Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Αυξάνεται το εισοδηματικό όριο για το μέρισμα στα 7.050 ευρώ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου εξετάστηκαν οι τρόποι ώστε να μην μείνει αδιάθετο κονδύλι από το κοινωνικό μέρισμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αύξηση του εισοδηματικού ορίου από τα 6.000 ευρώ στα 7.050 ευρώ χωρίς να αλλάξει το ελάχιστο ποσό των 500 ευρώ του μερίσματος.

Παραμένουν οι συντελεστές προσάυξησης κατά 1/3 για τη σύζυγο και κατά 1/6 για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι για οικογένεια με 2 παιδιά, το όριο από τα 10.000 ευρώ πηγαίνει στα 11.750 ευρώ και για ένα άτεκνο ζευγάρι στα 9.400 ευρώ. 

Βάσει των νέων στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζει ότι 300.000 δικαιούχοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. 

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τη δεξαμενή των νέων ανέργων, βάσει των φορολογικών δηλώσεων του 2013 αυτή τη στιγμή έχουν εντοπιστεί περίπου 40.000 νέοι άνεργοι και υπολογίζεται ότι με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα φθάσουν περί τις 80.000. 

Παράλληλα, θα επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις που το σύστημα είτε τις απέρριψε, είτε τις έχει βάλει σε αναμονή, βάσει πλέον των νέων στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο οικονομικών μετά την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Μέχρι τις 10 Ιουνίου αναμένεται 115.000 επιπλέον δικαιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση, να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. 

Το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:
  
"Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, και τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα με αντικείμενο την πορεία χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταβληθεί «κοινωνικό μέρισμα» σε επιπλέον 115.000 νοικοκυριά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 320.000.

Επιπλέον, 50.000 αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Μαΐου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών, αξιολογούνται.

Με βάση τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων και την αξιολόγηση αυτών, αποφασίστηκαν τα εξής:


1.       Διευρύνεται το βασικό όριο εισοδήματος από 6.000 ευρώ σε 7.050 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ, από 10.000 ευρώ που ήταν ως τώρα.

2.       Όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ως τώρα και απορρίφθηκαν, καθώς και όσες θα υποβληθούν μέχρι τέλος Ιουνίου, θα αξιολογηθούν με τα εισοδήματα των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και τα νέα εισοδηματικά όρια.

Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την καταβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Τονίζεται ότι, για τις  ήδη υποβληθείσες αιτήσεις η αξιολόγηση με τα νέα κριτήρια θα γίνει αυτόματα από το σύστημα χωρίς να χρειάζεται υποβολή νέας αίτησης.


Όπως είχαμε δεσμευθεί, το συνολικό ποσό των 450 εκατ. ευρώ θα αποδοθεί πλήρως στην κοινωνία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου