Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Σκοτείνιασαν τα αστέρια της Ευρώπης... - Άνοδος της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη!!!


Από την ενίσχυση των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στιγματίστηκαν οι ευρωεκλογές του 2014, με τη μεγαλύτερη έκπληξη να προέρχεται από τη Γαλλία, όπου το "Εθνικό Μέτωπο" (FN) της Μαρίν Λεπέν κέρδισε την πρωτιά, προκαλώντας πολιτικό σεισμό.

Σεισμό προκάλεσε και στην Ελλάδα το ακροδεξιό κόμμα "Χρυσή Αυγή" το οποίο ανήλθε στη τρίτη εκλογική θέση.
 
Στην Ευρώπη:

Γαλλία

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο "πάγωσε" την πολιτική ελίτ της Γαλλίας καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, αφήνοντας τρίτους τους Σοσιαλιστές του προέδρουΦρανσουά Ολάντ.

Είναι η πρώτη φορά που το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα κερδίζει εκλογές σε εθνικό επίπεδο στα 40 χρόνια της ύπαρξής του.

"Ο λαός μίλησε δυνατά και καθαρά", είπε η θριαμβεύτρια Λεπέν στους υποστηρικτές της που την επευφημούσαν. 

Οι Γάλλοι "δεν θέλουν πλέον να κυβερνώνται από εκείνους εκτός των συνόρων μας, από Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεχνοκράτες που δεν είναι αιρετοί. Θέλουν να προστατευθούν από την παγκοσμιοποίηση και να ξαναπάρουν τα ηνία της μοίρας τους", πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών δίνουν στο Εθνικό Μέτωπο ποσοστό 26%, δηλαδή υψηλότερο και απ' όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. 

Το κόμμα έχει καταφέρει να κερδίσει ένα σημαντικό ποσοστό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της εργατικής τάξης που πιστεύουν ότι η ελίτ δεν καταλαβαίνει την αγωνία τους για την εγκληματικότητα, την παράνομη μετανάστευση, την ανεργία και το στάσιμο επίπεδο διαβίωσής τους.

Η συντηρητική αντιπολίτευση, το κόμμα UMP, έρχεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,66%. Οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Ολάντ πέφτουν στο 13,88%, χαμηλότερα δηλαδή και από το 14,5% που είχαν λάβει το 1994.

 
Βρετανία

Το αντιευρωπαϊκό κόμμα της Βρετανίας UKIP πρόκειται να κερδίσει τις ευρωεκλογές αφήνοντας πίσω του τα παραδοσιακά βρετανικά κόμματα, δήλωσε ο επικεφαλής του Νάιτζελ Φάρατζ κάνοντας λόγο για έναν ιστορικό σεισμό.

"Το UKIP θα κερδίσει τις εκλογές, και ναι, θα είναι ένας σεισμός γιατί ποτέ έως τώρα στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής ένα κόμμα αντίστασης δεν έχει βγει νικητής στις εθνικές εκλογές", δήλωσε ο Φάρατζ από το Σάουθαμπτον.

"Δεν θέλω μόνο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλω η Ευρώπη να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε.

Αν το UKIP κερδίσει τις ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη φορά από το 1906 που δεν κερδίζουν μια εθνικού επιπέδου εκλογική αναμέτρηση οι Συντηρητικοί ή οι Εργατικοί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τις 4 από τις 12 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας, το UKIP έχει κερδίσει τουλάχιστον εννέα έδρες. 

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και οι Εργατικοί κερδίζουν από έξι.
 
 
Ολλανδία

Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας του Ολλανδού ευρωσκεπτικιστή Χέερτ Βίλντερς θα εκπροσωπηθεί μόνο με τέσσερις ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού διαψεύστηκαν οι ελπίδες του για μεγάλη άνοδο του ποσοστού του στις ευρωεκλογές.

Συγκεντρώνει ποσοστό 13,2% και έρχεται στην τρίτη θέση, μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και το φιλελεύθερο D66. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν αύξησε τη δύναμή του, αλλά αντιθέτως έχασε 3,5 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.

Οι Χριστιανοδημοκράτες εκλέγουν πέντε ευρωβουλευτές και το D66 τέσσερις. Το κυβερνών, κεντροδεξιό-φιλελεύθερο VDD και το Σοσιαλδημοκρατικό PvdA θα στείλουν από τρεις βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι "Πράσινοι" (ένας συνασπισμός δύο κομμάτων) και οι ευρωσκεπτικιστές Σοσιαλιστές κερδίζουν από δύο έδρες ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στην ευρωβουλή, με μία έδρα, ένα κόμμα για την προστασία των ζώων.
  
 
Γερμανία

Η Γερμανία, από την πλευρά της, έστειλε για πρώτη φορά ευρωσκεπτικιστές στο ευρωκοινοβούλιο. ΗΕναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 6,5% και καταλαμβάνει 7 έδρες.
 
 
Αυστρία

Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς καταγράφηκε και στην Αυστρία. 

Στην τρίτη θέση, ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2009 -αλλά κάτω από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές-, βρίσκεται το εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που απέτυχε στο στόχο του να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη εκπροσωπώντας, μόνο από τα πέντε αυστριακά κόμματα που θα έχουν ευρωβουλευτές στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια ευρωσκεπτικιστική ως αντιευρωπαϊκή πολιτική.
 
 
Σουηδία

Στη Σουηδία, το αντιμεταναστευτικό-ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών φαίνεται ότι θα καταφέρει να κερδίσει για πρώτη φορά μια έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνοντας το 7% των ψήφων, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 3,27% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2009.

Το ριζοσπαστικό κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία κερδίζει και αυτό μια έδρα από τις συνολικά 20 έδρες του ευρωκοινοβουλίου που αντιστοιχούν στη Σουηδία, συγκεντρώνοντας το 7% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στις ευρωεκλογές με το 23,7%, καταγράφοντας όμως μια ελαφριά πτώση σε σχέση με το 2009. 

Το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ πέφτει στην τρίτη θέση με μόλις 13% υποχωρώντας σχεδόν 6 εκατοστιαίες μονάδες, κάτι που εάν επαληθευτεί θα αποτελεί τη χειρότερη επίδοση του στις ευρωεκλογές.
 
 
Δανία
 
Το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) έγινε το πρώτο κόμμα της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας ποσοστό 26,7%, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα κέρδισε τις 4 από τις 13 έδρες που διαθέτει η Δανία στο ευρωκοινοβούλιο.

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 19,1% (τρεις έδρες), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας DR. 
 
 
Φινλανδία

Στη Φινλανδία, με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων, το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία που είχε έως σήμερα.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν ποσοστό 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.
 
 
Ιταλία

Τις ευρωεκλογές οδεύει να κερδίσει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο συγκεντρώνει το 33%των ψήφων, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 26,5%, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 18%.

Από τα μικρότερα κόμματα, η Λέγκα του Βορρά εκτιμάται ότι συγκεντρώνει 6%, το αριστερό ψηφοδέλτιο Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα 4,2% και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο 4%.
 
 
Βέλγιο

Στο Βέλγιο, οι Φλαμανδοί εθνικιστές κέρδισαν τις εκλογές, αλλά χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια νέα πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση στο βασίλειο.

Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του δημάρχου της Αμβέρσας Μπαρτ ντε Βέβερ κατάφερε να υπερβεί το όριο του 30% των ψήφων στη Φλάνδρα, όπου ζει περίπου το 60% των Βέλγων, επιτυγχάνοντας το πολιτικό του στοίχημα.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να ενωθούν, μετά τη σημαντική άνοδο των ευρωφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στις ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου