Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Παρέμβαση Σταϊκούρα δίνει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του ΤΕΙ Στερεάς

Παίρνει 3.000.000 ευρώ το ΤΕΙ Στερεάς, για την άμεση αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του Ιδρύματος...


 
Το προηγούμενο Σάββατο την ώρα που ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε την συζήτηση με τους δημοσιογράφους για την οικονομία τον πλησίασε ένας επαγγελματίας της πόλης μας που εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να πάρει τα χρήματα που του χρωστάει το ΤΕΙ και προσπάθησε να του εξηγήσει το πρόβλημα.

«Μην κουράζεσαι το γνωρίζω....», του είπε. «Τους έχω πει ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να βγουν από το αδιέξοδο και να μπορέσουν να αποκτήσουν ρευστότητα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους...», του απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι αν το κάνουν θα βρεθεί λύση άμεσα.

Πράγματι σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα, δίνεται μια κατ΄αρχήν πίστωση 3 εκατ. ευρώ για τις άμεσες ανάγκες, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες ενεργείς για να κατατεθεί και ο προϋπολογισμός ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την χρηματοδότηση του ΤΕΙ Στερεάς, που μετά την συγχώνευση - αναβάθμιση με το ΤΕΙ Χαλκίδας μόνο προβλήματα έχει και τίποτα άλλο....

Διαβάστε την ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών:
 «Είναι γνωστό ότι το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, στην παρούσα φάση, δεν δύναται να υποβάλει τον προβλεπόμενο απολογισμό οικονομικού έτους 2013, διότι δεν έχει γίνει το κλείσιμο των βιβλίων του οικονομικού έτους. 
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα και με Έκθεση του αρμόδιου Ορκωτού Ελεγκτή-Λογιστή, της 6 Μαΐου 2014, στο γεγονός ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το κλείσιμο βιβλίων του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας για τα έτη 2012-2013, αφού, αυτό, μεταξύ άλλων, δεν εφάρμοζε το διπλογραφικό σύστημα και δεν τηρούσε Μητρώο Παγίων σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. 
Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τη διενέργεια φυσικής απογραφής των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας, μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα. 
Συνέπεια των ανωτέρω είναι η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του Ιδρύματος, η οποία έχει αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία του. 
Όλα αυτά καταγράφονται και σε σχετική επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, της 12ης Μαΐου 2014. 
Επιστολή στην οποία ζητείται η εξέταση και εύρεση τρόπων χρήσης ταμειακού υπολοίπου προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσες υποχρεώσεις του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, 3 ημέρες αργότερα, στις 15 Μαΐου 2014, απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα. 
Συγκεκριμένα, τα προτεινόμενα βήματα ήταν: 
- Να δοθεί έγκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων προσωρινής ταμειακής διευκόλυνσης από τα διαθέσιμά του, σε συμφωνία με το Υπουργείο Οικονομικών. 
- Να δοθεί περιθώριο 3 μηνών στο ΤΕΙ Χαλκίδας για σύνταξη κατεπείγοντος απολογισμού ετών 2012 και 2013, προκειμένου να εκπληρωθεί η υποχρέωση που προκύπτει από το Ν. 4129/2013. 
- Να υποβληθούν τα σχετικά στοιχεία απολογισμών για την εκταμίευση της ετήσιας επιχορήγησης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. 
- Να αποκατασταθεί η προσωρινή ταμειακή διευκόλυνση από το ύψος της ετήσιας επιχορήγησης, όταν αυτή εκταμιευθεί.  
Πράγματι, χθες, μετά και από αυτή την επιστολή, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε την έγκρισή του για προσωρινή χρήση ταμειακών διαθεσίμων στο ύψος των3.000.000 ευρώ, για την άμεση αντιμετώπιση των υποχρεώσεων του Ιδρύματος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου