Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014

Στην Ευρώπη πέρασε ο θανατηφόρος ιός "Έμπολα"

Σε παγκόσμιο θρίλερ εξελίσσεται η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα, που από την Αφρικανική Ήπειρο πέρασε στην Ευρώπη, με τους φόβους για παγκόσμια επιδημία να είναι ιδιαίτερα έντονοι.Είναι χαρακτηριστικό ότι δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ ο οποίος είπε ότι ο ιός που έχει ήδη σκοτώσει 670 άτομα στην Δυτική Αφρική συνιστά απειλή συνιστά για την Βρετανία.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αν και δεν έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής Βρετανοί πολίτες και δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα σε βρετανικό έδαφος, η κυβέρνηση φοβάται ότι η επιδημία- η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ- θα μπορούσε να επεκταθεί και στην Βρετανία.


Ωστόσο οι φόβοι μιας παγκόσμιας επιδημίας είναι μεγάλοι και επιβεβαιώθηκαν όταν ένας άνδρας διαγνώσθηκε με τον Εμπολα στην Βρετανία. Η διάγνωση έγινε στο Μπερμινγχαμ όταν ο άνδρας επέστρεψε από τη Νιγηρία στην Βρετανία μέσω Παρισιου.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί φοβούνται ότι ο αμερικανός Πάτρικ Σόγιερ, ο οποίος προσβλήθηκε από τον Εμπολα και πέθανε πιθανότατα να έχει μεταδώσει τον ιο και σε άλλους ανθρώπους αφού ήρθε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους ενώ είχε μολυνθεί σε δυο πτήσεις.
Οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν όλους τους συνταξιδιώτες του άτυχου 40χρονου.
Στην Βρετανία έχει σημάνει συναγερμός με τους γιατρούς αλλά και τους συνοριοφύλακες να ελέγχουν όποιον θεωρούν ότι έχει συμπτώματα της ασθένειας.
Ο 40χρονος Σόγιερ είχε ταξιδέψει στην Λιβερία όπου ο Εμπολα "σαρώνει" και πιθανότατα κόλησε τον ιό από την αδερφή του. Ταξίδεψε στη Νιγηρία από την Λιβερία με δυο πτήσεις. Η πρώτη από τη Μονρόβια στο Λόμε στο Τόνγκο και από εκεί με άλλη πτήση στο Λάγος.
Όμως τα συμπτώματα έγιναν έντονα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Ο Εμπολα έχει περιοδο επώασης έως 21 ημέρες και υπάρχουν φόβοι ότι κάποιοι έχουν ήδη προσβληθεί και μεταδίδουν τον ιο χωρίς να το ξέρουν. Γι' αυτό συγκαλείται αργότερα μέσα στην ημέρα, έκτακτο συμβούλιο (cobra) προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να συζητηθεί η λήψη μέτρων εντός της χώρας ή στις διπλωματικές αποστολές του εξωτερικού.


Ετοιμη η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατάλληλα εξοπλισμένη για να εντοπίσει και να προσφέρει νοσηλεία στους ασθενείς που ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό Έμπολα, όμως οι πιθανότητες η επιδημία αυτή που έχει εξαπλωθεί στη δυτική Αφρική να φτάσει στα κράτη μέλη είναι «μηδαμινή», διαβεβαίωσε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ένα κρούσμα να φτάσει στην Ευρώπη, όμως η ΕΕ διαθέτει τα μέσα για να εντοπίσει και να περιορίσει άμεσα την επιδημία», επεσήμανε αυτή η πηγή από τις Βρυξέλλες.

«Ένα ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας. Τελικά ήταν αρνητικό (στον ιό Έμπολα), όμως το σύστημα λειτούργησε. Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση και το εργαστήριο έδωσε άμεσα τα αποτελέσματα», εξήγησε η πηγή.

Η ΕΕ διαθέτει ένα σύστημα συναγερμού και όλες οι χώρες μέλη διαθέτουν εξειδικευμένες νοσοκομειακές υποδομές για να προσφέρουν θεραπεία τους ασθενείς αυτούς.

«Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία αυτή», σημείωσε ένας ειδικός.

«Η επιδημία αυτή είναι πρωτοφανής, τελείως εκτός ελέγχου και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, διότι η επιδημία εξαπλώνεται, κυρίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες», λέει ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης ιδιαίτερα στις δύο αυτές χώρες, όπου η εξάπλωση της επιδημίας γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο...Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες», προειδοποιεί προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις διότι «δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει τέτοια επιδημία. Λείπει η συνολική εικόνα για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα».

«Εναπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις κυβερνήσεις να διαθέσουν και να οργανώσουν περισσότερα μέσα αντιμετώπισης ώστε να φθάσουν στο αναγκαίο επίπεδο από το οποίο θα αρχίσει ο έλεγχος της επιδημίας», καταλήγει.

Η επιδημία εκδηλώθηκε αρχικά στη Γουινέα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.201 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 672 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.


Οδηγίες εξέδωσε το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) εξέδωσε οδηγίες προς ταξιδιώτες και μη, για το πώς αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της ασθένειας και πώς μπορούν να προφυλαχθούν.

Συγκεκριμένα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αναφέρει:

«Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περιοχές στη Δυτική Αφρική συνιστάται να ενημερωθούν για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο. 
Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μία πολύ σπάνια, αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη για την οποία δεν υπάρχει κατάσταση φορείας, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κάποιος φορέας και να μην νοσήσει. 
Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός, μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός. 
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών, που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Ebola, συμπεριλαμβανομένης και της επαφής ή επαναχρησιμοποίησης μολυσμένων βελονών από πάσχοντες. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πίθηκοι). 
Παρ’ όλο που η μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, συνιστάται η χρήση μάσκας και οφθαλμικής προστασίας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα ή εμετούς. 
Οι ταξιδιώτες συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επομένως, πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ασθενών και με εργαλεία ή αντικείμενα, που έχουν χρησιμοποιηθεί από ασθενείς. Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή επαφής με ζώα. 
Σε περίπτωση, που εμφανίζουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή αμέσως μετά την επιστροφή από χώρα, όπου αναφέρονται κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Έμπολα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια, αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο ιατρός για τα συμπτώματα και το ταξίδι».


Γιατροί χωρίς Σύνορα: Εκτός ελέγχου ο Εμπολα


Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και κινδυνεύει να πλήξει και άλλες χώρες, προειδοποιεί ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Libre Belgique.

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και κινδυνεύει να πλήξει και άλλες χώρες, προειδοποιεί ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα Μπαρτ Γιάνσενς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Libre Belgique.

"Η επιδημία αυτή είναι πρωτοφανής, τελείως εκτός ελέγχου και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, διότι η επιδημία εξαπλώνεται, κυρίως στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες εστίες", λέει.

"Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξέλιξη της κατάστασης ιδιαίτερα στις δύο αυτές χώρες, όπου η εξάπλωση της επιδημίας γίνεται ανεξέλεγκτα και με μη ορατό τρόπο...Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί αρκετά σύντομα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξάπλωσης και σε άλλες χώρες", προειδοποιεί προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν προβλέψεις διότι "δεν έχουμε ποτέ αντιμετωπίσει τέτοια επιδημία. Λείπει η συνολική εικόνα για να κατανοήσουμε πού εντοπίζονται τα κύρια προβλήματα".

"Εναπόκειται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και στις κυβερνήσεις να διαθέσουν και να οργανώσουν περισσότερα μέσα αντιμετώπισης ώστε να φθάσουν στο αναγκαίο επίπεδο από το οποίο θα αρχίσει ο έλεγχος της επιδημίας", καταλήγει.

Η επιδημία εκδηλώθηκε αρχικά στη Γουινέα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Μέχρι τις 23 Ιουλίου είχαν εμφανισθεί 1.201 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα 672 θανατηφόρα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ.

Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που προκαλεί εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια. Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου