Ο Μπετζελέμ εισηγήθηκε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν συνειδητά και θεληματικά τους δύο νέους. 

Αναφορά που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού λέει επίσης ότι «υπάρχουν δυνατά αποδειχτικά στοιχεία ότι έγινε χρήση αληθινών πυρών» σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν αληθινές σφαίρες αφού κάνουν διαφορετικό θόρυβο από τις λαστιχένιες.  Η Παλαιστινιακή ιατρική ομάδα έδειξε επίσης σφαίρα που βρέθηκε στην τσάντα ενός από τους έφηβους όπου υποτίθεται ότι κατέληξε αφού πρώτα διαπέρασε το κορμί του.
Οι Ι.Δ.Α. είπαν σε απάντηση στους ισχυρισμούς ότι η προκαταρκτική έρευνα που έκαναν κατέδειξε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν αληθινές σφαίρες.  Παρ΄ όλ’ αυτά το περιστατικό παραμένει υπό διερεύνηση. Ο εκρόσωπος τύπου πρόσθεσε ότι το βίντεο έχει τύχει επεξεργασίας «και δεν καταγράφει ολοκληρωμένα το περισταστικό» και «την άγρια φύση των ταραχών».
Μετά τη δημοσίευση του βίντεο την Τρίτη, εκπρόσωπος της Π.Α. απαίτησε αμέσως διεθνή έρευνα για τα γεγονότα τα οποία ονόμασε εγκλήματα πολέμου και «εν ψυχρώ δολοφονία».  Τα Η.Ε. υποστήριξαν αυτό τον ισχυρισμό ενώ οι Η.Π. ζήτησαν από την Ισραηλινή κυβέρνηση να διενεργήσει «μια άμεση και αμερόληπτη έρευνα για να ξεκαθαρίσει τα γεγονότα γύρω από το περιστατικό».
Έχουμε εδώ ένα κλασσικό παράδειγμα δύο αντικρουόμενων θέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης τουλάχιστον σ’ αυτό το προκαταρκτικό στάδιο.  Η ιστορία είναι ακόμα υπό εξέλιξη γι’ αυτό προς το παρών δεν έχουμε την πλήρη εικόνα. Η ερώτηση είναι εάν θα την έχουμε ποτέ αφού η Π.Α. όπως έκανε πολλές φορές στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσει, δε συνεργάζεται με τις Ισραηλινές αρχές για την παράδοση απαραίτητων στοιχείων ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Τα γεγονότα στα οποία και οι δύο πλευρές συμφωνούν είναι ότι υπήρχαν ταραχές εκείνη τη μέρα στην περιοχή όπου έχει καταγραφεί το βίντεο, κοντά στη φυλακή Οφέρ έξω από τη Ραμάλλα. Ισραηλινές πηγές υπολογίζουν ότι περίπου 150 Παλαιστίνιοι έλαβαν μέρος στις ταραχές χρησιμοποιώντας βόμβες μολότωφ, πέτρες και καμένα λάστιχα για να επιτεθούν στους στρατιώτες.  Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι στο τέλος της ημέρας, οι δύο έφηβοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.
Υπάρχουν πολλές εκδοχές  για το τι μπορεί να έγινε.  Η καίρια ερώτηση είναι: οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν θεληματικά τους νέους;  Από το βίντεο φαίνεται πολύ καθαρά ότι οι δύο νέοι δεν είχαν εμπλακεί στις ταραχές εκείνη τη στιγμή. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους πυροβόλησαν με αληθινές σφαίρες επειδή οι κινδύνευσαν άμεσα.
Όμως, το πρόβλημα μ’ αυτή την εκδοχή είναι ν’ ανακαλυφθεί ποιο ήταν το κίνητρο για αυτή την ανθρωποκτονία εκ προμελέτης.  Γιατί οι στρατιώτες να κάνουν κάτι τέτοιο; Τι θα κέρδιζαν μέσα απ’ αυτό;  Χωρίς αμφιβολία μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε περισσότερη ένταση και εξάπλωση των ταραχών.  Θα έλκυε επίσης την προσοχή και την κατακραυγή των διεθνών μέσων ενημέρωσης και τελικά θα οδηγούσε σε φυλάκιση των ενόχων.  Η πιθανότητα φόνου εκ προμελέτης, που σύμφωνα με το βίντεο φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εκδοχή, είναι στην πραγματικότητα πολύ απομακρυσμένη.
Θα μπορούσε κάποιος Ισραηλινός στρατιώτης να φοβήθηκε τόσο πολύ ή να άναψε ο θυμός του ώστε να έχασε τα λογικά του και να πυροβόλησε αδιάκριτα; Είναι κι αυτό ένα σενάριο.  Όμως, οι πυροβολισμοί των νέων έγιναν με διαφορά 75 λεπτών μεταξύ τους σύμφωνα με το ρολόι στο βίντεο.  Είναι απίθανο ο θυμός κάποιου να διήρκησε για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.  Επιπλέον, σε κάποιο στάδιο ο στρατιώτης θα έπρεπε να είχε αντικαταστήσει τις λαστιχένιες με αληθινές σφαίρες, κάτι που θα έβλεπαν οι άλλοι στρατιώτες.
Άλλη πιθανή εκδοχή είναι οι σφαίρες να ήταν αδέσποτες.  Θα μπορούσε, όμως, να γίνει κάτι τέτοιο δύο φορές και μάλιστα να επιφέρει και στις δύο περιπτώσεις θανατηφόρα πλήγματα; Γιατί έγινε τη στιγμή που η βία ησύχασε; Και ξανά, γιατί με αληθινές σφαίρες αφού οι οδηγίες ήταν να χρησιμοποιήσουν λαστιχένιες;
Υπάρχει και η εκδοχή ότι το βίντεο έχει τύχει επεξεργασίας.  Εάν ναι, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο Youtube που δείχνουν Παλαιστίνιους να σκηνοθετούν δολοφονίες των πολιτών τους ντυμένοι σαν Ισραηλινοί στρατιώτες και να το παρουσιάζουν σαν πραγματικότητα. Αυτή η βιομηχανία βίντεο ονομάζεται Πάλλυγουντ.
Υπάρχουν διάφοροι προβληματισμοί.  Πρώτο, η ταυτότητα των δύο νέων που φαίνεται να σκοτώθηκαν στο βίντεο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο βάσει του βίντεο.  Είμαστε σίγουροι ότι βλέπουμε τον Οντέ και τον Ναβάρα;  Δεύτερο, όπως αναφέρθηκε στο Ισραηλινό Κανάλι 2, ένας από τους νέους άπλωσε τα χέρια του για να πέσει πιο μαλακά.  Είναι αυτή η συμπεριφορά κάποιου ατόμου που δολοφονείται;  Τρίτο, μετά τη δολοφονία ενός από τους εφήβους, μεγάλη ομάδα ανθρώπων έτρεξε σ’ αυτό για να τον μεταφέρει σε ασθενοφόρο που φανερώθηκε ξαφνικά λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο ενώ άνθρωποι πάνω στα τείχη συνεχίζουν να περπατούν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.  Δηλαδή, φαίνεται να μη φοβούνται ότι πιθανούν κάποιος να τους πυροβολίσει. Πέμπτο, γιατί πήρε τέσσερεις μέρες πριν να δοθεί το βίντεο στη δημοσιότητα;  Μήπως έχει αλλοιωθεί; 

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί δεν είναι για να ακυρώσουμε την εκδοχή ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις πιθανόν να ευθύνονται για το θάνατο των δύο εφήβων. 

Αυτό είναι κάτι που δυστυχώς έχει ξαναγίνει και ίσως επαναληφθεί.  Είναι όμως σημαντικό όλα τα γεγονότα να μπουν στο τραπέζι πρώτα πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα.  Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξασκηθεί πίεση στην Π.Α. ώστε να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν το περιστατικό.  Είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια – ακόμα και εάν είναι δυσάρεστη.  Μόνο μ’ αυτό τον τρόπο, μπορούν παρόμοια περιστατικά να αποφευχθούν στο μέλλον.
Όμως, η αποφυγή τέτοιων περιστατικών δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της Π.Α.  η οποία συνεχίζει να υποκινεί βίαιες διαμαρτυρίες παρόλο που γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα θανάσιμο παιχνίδι για τους νέους. Οι Παλαιστίνιοι νέοι αποστέλλονται στην πρώτη γραμμή για να λάβουν μέρες σε τέτοιες διαδηλώσεις που είναι μάταιες.  Ακούγεται σκληρό, όμως είναι δύσκολο να αποφύγουμε το συμπέρασμα ότι για την Π.Α. η θυσία ορισμένων νέων τώρα είναι το τίμημα που είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να εξακολουθήσουν να έχουν με το μέρος τους τη συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας.
Κι έτσι, οι δύο πλευρές φαίνεται να μην συμφωνούν κατά πόσο η φανέρωση της αλήθειας είναι απαραίτητη για να ξεκαθαρίσει τι έγινε σ’ αυτό το περιστατικό.  Δυστυχώς, φαίνεται ότι για την Π.Α. είναι αρκετό να στήσει μια υπόθεση την οποία θα χρησιμοποιήσει για να καταδικάσει το Ισραήλ και να απομονώσει το Εβραϊκό κράτος διεθνώς κάτι που είναι στο πρόγραμμα της εδώ και καιρό.  Αφού η συγκεκριμένη υπόθεση εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό που έχουν, το Ισραήλ δεν μπορεί να περιμένει οποιαδήποτε συνεργασία από πλευράς της Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου