Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υγείας σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

 
Στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υγείας προχώρησαν σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, οι Υφυπουργοί Συμεών Κεδίκογλου, Γιάννης Ανδριανός και Ζέττα Μακρή αντίστοιχα, με στόχο την κοινή δράση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την ενημέρωση μέσω της εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.


Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας παρευρέθηκε επίσης η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντωνία Τριχοπούλου.

Στην τοποθέτησή του, ο  Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η εποχή μας είναι η εποχή της σύνθεσης και των συνεργασιών. Πολλά περισσότερα μπορούμε να προσφέρουμε, όταν τα αρμόδια υπουργεία κάνουν τέτοιες δράσεις και όλοι μαζί μπορούμε να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Νομίζω ότι αυτά τα θέματα τα οποία μας απασχολούν, όπως είναι η αγωγή της υγείας, η εκπαίδευση των μαθητών,  η σωστή διατροφή και η άσκηση αφορούν τη ζωή όλων μας. Όλοι έχουμε καταλάβει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και πόσο σημαντικό είναι ο άνθρωπος από τη μικρή ηλικία να κάνει κτήμα του σωστές συνήθειες οι οποίες θα του επιφέρουν ποιότητα ζωής όταν μεγαλώσει.
Το Υπουργείο Υγείας μπορεί να συμβάλει γιατί ακριβώς αυτές οι δράσεις γίνονται από πολύ μικρή ηλικία, όπου είναι πολύ πιο εύκολο να υιοθετηθούν σωστές συνήθειες.

Σε αυτή την εποχή που όλοι βιώνουμε την οικονομική κρίση και δεν μπορούν όλοι να απευθυνθούν στον ειδικό είναι σημαντικό τα νοικοκυριά να γνωρίζουν ότι στο θέμα της παχυσαρκίας για παράδειγμα, υπάρχουν τα εργαλεία τα οποία μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους και τους υπηρεσιακούς για αυτή τη συνεργασία. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Ήρθε η ώρα των πράξεων. Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο της συνεργασίας και στο μέλλον».


O Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανάφερε τα παρακάτω:

«Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλες και όλους, όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία αυτού του πρωτοκόλλου και από τα τρία Υπουργεία, και να πω ότι μας περιμένει ακόμη περισσότερη σκληρή δουλειά από δω και πέρα, με έμπρακτα και μετρήσιμα αποτελέσματα για την κοινωνία μας, στη βάση αυτού του πολύ χρήσιμου εργαλείου που αποκτάμε σήμερα.

Είναι αυτονόητο ότι τα τρία Υπουργεία – το Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Παιδείας και Θρησκευμάτων, και το Υγείας – πάρα πολύ συχνά χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις και να συντονίσουμε προσπάθειες για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλαμβάνουμε. Η άθληση, η υγεία και η παιδεία, είναι τρεις τομείς άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Αντί λοιπόν να ορίζουμε κάθε φορά από την αρχή τις λεπτομέρειες της συνεργασίας μας, δημιουργούμε μια πιο μόνιμη και σταθερή δομή. Δημιουργούμε ένα πλαίσιο που επιτρέπει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία, καλύτερο και πιο μακρόπνοο σχεδιασμό της κοινής μας δράσης,  στενότερη παρακολούθηση και αποτίμηση των δεδομένων.

Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος από τις προοπτικές που δημιουργούνται, κυρίως γιατί, γνωρίζοντας τους συναδέλφους, τόσο τη Ζέττα Μακρή από το Υπουργείο Υγείας, όσο και τον Συμεών Κεδίκογλου από το Υπουργείο Παιδείας, ξέρω την έμφαση που από κοινού δίνουμε στην επίτευξη αποτελέσματος. Και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αυτά τα επιθυμητά αποτελέσματα να τα πετύχουμε.

Για να φέρω το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, η θλιβερή πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία, αλλά και η πολύ χαμηλή εθνική μας επίδοση στην φυσική άσκηση μεταξύ όλων των ομάδων του πληθυσμού, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.
Και δεν θα μιλήσω για το πόσο καλύτερο και αποδοτικότερο είναι από πλευράς κόστους το δημόσιο χρήμα να επενδύεται στην διάδοση της υγιεινής ζωής απ’ ό,τι στην αντιμετώπιση των συνεπειών της έλλειψης της άσκησης. Θα επισημάνω το συγκλονιστικό στοιχείο ότι οι γενιές που μεγαλώνουν σήμερα κινδυνεύουν, εξαιτίας των συνηθειών τους, να έχουν προσδόκιμο ζωής μικρότερο απ’ ό,τι αυτές των γονιών τους.

Βεβαίως, οι δυσκολίες είναι πολλές – τόσο οι περιορισμένοι πόροι, όσο και τα γνωστά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Όμως, η κρίση δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι αδράνειας. Ίσα-ίσα μάλιστα που, όπως φάνηκε στην πράξη, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να πετυχαίνουμε, παρά την κρίση, τους στόχους που θέτουμε.

Κάνουμε λοιπόν σήμερα ένα νέο βήμα συνεργασίας. Η βούληση είναι δεδομένη, για κοινή δράση που θα φέρει πιο χειροπιαστά, θετικά αποτελέσματα σ’ αυτόν τον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την καθηγήτρια την κυρία Τριχοπούλου για την καθοριστική συμβολή της. Μας τιμά ιδιαίτερα με την παρουσία της σήμερα εδώ στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας».

Η Υφυπουργός Υγείας από την πλευρά της τόνισε:

«Με μεγάλη  χαρά βρίσκομαι, σήμερα σε αυτό το τραπέζι για να υπογράψω το παρόν Πρωτόκολλο το οποίο αποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία συνεργασίας για την επίτευξη των κοινών στόχων των υπουργείων μας προς τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού της χώρας. 

Αποτελεί επιπροσθέτως μία πολύ σημαντική προσπάθεια συμμόρφωσης προς τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που υπενθυμίζουν στα Κράτη Μέλη ότι, για την καταπολέμηση των χρόνιων νοσημάτων, απαραίτητη είναι η ανάπτυξη της διατομεακής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων η οποία διασφαλίζει  τη χρονική συνέχεια, το συντονισμό των δράσεων με την παράλληλη οργάνωση τους σε ένα σχέδιο βασισμένο σε τεκμηριωμένα  επιδημιολογικά δεδομένα.

Επίσης  απαραίτητη είναι και η θεσμοθέτηση των παρεμβάσεων  και η οργάνωση τους σε κυβερνητικό επίπεδο με έκδοση νομοθετικών ρυθμίσεων όπου αυτές χρειάζονται.

Τα χρόνια νοσήματα, είναι γνωστό, αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα  προβλήματα δημόσιας υγείας επειδή επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τα συστήματα υγείας λόγω των αυξανόμενων διαστάσεων επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους.

Είναι γνωστό ότι τα σημαντικότερα από αυτά, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, ορισμένοι τύποι καρκίνου και η παχυσαρκία συνδέονται άρρηκτα με το σημερινό τρόπο ζωής.  Ειδικότερα έχουν αιτιολογική σχέση με παράγοντες όπως  είναι  οι μη ορθές διατροφικές συνήθειες (αύξηση της κατανάλωσης έτοιμου και γρήγορου φαγητού, μείωση της κατανάλωσης  φρούτων και λαχανικών, απομάκρυνση από την παραδοσιακή μαγειρική), το κάπνισμα  και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Το εν λόγω Πρωτόκολλο φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τους παραπάνω παράγοντες με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς όχι μόνο του μαθητικού πληθυσμού, αλλά και όλων των ηλικιακών ομάδων με δράσεις και προγράμματα που δεν περιορίζονται μόνο στο σχολικό περιβάλλον αλλά σχετίζονται με άλλους χώρους με την υποστήριξη της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η μείωση της επίδρασης στην υγεία  από τους προαναφερόμενους  παράγοντες κινδύνου αποτελεί το βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο  Οργανισμό Υγείας.

Το Υπουργείο μας ήδη έχει πάρει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση με την πρόσφατη έκδοση της Υγειονομικής Διάταξης για τα σχολικά κυλικεία που στόχο έχει την υιοθέτηση ορθών διατροφικών επιλογών από τον μαθητικό πληθυσμό καθώς και  την ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής που έργο έχει τη διαμόρφωση της διατροφικής πολιτικής της χώρας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την  Προεδρία,  έχει διοργανώσει τη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη Διατροφή και τη  Σωματική Άσκηση στις  25-26/02/2014 στο Ζάππειο, όπου τονίστηκε ο ρόλος της διατροφής και της σωματικής άσκησης για τη διατήρηση και τη βελτίωση της υγείας σε όλη τη διάρκεια της ζωής από την πρώτη έως την τρίτη ηλικία.

Τέλος υπογραμμίστηκε ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων πρέπει να απευθύνονται σε όλες τις  ηλικιακές ομάδες με ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και στους ηλικιωμένους που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στους παράγοντες κινδύνου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω εύχομαι καλή επιτυχία για την πραγματοποίηση και την υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τα τρία Υπουργεία.

Επίσης θα ήθελα να τονίσουμε την εξαιρετική συμβολή στην κατάρτιση όλων των κανονισμών και οδηγιών της καθηγήτριας κα Τριχοπούλου, που ανιδιοτελώς, αφιλοκερδώς και με πολύ σημαντικό χρόνο και παρουσία μας έχει βοηθήσει». 


Τέλος η καθηγήτρια  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντωνία Τριχοπούλου υπογράμμισε:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργαστήκαμε. Ξοδέψαμε πολλές ώρες για να συμφωνήσουμε σε ορισμένα θέματα και ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία η ανταλλαγή απόψεων, αλλά και το πώς το κάθε υπουργείο προσεγγίζει το θέμα της σωματικής άσκησης.

Τα τρία υπουργεία μπορεί να έχουν έναν κοινό στόχο και το κάθε ένα από την πλευρά του να συμβάλει με τη δική του φιλοσοφική προσέγγιση και τις θέσεις του σε αυτό το δύσκολο θέμα της σωματικής άσκησης, είτε με την άθληση, είτε με τη δια βίου άσκηση, είτε με την καθημερινή δραστηριότητα που μπορεί να είναι ένα απλό περπάτημα, ή ένας χορός.

Όλες αυτές οι διαστάσεις πρέπει να μπουν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, παράλληλα με μια σωστή διατροφή και έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής. Πραγματικά προσβλέπω πάρα πολύ σε αυτή τη συνεργασία νομίζω ότι αυτή η ομάδα έβαλε τις βάσεις και εύχομαι η δουλειά να συνεχιστεί στο ίδιο πλαίσιο».


Φωτογραφίες μπορείτε να προμηθευτείτε ΔΩΡΕΑΝ από την ιστοσελίδα www. Eurokinissi.gr στην κατηγορία ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου