Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Στο ΣτΕ θα κριθεί η πώληση του 66% της ΔΕΗ σε ιδιώτες

Την ακύρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του 66% του δικτύου και των υποδομών της ΔΕΗ, ζητούν πέντε σωματεία εργαζομένων της Επιχείρησης, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα σωματεία υποστηρίζουν ότι η πώληση του 66% του δικτύου της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς η ΔΕΗ δεν είναι μια απλή επιχείρηση, αλλά εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Υποστηρίζουν, ακόμα, ότι η επίμαχη πώληση είναι παράνομη, καθώς δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη από την νομοθεσία αναλογιστική μελέτη με την οποία να αποτυπώνεται το μέγεθος της ασφαλιστικής περιουσίας των ασφαλισμένων στην ΔΕΗ (εργαζομένων και συνταξιούχων) που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της Ανώνυμης Εταιρείας (ΔΕΗ) και των θυγατρικών της.
Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι λένε, ότι μαζί με την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, πωλούνται και τα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ενταγμένα στον ασφαλιστικό τους φορέα, σημειώνουν οι απασχολούμενοι στην δημόσια ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία.
Σημειώνεται ότι ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία υποβλήθηκαν πέντε εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (EoI). Ενδιαφέρον για την αγορά της ΔΕΗ έχουν εκδηλώσει η Ιταλική Terna, η Βελγική Elia, η Κινεζική State Grid Corporation, μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες δικτύων της Ινδίας και η Καναδική PSP, που έχει ήδη εξαγοράσει το 26,7% του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» από την Hochtief.
Τα σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι : 1) Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ομίλου ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, 2) Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ – Κλάδου Ηλεκτρικής Ενέργειας, 3) Σύλλογος εργαζομένων Σταθμών Παραγωγής ΔΕΗ Χανίων, 4) Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και 5) Σωματείο Ορυχείων- Σταθμών (ΣΟΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου