Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Δημοσιογραφικές απόψεις: Η Πασοκονεοδημοκρατία φεύγει, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται!


Με την συμμετοχή μας σε δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις ανθρώπων που διακονούν τον χώρο της ενημέρωσης, το συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου στην Πιερία.
 
Εχει γίνει σχετική αναφορά σε προγενέστερη ανάρτηση μας και το Σάββατο στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακών ραδιοφωνικών Σταθμών, μπορούμε να διατυπώσουμε την σταθερή προσλαμβάνουσα που αποκομίσαμε και από τις δύο αυτές συναντήσεις.
 
Ότι το πολιτικό σκηνικό ειδικά στην Περιφέρεια της χώρας αλλάζει δραματικά.
 
Κοινή διαπίστωση από τα λεγόμενα των καλών συναδέλφων είναι ότι σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας υπάρχει συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση έως οργή ή ακόμη και μίσος για την απερχόμενη, κατά τα εκτιμώμενα, συγκυβέρνηση.
 
Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια διατηρούσε έως ενός σημείου δυνάμεις και αντοχές άρα και αποθέματα ανοχής ,οι πολίτες τώρα επιθυμούν διακαώς να γνωρίσουν μια άλλη πρόταση πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας.
 
Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται το κλίμα που επικρατούσε και λίγο πριν το 1981 πριν την έλευση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία.
 
Μπορεί σήμερα ,το 2014 να έχουν αλλάξει ορισμένα ποιοτικά κυρίως χαρακτηριστικά, αλλά η κρατούσα προσδοκία έχει πολλά κοινά στοιχεία με εκείνα του 1981.
 
Τότε και με τους συνθηματολογικούς κεραυνούς του υψιβρεμέτη Ανδρέα Παπανδρέου στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981, ο λαός ως ανεμοστρόβιλος πήρε και σήκωσε τους αδέξιους… δεξιούς και κυριολεκτικά για σχεδόν 20 χρόνια ,με εξαίρεση της περίοδο 1990-1993 που χαρακτηρίστηκε και ως το πολιτικό Βατερλό της συντηρητικής παράταξης, εγκατέστησε μόνιμα σχεδόν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ!
 
Το 1981 δεν υπήρχαν βέβαια ούτε ελεύθερη ραδιοφωνία ούτε διαδίκτυο και η ενημέρωση στην περιφέρεια περιορίζονταν στα τοπικά έντυπα. Εν πολλοίς αμφιβόλου αντικειμενικότητας.
 
Τώρα η ενημέρωση είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη έως καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας του δημόσιου λόγου αλλά εν κατακλείδι καλύτερα μια… ελευθεριάζουσα δημοσιογραφία παρά φιμωμένη και ανελεύθερη.
 
Στην Πιερία στη διάρκεια του πολύ καλά οργανωμένου είναι αλήθεια, δημοσιογραφικού συνεδρίου συζητήσαμε με πολλούς κυρίως εργαζόμενους αλλά και ιδιοκτήτες στην πλειονότητα τους εντύπων και ιστοτόπων και ελάχιστους από τον χώρο της ραδιοτηλεόρασης και διαπιστώσαμε ότι ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές της περιοχής συμφωνούσαν ότι επέρχεται κυβερνητική (πολιτική;) αλλαγή και μάλιστα σύντομα, με πρωταγωνιστή των εξελίξεων τον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις όποιες επιφυλάξεις ή ενστάσεις.
 
Στην Ελλάδα συνήθως δεν υπερψηφίζουμε, καταψηφίζουμε ,έλεγαν οι παλαιότεροι.
Στην Γ.Σ. των ιδιοκτητών που η αλήθεια είναι ότι ο χαλκιδαίος Δήμαρχος ούτε ένα ποτήρι νερό δεν μας πρόσφερε παρά μόνο την χρήση της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, θα ανέμενε κανείς ένα πιο συντηριτικό κλίμα.
 
Κι όμως όλοι οι συνάδελφοι από την Πελοπόννησο έως την Ήπειρο ,την Μακεδονία και την Θράκη μετέφεραν το κλίμα της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής αλλά ταυτόχρονα και τον προβληματισμό του κόσμου της περιφέρειας πως θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
 
Κατά τους συναδέλφους οι πολίτες της περιφέρειας δεν δίνουν κανένα πλέον περιθώριο ανοχής στην «πιο αναξιόπιστη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά».
 
«Δεν πιστεύει κανένας ότι με αυτή την κυβέρνηση των γραφικών Γιακουμάτων, Ντινόπουλων, Βορίδηδων, Γεωργιάδηδων, θα βγούμε από την κρίση, θα απαλλαγούμε από μνημόνια, Τρόϊκα και ΔΝΤ, θα σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, αντίθετα σας μεταφέρω την γνώμη των συμπολιτών μου στον Νομό της Μακεδονίας που δραστηριοποιούμαι, ότι η πεποίθηση του κόσμου είναι πως όσο πιο πολύ παραμένει αυτή η κυβέρνηση όλο και πιο βαθιά θα μας χώνει στην κρίση και την φτώχεια…» μας είπε μεταξύ άλλων συνάδελφος από μεγάλο Νομό της Βόρειας Ελλάδας.
 
«Συνάδελφοι συμφωνώ αλλά εγώ που μιλάω κάθε μέρα με τον κόσμο σας μεταφέρω και τον προβληματισμό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις πραγματικές του θέσεις κι αυτό ο κόσμος το εκλαμβάνει ως αδυναμία και μπορεί να ξαποστείλει Ν.Δ.και ΠΑΣΟΚ και να υπερψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτιμώ ότι θα στραφεί και προς άλλες επιλογές που δεν θα είναι και τόσο ευχάριστες όπως σε ακραία πολιτικά σχήματα…» πρόσθεσε συνάδελφος από Νομό της Πελοποννήσου.
 
Χαρακτηριστικό δε είναι ότι πολλοί συνάδελφοι της ΠΕΙΡΑΣ ζήτησαν να γίνει συζήτηση και για τις πολιτικές διαφημίσεις των εθνικών εκλογών.
 
(Να το συζητήσουμε τώρα γιατί νομίζω ότι θα μας προλάβουν οι εκλογές πριν την επόμενη Γενική μας Συνέλευση είπε μέλος του ΔΣ της Ένωσης) τελικά επικράτησε η άποψη να συζητηθεί αυτό σε έκτακτη ΓΣ .
 
lamiafm1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου