Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Το Ισραηλ πολιορκειται απο τα πυρα της Γαζας

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, διάφοροι τρομοκρατικοί οργανισμοί στη Γάζα έχουν εκτοξεύσει περισσότερο από 200 ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών πολιτών.


Το Ισραήλ ανταποκρίθηκε με στοχευμένες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον της εσωτερικής υποδομής της Γάζας. 


Όταν η Χαμάς αρνήθηκε να τερματίσει τις ενέργειες της, το Ισραήλ τη Δευτέρα βράδυ αποφάσισε να ξεκινήσει την επιχείρηση Στερεός Βράχος (που ονομάζεται επίσης Επιχείρηση Στοχευμένης Προστασίας, αν και το όνομα Στερεός Βράχος είναι μια επί λέξη μετάφραση από το Εβραΐκό). Εν τω μεταξύ, οι επιθέσεις με ρουκέτες εντάθηκαν και έφθασαν στις Ισραηλινές πόλεις του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ ακόμα και μέχρι την Χατέρα, 110 χιλιόμετρα μακρυά. 
Εκατομμύρια Ισραηλίτες είναι τώρα κάτω από την επίθεση των ρουκετών οι οποίες κατευθύνονται εναντίον σχολείων, σπιτιών, εμπορικών κέντρων, νηπιαγωγείων και χώρων εργασίας. Οι σειρήνες ηχούν κάθε φορά που μια περιοχή βρίσκεται κάτω από επίθεση και οι κάτοικοι έχουν από 15 δευτερόλεπτα μέχρι λίγα λεπτά να βρουν καταφύγιο ανάλογα με το πόσο μακρυά μένουν σε σχέση με τη Γάζα. Τα σημεία που βρίσκονται σε απόσταση κάτω κάτω από 40 χιλιόμετρα είναι σε κατάσταση συναγερμού που σημαίνει ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν και οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύονται. Στα πιο μακρινά μέρη, η ζωή συνεχίζεται όσο πιο κανονικά γίνεται. Τις τελευταίες 24 ώρες, 160 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ ενώ το Ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα έχει καταρρίψει μέχρι τώρα 47 ρουκέτες.


Πριν λίγες μέρες η Χαμάς απείλησε να ανοίξει «τις πύλες της Κόλασης» και προετοιμάζεται για τη νέα της εκστρατεία από τότε που έγινε η μεγαλύτερη σύγκρουση το Νοέμβριο του 2012. Αυτή την περίοδο αύξησε δραματικά τις πυραυλικές της ικανότητες και απέκτησε τη ρουκέτα Μ302 Χαϊπάρ από τη Συρία η οποία μπορεί να ταξιδεύσει σε απόσταση 120 χιλιομέτρων και να μεταφέρει εκρηκτικά βάρους μέρχι 200 κιλών. Η αδυναμία της, όμως, έγγυται στην ακρίβεια κι αυτό έχει αποδειχθεί στην πρώτη βολή που έγινε την Τρίτη. Επιπλέον, η Χαμάς προσπαθεί να διενεργήσει επιθέσεις ή απαγωγές μπαίνοντας στο Ισραηλινό έδαφος μέσα από τούνελς ή θάλασσα. Το Ισραήλ ήδη απέτρεψε αρκετές επιθέσεις τέτοιου τύπου κατά την πρώτη μέρα της Επιχείρησης Στερεός Βράχος.

Η ανταπόκριση του Ισραήλ στην καταιγίδα ρουκετών ήταν επιδρομές αέρος εναντίον της εσωτερικής υποδομής των τρομοκρατών, των καναλιών επικοινωνίας, αποθηκών με όπλα, υπόγειους εκτοξευτές ρουκετών και στοχευμένες δολοφονίες ηγετών της Χαμάς. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας (Ι.Δ.Α.) συνεχίζουν να προειδοποιούν τους πολίτες που μένουν σε κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τη φύλαξη όπλων, να εγκαταλείψουν και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μην τραυματίσει αθώους πολίτες. Σύμφωνα με Παλαιστινιακές πηγές, 24 άτομα σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο μέρες στις Ισραηλινές επιθέσεις.

Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε 40.000 εφέδρους να προετοιμαστούν για επίθεση εδάφους. Σε σχετική δήλωση του ο Νετανιάχου είπε: «Το Ισραήλ δεν ενθουσιάζεται στην ιδέα του πολέμου, αλλά η ασφάλεια των πολίτων μας είναι η πρώτη μας μέριμνα». Οι στόχοι της Επιχείρησης Στερεός Βράχος είναι να τερματίσει την απειλή των ρουκετών εναντίον των Ισραηλινών πολιτών, να καταφέρει δυνατό πλήγμα στη Χαμάς και να αποκαταστήσει την ηρεμία στο νότο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Γιτζάκ Αχαρόνοβιτζ. Σ’ αυτή την επιχείρηση δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο.


Η ΔΙΕΣΤΡΑΥΛΩΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Ενώ η σύγκρουση γίνεται όλο και πιο έντονη μέσα και τριγύρω της Γάζας αυξάνεται παράλληλα και σε άλλα πεδία - στα μέσα ενημέρωσης και στην πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με το καλοστημένο σχέδιο, τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα ξεκινήσουν σύντομα να κάνουν αναφορές για το θάνατο αθώων πολιτών της Γάζας και να κατηγορούν το Ισραήλ για δυσανάλογη χρήση βίας, μαζικές τιμωρίες και επιθέσεις πάνω σε μη-στρατιωτικούς στόχους. Καταδίκες εναντίον των Ισραηλινών επιχειρήσεων ήδη άρχισαν να έρχονται από το Κάιρο και το Αμμάν και θα ακολουθήσουν κι άλλες συμπεριλαμβανομένου και των Η.Ε.

Τα μέσα ενημέρωσης θα ξεκινήσουν να κάνουν συγκρίσεις για τον αριθμό των νεκρών και από τις δύο πλευρές καθώς και σε άλλα επιλεκτικά σημεία για να δαιμονοποιήσουν το Ισραήλ ενώ αρνούνται να καταδικάσουν τους τρομοκράτες στη Γάζα. Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, είναι σημαντικό να έχουμε τα σωστά γεγονότα στα χέρια μας. Πιο κάτω είναι κάποιες χρήσιμες παρατηρήσεις.

1. Η Χαμάς είναι ένας τρομοκρατικός οργανισμός με ένα μόνο ξεκάθαρο στόχο – να καταστρέψει το Ισραήλ.

2. Ο στόχος της Χαμάς είναι οι πολίτες ενώ οι στόχοι του Ισραήλ είναι οι τρομοκράτες. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας μικρός αριθμός κατοίκων της Γάζας κινδυνεύει αντίθετα με το Ισραήλ όπου εκατομμύρια πολίτες του είναι ζωντανοί στόχοι. Το γεγονός ότι οι ικανότητες της Χαμάς είναι περιορισμένες (κάτι που την καθιστά ανίκανη να εκπληρώσει το στόχο της για το θάνατο περισσότερων Ισραηλινών) αυτό δεν την κάνει καλύτερη ή πιο ηθική από το Ισραήλ, όπως θέλουν να την παρουσιάσουν τα μέσα ενημέρωσης.
3. Το Ισραήλ έχει επενδύσει εκατομμύρια σέκελς για να κτίσει τα καταφύγια και τα αντι-πυραυλικά συστήματα. Ο στρατός τους δουλεύει ασταμάτητα για να αποτρέψει επιθέσεις πριν καν ξεκινήσει. Γι’ αυτούς η προστασία των πολιτών είναι προτεραιότητα.

4. Η Χαμάς δεν έχει κάνει τίποτα για να προμηθεύσει καταφύγια για τους κατοίκους της. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τα κτίρια που μένουν πολίτες, τεμένοι, σχολεία και νοσοκομεία σαν κεντρικά γραφεία, αποθήκες όπλων, και σημεία εκτόξευσης. Για τη Χαμάς, η ζωή των πολιτών είναι αναλώσιμη εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προπαγάνδας. (Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι αφού οι Ι.Δ.Α. δεν στοχεύουν πολίτες, τα καταφύγια μένουν ανέπαφα αλλά αυτό είναι προς τιμή του Ισραήλ και όχι της Χαμάς). 

5. Η Χαμάς έχει επενδύσει εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια για το κτίσιμο υπογείων καταφυγίων για τους δικούς της μαχητές και για να καλυτερεύσει τις ικανότητες ρουκετών για να μπορούν να σκοτώνουν περισσότερους Ισραηλινούς.

6. Το Ισραήλ είναι η πλευρά που κάνει τα πάντα για να προστατεύει τους πολίτες της Γάζας. Αυτό το πετυχαίνει με τη χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας όπλων, με τη συνεχή βελτίωση της ακρίβειας τους, με την αποστολή προειδοποιητικών μυνημάτων στις περιοχές που θα γίνει επίθεση και με την ακύρωση των αποστολών εάν υπάρχουν πολίτες στην περιοχή.

7. Με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει ψέματα για να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ. Ήδη άρχισε να τυπώνει φωτογραφίες της υποτιθέμενης καταστροφής της Γάζας – με τη διαφορά ότι χρησιμοποιεί εικόνες από το Ιράκ και τη Συρία.

8. Δεν είναι όλοι που σκοτώνονται στη Γάζα θύματα των Ι.Δ.Α. Ποσοστό 30% των ρουκέτων από τους τρομοκράτες, ίσως και περισσότερο, πέφτουν μέσα στη Γάζα. Στην πρόσφατη σύγκρουση, σκοτώθηκαν παιδιά από τις δικές τους ρουκέτες παρόλο που έγινε ο ισχυρισμός ότι τα παιδιά σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς. Η δηλώσεις της Χαμάς δεν πρέπει να γίνεται πάντα πιστευτές.

9. Η Χαμάς συχνά διογκώνει τους αριθμούς αυτών που σκοτώνονται ή τραυματίζονται και συγκαταλέγει τους δικούς της μαχητές ανάμεσα στους πολίτες για να κερδίσει τη συμπάθεια του κόσμου.

10. Η Γάζα είναι γεμάτη με εκρηκτικά για να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικές ομάδες. ‘Ανθρωποι συνήθως σκοτώνονται σε εργασιακά δυστυχήματα στην προσπάθεια τους να τα διαχειριστούν. Όταν το Ισραήλ στοχεύει σε αποθήκες με όπλα, αυτό οδηγεί κάποιες φορές σε δευτερεύων εκρήξεις. Έτσι η Χαμάς είναι αυτή που ευθύνεται για ζημιές και πιθανούς τραυματίες σε τέτοιες εκρήξεις αφού κτίζει αποθήκες σε κατοικημένες περιοχές.

11. Το Ισραήλ, όπως και κάθε άλλο έθνος, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ότι χρειάζεται για να τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των πολίτων του συμπεριλαμβανομένου και του τερματισμού της προμήθειας αερίου και ηλεκτρισμού στη Γάζα.

12. Οι ισχυρισμοί για μαζικές τιμωρίες είναι παραπλανητικοί καθότι η Γάζα είναι εχθρική περιοχή και η Χαμάς είναι ο εκλελεγμένος κυρίαρχος εκεί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με τις ενέργειες της η Χαμάς προκαλεί μαζικές τιμωρίες καθώς στοχεύει εναντίον Ισραηλινών πολιτών. Το Ισραήλ ακολουθεί τις διεθνής συμβάσεις για τον πόλεμο κάτι που αφήνει τη Χαμάς εντελώς αδιάφορη.

13. Η κριτική αυτώ που καταδικάζουν το Ισραήλ για την Επιχείρηση Στερεός Βράχος δεν έχει υπόσταση. Θα μπορούσαν μήπως να εισηγηθούν κάποιο άλλο εναλλακτικό και ρεαλιστικό τρόπο που θα οδηγούσε σε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το ΒBC που είναι γενικά γνωστό για την μη-φιλική του στάση προς το Ισραήλ, εκθέτει τις ψεύτικες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους κατοίκους της Γάζας. 

Την περασμένη βδομάδα η φράση "Η Γάζα κάτω από Επίθεση" έχει χρησιμοποιηθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές συνήθως για να δώσει πρόσβαση σε παραστατικές εικόνες που υποτίθεται ότι δείχνουν την καταστροφή που προκαλούν οι επιθέσεις της Ισραηλινής αεροπορίας. 

Τα τμήμα του BBC για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρήκε ότι οι αναρτημένες φωτογραφίες είναι συνήθως παρμένες από τη σύγκρουση του 2009 ενώ άλλες είναι από τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου