Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

Το αεροπλανοφόρο "G.Bush" στέλνουν οι ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο


Εντολή να κατευθυνθεί στον Περσικό Κόλπο ένα αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ έδωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, προκειμένου, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, να είναι έτοιμο σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον αποφασίσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση στο Ιράκ. Εθελοντές συνδράμουν στις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού εναντίον των σουνιτών ανταρτών που κινούνται πλέον εναντίον της Βαγδάτης, ενώ έτοιμη να προσφέρει βοήθεια δήλώνει η Τεχεράνη.
«Η εντολή για την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου θα επιτρέψει στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να διαθέτει περισσότερη ευελιξία, αν κριθεί απαραίτητη μια στρατιωτική επιχείρηση για να προστατεύσουμε ζωές Αμερικανών, πολιτών ή τα συμφέροντά μας στο Ιράκ», σημείωσε το Πεντάγωνο.
Το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush θα συνοδεύεται από δύο ακόμη πολεμικά πλοία που είναι εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες πυραύλων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι. Τα τρία πλοία που παρέμεναν στη βόρεια Αραβική Θάλασσα, αναχώρησαν το Σάββατο και αναμένεται να φθάσουν απόψε στον Περσικό Κόλπο.
Το USS George H.W. Bush είχε αποπλεύσει από τη ναυτική βάση του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ, το Φεβρουάριο και έκτοτε περιπολούσε στη Μέση Ανατολή.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι θα αποφάσιζε μέσα στις επόμενες ημέρες ποια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).
Στο μεταξύ, σκληρές μάχες με τους σουνίτες αντάρτες που κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν σαρώσει το βόρειο τμήμα του Ιράκ δίνουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, κατορθώνοντας να ανακτήσουν κάποια εδάφη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι τακτικές δυνάμεις κατόρθωσαν να εκδιώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) από τους οικισμούς αλ-Μουτασίμ και Ισχακί, νότια της πόλης Σαμάρα, διασφαλίζοντας μέρος του κρίσιμου οδικού άξονα που συνδέει την πρωτεύουσα Βαγδάτη με το Τικρίτ, που έχει πέσει στα χέρια των ανταρτών. Επιπλέον, ο στρατός, συνεπικουρούμενους από σιίτες εθελοντές κατόρθωσε να ανακτήσει την πόλη Μουκνταντίγια, αλλά και να απομακρύνει τους αντάρτες από την Νουλουίγια, πόλεις που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα βόρεια και βορειοδυτικά της Βαγδάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου