Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Μπάιντεν: Αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία

Εφθασε στις 6.45 το απόγευμα ώρα Κύπρου στη Λάρνακα ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν για διήμερη επίσκεψη στο νησί. 

Ο κ. Μπάιντεν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, και η αντιπροσωπεία του, αποτελούμενη από 400 άτομα, έφθασαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με το αεροσκάφος Air Force Two που χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς Αντιπροέδρους.
Στην πρώτη του δήλωση υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.
Τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο υποδέχθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Ενα κοριτσάκι με παραδοσιακή κυπριακή στολή προσέφερε λουλούδια στη σύζυγο του  υψηλού προσκεκλημένου.
Ο κ. Μπάιντεν πρoβαίνει σε μια δήλωση στα ΜΜΕ και στη συνέχεια αναχωρεί σε μια από τις τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες που έφθασαν στην Κύπρο εδώ και λίγες μέρες και φέρουν την κυπριακή και αμερικανική σημαία, και θα κατευθυνθεί σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό.
Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και κινηματογραφιστές τόσο κυπριακών όσο και ξένων ΜΜΕ, καθώς και 20 εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών ΜΜΕ, βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να καλύψουν την άφιξη του Μπάϊντεν. Κυπριακές και αμερικανικές σημαίες έχουν τοποθετηθεί από την είσοδο στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας μέχρι και την αίθουσα επισήμων.
Στην πίστα του αεροδρομίου Λάρνακας βρίσκονται τρία αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Τα μέτρα ασφάλειας είναι δρακόντεια. Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας προσγειώθηκαν δύο αεροσκάφη. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη Αμερικανού Αντιπροέδρου μετά από 52 χρόνια.

Στην Κύπρο ο Μπάιντεν - Από μια «λεπτή κλωστή κρέμεται» η συνάντηση με Έρογλου
Μόλις προσγειώθηκε το αεροσκάφος που μεταφέρει τον Αμερικάνο Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο. Ήδη, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος και θα τον υποδεχθεί επίσημα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Μπάιντεν θα προβεί σε σύντομη δήλωση και στη συνέχεια θα επιβιβαστεί σε θωρακισμένη λιμουζίνα για να μεταβεί σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, όπου και θα διαμένει με την αποστολή του. Τα μέτρα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο είναι δρακόντεια και ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται επί ποδός.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την αυριανή μετάβαση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, προκειμένου να συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, αλλά, όπως φαίνεται, διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Έγκυρη πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η συνάντηση «κρέμεται από μια λεπτή κλωστή», καθώς ο κ. Έρογλου φαίνεται να αντιδρά στις, κατά την ίδια πηγή, προειδοποιήσεις της αμερικανικής πλευράς, ότι «ο αντιπρόεδρος θα ματαιώσει τη συνάντηση, σε περίπτωση που από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη επιχειρηθεί επικοινωνιακός χειρισμός με τα σύμβολα («σημαία» και άλλα) της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Επίσης, η αμερικανική πλευρά φέρεται ότι έκανε σαφές στον κ. Έρογλου πως στη συνάντηση δεν θα πρέπει να είναι παρών ο «υπουργός Εξωτερικών» του καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία έλαβε διαβεβαιώσεις από την αμερικανική πλευρά, ότι ο Τζο Μπάιντεν σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί να είναι εμφανές στον χώρο της συνάντησης, που θα γίνει σε παρακείμενο οίκημα -στο λεγόμενο «προεδρικό»- στην κατεχόμενη Λευκωσία, οποιοδήποτε σύμβολο του παράνομου καθεστώτος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν - Έρογλου, μέλη της συνοδείας τού Αμερικανού αντιπροέδρου θα επιθεωρήσουν τον χώρο, όπου θα γίνει η συνάντηση για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει διπλωματικό και πολιτικό ζήτημα. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με έγκυρες πηγές στη Λευκωσία, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα ματαιώσει τη συνάντησή του με τον Ντερβίς Έρογλου.
Διπλωματική πηγή, που γνωρίζει τις διαβουλεύσεις για την προετοιμασία της επίσκεψης, ανέφερε, ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στη δήλωση κατά την άφιξή του απόψε στην Κύπρο, θα τονίσει πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως «στρατηγικό εταίρο» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα δίδεται η προοπτική σύμπραξης των χωρών, που διαθέτουν αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές προς όλους, ότι δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις, επιφυλασσόμενη να αντιδράσει με διάφορους τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι η μη μετάβαση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στο δείπνο με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, τον Ντερβίς Έρογλου και την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπατενχάιμ. Το δείπνο είναι προγραμματισμένο για αύριο, νωρίς το βράδυ, σε εστιατόριο επί της «νεκρής ζώνης».
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Μπάιντεν, έγκυρες πηγές ρίχνουν τους τόνους των προσδοκιών για κάποια σημαντική εξαγγελία στο θέμα της Αμμοχώστου, όπως αναφέρουν, λόγω της αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς. Ψηλά στην ατζέντα θα είναι τα θέματα ενέργειας και η κρίση στην Ουκρανία. Ειδικότερα για το θέμα της Ουκρανίας, η Λευκωσία θα επαναλάβει τη θέση που διατυπώνει στην ΕΕ και ταυτίζεται με αυτή της Γερμανίας, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί απόπειρα απομόνωσης του Βλαντιμίρ Πούτιν με μέτρα που θα προκαλούν ζημιά στην ίδια την οικονομία της Ευρώπης, ως συνόλου ή κρατών - μελών μεμονωμένα.
Εξάλλου, από τη Λευκωσία δεν υπάρχει επιθυμία να σταλεί το μήνυμα, ότι η αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ουάσιγκτον πλήττει τις διμερείς σχέσεις με παραδοσιακές φίλιες δυνάμεις, όπως είναι η Μόσχα και άλλες χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξέι Μεσκόφ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου