Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Ο Β.Κυριακάκης για τις Φυλακές Δομοκού τύπου Γ και το θάνατο κρατουμένου

Η δολοφονική επίθεση σε κρατούμενους στις φυλακές Δομοκού, που οδήγησε στο θάνατο του ενός και στον βαρύ τραυματισμό του δευτέρου, φέρνει στην επιφάνεια ξανά με τραγικό τρόπο τα τεράστια πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωφρονιστικά καταστήματα στην χώρα μας.
Η έλλειψη υποδομών, προσωπικού και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης σε συνδυασμό με την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται από τις σφοδρές αντιδράσεις των κρατουμένων στο παντελώς παράλογο  και αντίθετο σε κάθε νομική κατάκτηση νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ δυστυχώς διαιωνίζουν τις συνθήκες για επανάληψη τέτοιων περιστατικών.
Ο ρόλος των φυλακών είναι ο σωφρονισμός και η επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. Σκοπός είναι η τιμωρία του εγκλήματος και όχι του ανθρώπου. Σύμφωνα με το σωφρονιστικό κώδικα το μόνο δικαίωμα που στερείται ο κρατούμενος είναι αυτό της ελευθερίας του.
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στερεί και συρρικνώνει τα δικαιώματα των κρατουμένων σε βαθμό που θυμίζουν εποχές βίαιες και άκρως απολυταρχικές.
Η κυβέρνηση με κάθε νομοθέτημά της στοχεύει στην αυστηροποίηση των μέτρων και στην τρομοκράτηση του λαού, στοιχεία απαραίτητα για την εφαρμογή των καταστροφικών μνημονιακών και ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων. Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά τον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης.
Ο αυταρχικός και εκδικητικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ πληγώνουν τη δημοκρατία και το νομικό μας κεκτημένο. Είναι σαφές ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού θα δημιουργήσει «ωρολογιακές βόμβες» σε όλη την επικράτεια.
Πολύ περισσότερο στο νομό μας, όπου θα βρίσκεται και η μοναδική αμιγώς φυλακή τύπου Γ στο κατάστημα Δομοκού. Για την οποία επανειλημμένως και εγκαίρως με όλα τα μέσα( κοινοβουλευτικός έλεγχος, επισκέψεις, ανακοινώσεις) παράλληλα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ( εξωτερική φρουρά, σωφρονιστικοί και αστυνομικοί υπάλληλοι, αντιπροσωπείες κρατουμένων, τοπική αυτοδιοίκηση) έχουμε αναδείξει τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας και τις οριακές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που παρουσιάζει( απουσία υγειονομικής περίθαλψης, ανεπαρκής υδροδότηση, έλλειψη προσωπικού, υπερπληθυσμός κρατουμένων).

Βασίλης Κυριακάκης
βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου