Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

ΧΑΡΙΖΑΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ Γ.Ν.ΛΑΜΙΑΣ... ΑΛΛΑ...

Ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Βασίλης Αγγουράς, διορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, αρνήθηκε να αποδεχτεί τη δωρεάν απόκτηση Μαγνητικού Τομογράφου από  Ερευνητικό ίδρυμα των ΗΠΑ.


Στο βιβλίο Γκίνες θα πρέπει να γραφτεί η ανικανότητα πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας ο οποίος φρόντισε με την ανεύθυνη πολιτική του να βάλει τη σφραγίδα του στην υποβάθμιση του ιδρύματος στερώντας από τους πολίτες του νομού Φθιώτιδας υπερπολύτιμες υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα για να καλύψουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και δεν διαθέτουν τα χρήματα για να υποβληθούν σε πανάκριβες ιατρικές εξετάσεις.
Το Γ.Ν. Λαμίας έχει απίστευτες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικά υλικά! Δεν φανταζόμασταν ποτέ όμως ότι τα προβλήματα θα επιδείνωναν οι ίδιοι οι Διοικούντες που διορίζονται από την κυβέρνηση και αμοίβονται με αποκλειστικό σκοπό τη βελτίωση και την αναβάθμιση της λειτουργίας τέτοιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. 
Η είδηση που σοκάρει όσους την διαβάζουν είναι ότι ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Λαμίας Βασίλης Αγγουράς διορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 αρνήθηκε να αποδεχτεί τη δωρεάν απόκτηση Μαγνητικού Τομογράφου από  Ερευνητικό ίδρυμα των ΗΠΑ.
Το εξωφρενικό του πράγματος είναι ότι στη σχετική επιστολή του ο πρώην Διοικητής αφού ανακοινώνει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου να μην κάνει δεκτή την προσφορά, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες στη Διοίκηση του ερευνητικού ιδρύματος γιατί πρότεινε ως δωρεοδόχο το Νοσοκομείο της Λαμίας. 
Τα γεγονότα στην συγκεκριμένη υπόθεση ντροπής εξελίχθηκαν ως εξής: «Το έτος 2010, όταν το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και στο τμήμα της Βιοϊατρικής εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής ο εξαιρετικός επιστήμονας κ. Αντ. Αλετράς, υπήρξε η ιδιαίτερη προοπτική το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να αποκτήσει εντελώς δωρεάν μία μονάδα Μαγνητικού Τομογράφου 7 Tesla.
Η αιτιολόγηση της συγκεκριμένης προσφοράς για τη δωρεάν απόκτηση του Μαγνητικού Τομογράφου προφανώς αφορούσε και τις ανάγκες βελτίωσης των συνθηκών υλοποίησης του προγράμματος σπουδών του Πανεπιστημίου. Παρά του ότι για το Νοσοκομείο Λαμίας δεν υπήρχε καμιά επιβάρυνση και έχοντας υπόψη  ότι με τη διασφαλισμένη συμβολή του κ. Αλετρά αίρονταν οι όποιες επιφυλάξεις ως προς τη λειτουργία της μονάδας, η τότε Διοίκηση του Νοσοκομειου Λαμίας, απάντησε αρνητικά, με έγγραφο του Διοικητη κ. Β. Αγγουρά. Ως άμεσο αποτέλεσμα ο Μαγνητικός Τομογράφος ήταν να καταλήξει σε Νοσοκομείο της γειτονικής Ιταλίας».
Την ώρα που το Νοσοκομείο της Λαμίας κρατιέται ζωντανό χάρη στον υπερβάλλοντα ζήλο του  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να προσφέρουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες περίθαλψης στους νοσηλευόμενους με τα λιγοστά μέσα που έχουν στη διαθεσή τους και έχοντας πάνω από τα κεφάλια τους τον μπαμπούλα των δραματικών περικοπών των δαπανών υγείας, τα Νοσοκομεία γειτονικών πόλεων δεν απεμπολούν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται και προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης στο νομό τους.
Ειδικότερα Νέο στεφανιογράφο προϋπολογισμού 650.000 ευρώ αποκτά το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, όπως ανακοινώθηκε πριν λιγες ημέρες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Την έγκριση συμβασιοποίησης έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με φορέα υλοποίησης το Τμήμα Προμηθειών του Γ.Ν. Τρικάλων και κύριο του έργου το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Η σύμβαση αφορά σε προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ψηφιακού στεφανιογράφου, για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου.
Το μηχάνημα περιλαμβάνει τον παρελκόμενο εξοπλισμό όπως προσδιορίζεται στις τεχνικές προδιαγραφές και περιγράφεται σαφώς στα τεύχη της Διακήρυξης. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται επίσης και η μαγνητική θωράκιση του χώρου εγκατάστασης του στεφανιογράφου. Μετά την έγκριση αυτή, προχωρά η σύναψη σύμβασης μεταξύ Νοσοκομείου και αναδειχθέντος αναδόχου προμηθευτή, για την υλοποίηση του έργου. Στα Τρίκαλα το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών για την υγεία εκφράζεται με πράξεις και με έργα. Στη Λαμία δεν φαίνεται να ενδιαφέρει και πολλούς η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο. Προτιμούμε να ξεσπιτώνονται οικογένειες για να βρουν την υγεία τους στην Αθήνα ή σε γειτονικούς νομούς παρά να κάνουμε κάτι χρήσιμο για τον τόπο. Μόνο προεκλογικές υποσχέσεις ακούμε.
Οι ελλείψεις των απαραίτητων υλικών που βιώνουν  καθημερινά οι γιατροί στο Γ.Ν. Λαμίας δεν οφείλονται μόνο στα μειωμένα κονδύλια λόγω μνημονίου αλλά και στις απίστευτες γραφειοκρατικές  διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση – εκταμίευση και του τελευταίου ευρώ. Ασθενείς χρειάζονται επειγόντως κάποιο υλικό αλλά λείπει μία από τις 6 ή 7 υπογραφές που απαιτούνται για την αγορά του υλικού ενώ το κονδύλι υπάρχει για το συγκεκριμένο υλικό. Για παράδειγμα αναφέρουμε  ότι από το 2012 υπήρχε κονδύλι 960.000 € για διαγωνισμό αγοράς υλικών Χειρουργείου και ΜΕΘ, η αξιολόγηση και οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών (που θεωρητικά είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι – περισσότερα από 200 υλικά) έχουν ολοκληρωθεί από το 2012, αλλά ενώ βρισκόμαστε στον 5ο μήνα του  2014, δεν γνωρίζουμε αν τα υλικά έχουν παραδοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου