Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Ποιο υπουργείο αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς και γιατί

Ποιο υπουργείο φέρεται να αναλαμβάνει ο Αντώνης Σαμαράς και γιατί;
Σε δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχωρούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουν το κλίμα που προκάλεσε η ήττα στις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αντώνης Σαμαράς: ποιο υπουργείο αναλαμβάνει και γιατί
Κλειδί για τον ανασχηματισμό είναι ο αντικαταστάτης του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κρίσιμες θέσεις του κοινοτικού επιτρόπου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο οι αλλαγές θα γίνουν προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς.
Η κίνηση αυτή έχει διττό στόχο:
-να δείξει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι αυτός που αναλαμβάνει το βάρος για να μπει τέλος στις μνημονιακές πολιτικές και έτσι τίθεται επικεφαλής της μάχης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
 
-να σταματήσει η μουρμούρα των γαλάζιων βουλευτών που κάθε λίγο και λιγάκι εκφράζουν ενστάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση έχει και συμβολισμό, καθώς κάτι ανάλογο είχε πράξει και ο Κώστας Καραμανλής όταν κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχε αναλάβει υπουργός Πολιτισμού.
 
Από την Χαριλάου Τρικούπη έγινε γνωστό ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είναι αρνητικός στο να αναλάβει ο κ. Στουρνάρας τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.
Κάποιοι ανέφεραν το όνομα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, ως τον ιδανικό να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργού Οικονομικών.
Ωστόσο, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τον φέρουν να παραμένει στη θέση του, καθώς ο φόρτος του συντονισμού των «μνημονιακών» Υπουργείων, που έχει αναλάβει δεν του επιτρέπει την μετακίνηση του στην Οδό Νίκης.
Στο ζήτημα του νέου επιτρόπου εντοπίζονται σύμφωνα με πληροφορίες διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, που φαίνεται πως εγκαταλείπει το Υπουργείο Ανάπτυξης, πληρώνοντας εν μέρει και το στενό μαρκάρισμα, που δέχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να έχει τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες.
Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μολονότι δεν θέτει βέτο για την περίπτωση Χατζηδάκη, φαίνεται να προωθεί άλλη υποψηφιότητα με πιο κεντροαριστερό προφίλ.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν θα έλεγε όχι στην ανανέωση της θητείας της στην Κομισιόν η Μαρία Δαμανάκη, που φαίνεται πως έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο σε αυτήν της την προσπάθεια, τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ηγετικά κλιμάκια του οποίου φαίνεται πως εκτιμούν τη δουλειά της στην Κομισιόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου