Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Στουρνάρνας

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από παρεμβάσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας

 
Ιδιαίτερα ενοχλημένος φέρεται να είναι ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, από παρεμβάσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που, όπως είπε σε στενούς συνεργάτες του, από τη νύχτα των εκλογών προσπαθούν να φορτώσουν σε αυτόν μέρος της ευθύνης της πτώσης των ποσοστών της κυβερνητικής παράταξης, με το σκεπτικό ότι «αυτός», ο κ. Στουρνάρας δηλαδή, «δεν μας άφησε να κάνουμε πιο απλόχερη κοινωνική πολιτική».

Από το χθες σήμερα τα ελληνικά ΜΜΕ μεταδίδουν την σχετική πληροφορία, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν, μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσε» σχετικά με τις κατηγορίες που του προσάπτουν «κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας».
 
«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί το έργο μου», φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας τόσο στον ίδιο τον κ. Σαμαρά, όσο και σε στενούς συνεργάτες του στο Υπουργείο, με έναν από τους οποίους μίλησε το ΚΥΠΕ και επιβεβαίωσε τα περί «ενόχλησής του από τις άδικες κριτικές».

Στην Ελλάδα είναι σύνηθες, εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εκδηλώνεται μέσω εκλογών ή και μέσω δημοσκοπήσεων δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για την οικονομική της κατάσταση, το βάρος να πέφτει στον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών ο οποίος και, τις περισσότερες φορές, οδηγείται στην έξοδο ή φεύγει μόνος του.

Ο κ. Στουρνάρας, στο τελευταίο Eurogroup της Αθήνας, όταν ανακοινώθηκε επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιχειρήθηκε, επιτυχώς, η πρώτη από το 2010 έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο της ομάδας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ως «έναν από τους στυλοβάτες της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδος».

Ακόμα και τότε, όμως, είχε ακουστεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας πιθανώς να αντικατασταθεί, αλλά διότι ο ίδιος επιθυμούσε, όπως ελέχθη τότε, να μετακινηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούνιο που λήγει η θητεία του νυν Διοικητή της, Γιώργου Προβόπουλου, και όχι διότι το επιθυμούν «κάποια δυσαρεστημένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας».

Ο λόγος που δεν έφυγε από τότε ο Υπουργός Οικονομικών είναι, όπως έμαθε το ΚΥΠΕ, ότι ήθελε να δει να εγκρίνεται από το Eurogroup η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και να μπουν από ελληνικής πλευράς οι προδιαγραφές αυτών των κρίσιμων συζητήσεων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, 57 ετών, ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών στις 5 Ιουλίου 2012, αντικαθιστώντας το Βασίλη Ράπανο που είχε αρχικώς επιλεγεί από τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, αλλά ασθένησε αιφνιδίως και αναγκάστηκε να αποσυρθεί. Τον κ. Σαμαρά πρότεινε από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, μολονότι δεν ανήκει στο κόμμα, και υποστηρίχθηκε από τον Φώτη Κουβέλη, πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, που στην αρχή συμμετείχε στην νεότευκτη, τότε, κυβέρνηση συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου