Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

Γκίκας Χαρδούβελης: Ποιος είναι ο νέος τσάρος της Οικονομίας

Διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, αλλά και του Λουκά Παπαδήμου στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας


Μη πολιτικό πρόσωπο, όπως αναμενόταν, αλλά με μακρά εμπειρία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στη θέση του Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου δύο πρωθυπουργών είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.
 
Ο Γκίκας Α. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος & Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου της EUROBANK.
 
Την τετραετία 2000–2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ενώ στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 - Μάιος 2012) διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Είναι Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions του Surrey Business School. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. 
 
Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard. Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993). 
 
Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα: Υπήρξε ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), Οικονομικός Σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε Αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993). 
 
Το επιστημονικό του έργο έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά κύρους, συμπεριλαμβανομένων το American Economic Review, Journal of Finance, The Review of Financial Studies, The Quarterly Journal of Economics, The Journal of Monetary Economics, The Review of Economics and Statistics, κ.ά. Στο παρελθόν (1989-1995), οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον ανέδειξαν στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στον ευρύτερο τομέα της εφαρμοσμένης οικονομετρίας (βλ. Badi H. Baldagi, “Applied Econometrics Rankings: 1989-1995” Journal of Applied Econometrics, 1999, 14:423-441).
 
Επίσης, οι εργασίες του στο θέμα των υποχρεωτικών καταβολών ασφάλειας (margin requirements) συνέδραμαν ουσιαστικά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε δείκτες μετοχών στις Η.Π.Α.

2 σχόλια:

  1. Το Υπουργείο Οικονομικών και η Οικονομική Πολιτική έχουν παραδοθεί, άνευ όρων, στο Σύστημα ΠΑΣΟΚ - και συγκεκριμένα στο γερμανόφιλο περιβάλλον Σημίτη.

    Παπαδήμος, Στουρνάρας και τώρα Χαρδούβελης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου δύο ΠΑΣΟΚων Πρωθυπουργών, του Κώστα Σημίτη και του Λουκά Παπαδήμου... Οικονομικός Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και στην Τράπεζα της Ελλάδος, τις "καλές" μέρες του πανίσχυρου τότε ΠΑΣΟΚ... και φυσικά καθαρόαιμος Τραπεζίτης, εκπρόσωπος του τραπεζικού κατεστημένου... Τι μπορεί να περιμένει ο Έλληνας πολίτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου