Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΤΥΠΑ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται και δε φαίνεται ότι θα τελιώσει σύντομα.  Αντίθετα, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δίνουν την αίσθηση ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί. 


Η Χαμάς, αφού απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός πριν μια βδομάδα, ψάχνει κινήσεις που θα της δώσουν τη νίκη – μια ρουκέτα ή μια τρομοκρατική επίθεση που θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά.  Το Ισραήλ από μέρους του χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καταστρέψει τα τούνελς που ανακάλυψε μέχρι τώρα και συνεχίζει να ψάχνει για περισσότερα.  Στο διεθνή χώρο, η πίεση για κατάπαυση του πυρός μειώθηκε μετά που η Ε.Ε. έκανε μια δήλωση έκπληξη για τα δεδομένα των Βρυξελλών στην οποία έκφρασε την κατανόηση της για τις πράξεις του Ισραήλ. 

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας (Ι.Δ.Α.) είναι πλέον βαθιά μέσα στην πόλη της Γάζας στη γειτονιά Σουτζαΐγα - μία από τις τρεις γειτονιές της πόλης που χρησιμοποιείται σαν οχυρό της Χαμάς. Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ή καλύτερα τρομοκρατικές εγκαταστάσεις, έχουν τοποθετηθεί στις κατοικημένες περιοχές και στα τούνελς κάτω απ’ αυτές.  Μόνο στην γειτονιά Σουτζαΐγια οι Ι.Δ.Α. έχουν βρει δέκα τούνελς μέχρι τώρα.  Τα τουνέλς χρησιμοποιούνται για διείσδυση στο Ισραήλ, λαθρεμπόριο όπλο και εκτοξεύσεις πυραύλων.  Οι Ι.Δ.Α. γνώριζαν ότι η περιοχή είναι οχυρό της Χαμάς και ότι οι μάχες εκεί θα ήταν δύσκολες.  Έτσι, προειδοποίησαν τους κατοίκους επανειλημμένα να φύγουν αλλά η Χαμάς του διέταξε να μείνουν.  Αυτό εξηγεί σε κάποιο βαθμό τον ψηλό αριθμό νεκρών στην περιοχή.
 
Ο αριθμός των νεκρών που δόθηκαν από τις Παλαιστινιακές πηγές είναι περίπου 600 αν και τέτοιοι αριθμοί είναι συνήθως ανακριβής και αναξιόπιστοι.  Σύμφωνα με αναφορά του Αλ Τζαζήρα την Κυριακή, 82% των νεκρών είναι άντρες εκ των οποίων το 66% είναι ηλικίας 18-38 ετών.  Οι αριθμοί που έδωσε η εφημερίδα The Daily Telegraph μιλούν για το θάνατο 155 παιδιών.  Οι Ι.Δ.Α.  λένε ότι σκότωσαν περίπου 200 τρομοκράτες και κατάστρεψαν 30-40% των ρουκετών στη Γάζα.  Κατά τη σύγκρουση η Χαμάς και άλλοι τρομοκρατικοί οργανισμοί εκτόξευσαν 2.200 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ με στόχο πολίτες.  Περίπου οι μισές καταρρίφθηκαν από το αντι-πυραυλικό σύστημα του Ισραήλ, το Σιδηρό Θόλο. Είκοσι-εννιά Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σ’ αυτή τη σύγκρουση, 27 στρατιώτες και 2 πολίτες.
 
Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα για να τύχει σχολιασμού.  Ο ανθρώπινος πόνος είναι τόσο αληθινός και βαθύς που τα λόγια και οι απόψεις είναι όλα εντελώς κενά.  Τα λόγια ενός παρατηρητή που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά δεν έχουν καμμιά βαρύτητα όταν πρόκειται για νεκρά παιδιά στη Γάζα ή άλλα εντός του Ισραήλ που τρέχουν τρομοκρατημένα για να γλυτώσουν.
 
Είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι υπάρχει τρομερός πόνος σαν αποτέλεσμα του υφιστάμενου πολέμου.  Η σύγκριση του ανθρώπινου πόνου μεταξύ των δύο πλευρών, όπως γίνεται συχνά στα μέσα ενημέρωσης, είναι όχι χωρίς νόημα και δείχνει έλλειψη σεβασμού σ’ αυτούς που υποφέρουν.  Βέβαια, αντικειμενικά ο αριθμός των νεκρών και της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερος στη Γάζα η οποία έχει επηρεαστεί περισσότερο.  Ο πόνος όμως δεν μπορεί να μετρηθεί ούτε να συγκριθεί.
 
Με όλ’ αυτά υπόψη, τα λόγια και η ανάλυση μπορούν μόνο να μας βοηθήσουν να βάλουμε αυτό που γίνεται στη σωστή προοπτική.  Σίγουρα το να γράφει κανείς για κάτι που είναι τόσο βαθύ είναι δύσκολο, όμως υπάρχουν γεγονότα και αρχές που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο γιατί γίνονται όλ’ αυτά και με ποιο τρόπο.  Το βασικό θέμα είναι ότι η Χαμάς ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση.  Αυτό έγινε και στις τρεις συγκρούσεις των τελευταίων έξι χρόνων.  Οι ρουκέτες της Χαμάς, εκτοξεύονται εναντίον Ισραηλινών πολίτων εδώ και 13 χρόνια ακόμα και σε περιόδους κατάπαυσης του πυρός. Εάν δεν υπήρχαν επιθέσεις με ρουκέτες ή άλλου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας δεν θα ήταν στη Γάζα αυτή τη στιγμή.
 
Αυτοί που κατακρίνουν το Ισραήλ, συνήθως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι δημοσιογράφοι, θα αντέκρουαν αυτό το επιχείρημα λέγοντας ότι είναι ο Ισραηλινός αποκλεισμός που προκαλεί τη Χαμάς να αντιδρά με ρουκέτες και επιθέσεις.  Ακόμα και εάν αυτό ήταν αλήθεια (που δεν είναι) θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει την τρομοκρατία δηλαδή τις επιθέσεις με ρουκέτες πάνω στους πολίτες;  Οι οργανισμοί που υποστηρίζουν τέτοιες κινήσεις γίνονται ξαφνικά έτοιμοι να αφήσουν κάθε ανθρωπιστική αρχή και διεθνή νόμο και να υποστηρίξουν την τρομοκρατία – με άλλα λόγια σταματούν πλέον να είναι αξιόπιστοι.
 
Βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπογραφτεί εκεχειρία σε λίγες μέρες ή το αργότερο σε μία ή δύο εβδομάδες.  Όμως, το πρόβλημα είναι ότι για τη Χαμάς αυτός ο πόλεμος είναι μια αποτυχία εάν δεν αποδείξει το αντίθετο. Η Χαμάς πιθανόν ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση λόγω της μείωσης στη δημοτικότητα της στους δρόμους της Γάζας και λόγω του αγώνα επίδειξης δυνάμεως στην Ισλαμική Τζιχάντ.  Τώρα, όλο και περισσότερες φωνές μέσα στη Γάζα ξεσηκώνονται κρίνοντας τη Χαμάς και επιρρίπτοντας της ευθύνες για τον πόνο που έχει προκληθεί. Η Χαμάς θα κάνει ότι μπορεί για να επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στο Ισραήλ με την ελπίδα ότι θα της δώσει ένα πιο δυνατό χαρτί στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία και τον αέρα του ‘νικητή’. Είναι τραγικό το ότι για τη Χαμάς μια επίθεση της που σκοτώνει δεκάδες πολίτες θεωρείται νίκη. Είθε τα σχέδια αυτά ποτέ να μην πετύχουν!
 

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ
 
Όταν ξεκίνησε η πρόσφατη σύγκρουση, η Χαμάς ανέβασε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα της, στο Twitter και στο Facebook με οδηγίες για το πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να μεταδίδουν τα γεγονότα.  Το βίντεο μαζί με τα έγγραφα που το συνόδευαν,  μεταφράστηκε και στόχος του ήταν να μην αμαυρωθεί η εικόνα της Χαμάς στη Δύση και να μη γίνουν γνωστά τα σημεία εκτόξευσης ρουκετών και οι αποθήκες όπλων.


«Όποιος σκοτώνεται θα πρέπει να ονομάζεται πολίτης της Γάζας ή της Παλαιστίνης... μην ξεχνάτε να λέτε ‘αθώος πολίτης’ στην περιγραφή σας», αναφέρει το βίντεο.  Οι πολίτες της Γάζας έχουν οδηγίες να ξεκινούν την αφήγηση με τη φράση «σε απάντηση των σκληρών Ισραηλινών επιθέσεων» ενώ η Χαμάς διακυρήττει ότι η κάθε τους κίνηση είναι σε «ανταπόκριση της κατοχής».  Το βίντεο συνεχίζει:  «Αποφύγετε να δημοσιεύετε φωτογραφίες με ρουκέτες που εκτοξεύονται στο Ισραήλ από τα κέντρα των πόλεων.. Μην δημοσιεύετε φωτογραφίες με κοντινά πλάνα από άνδρες με κουκούλες και βαρύ εξοπλισμό».
 
Η Χαμάς επιπλέον εξέδωσε οδηγίες σε ακτιβιστές για το πώς να μιλούν στους Δυτικούς.  «Όταν μιλάτε στη Δύση, πρέπει να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα των πολιτικών, της λογικής και της πειθώ αποφεύγοντας συναισθηματισμούς που εκλιπαρούν τον οίκτο ... και που εξισώνουν το Ολοκαύτωμα με τα εγκλήματα των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών... Όταν μιλάτε με Άραβα φίλο, αρχίστε με τον αριθμό των μαρτύρων αλλά όταν μιλάτε με δυτικό φίλο, ξεκινήστε με τον αριθμό των τραυματίων ή των νεκρών».
 
Οι πιο πάνω οδηγίες εκδόθηκαν στα Αραβικά για τους πολίτες της Γάζας.  Φαίνεται όμως ότι και οι ξένοι δημοσιογράφοι στη Γάζα τις ακολουθούν.  Σε πολλά κανάλια, οπλισμένοι τρομοκράτες της Χαμάς δε φαίνονται πουθενά.  Το γεγονός ότι οι ρουκέτες φυλάγονται και εκτοξεύονται από τεμένοι, σχολεία και σπίτια πολιτών ενώ τα νοσοκομεί αχρησιμοποιούνται σαν κέντρα ελέγχου, δεν αναφέρονται.  Σε μεγάλο τμήμα των δυτικών μέσων ενημέρωσης φαίνεται ότι οι Ι.Δ.Α. με τα F-16 και τα τανκς τους πολεμούν πολίτες – ακριβώς η εικόνα που η Χαμάς θέλει να παρουσιάσει στον έξω κόσμο.  Βέβαια, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο οι δημοσιογράφοι δέχονται απειλές για να ακολουθήσουν τις οδηγίες μετάδωσης πιστά ή το κάνουν από μόνοι τους.  Το γεγονός όμως παραμένει: παρουσιάζουν τη σύγκρουση με τέτοιο τρόπο ώστε οι ενέργειες των Ι.Δ.Α. να φαίνονται ακατανόητες.  Ο Ισραηλινός στρατός παρουσιάζεται να κυνηγά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους.  Πόσο διστραβλωμένο και υπερβολικό!
 

ΣΚΕΨΕΙΣ
 
Τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το Ισραήλ σαν αδιάφορο στον πόνο του λαού της Γάζας.  Μάλιστα, την Τρίτη, η The Daily Telegraph ονόμασε τη σύγκρουση, «ο πόλεμος εναντίον των παιδιών».   Εάν κανείς παρακολουθήσει τις Ισραηλινές ειδήσεις θα ακούσει παρατεταμένες δημόσιες συζητήσεις πάνω στις ηθικές, νομικές και ανθρωπιστικές πτυχές των επιχειρήσεων των Ι.Δ.Α.  Οι Ισραηλινοί, ευγνώμων που η Χαμάς δέχεται ένα δυνατό κτύπημα, είναι παράλληλα συγκινημένοι όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, με τις εικόνες των νεκρών και των πολιτών που υποφέρουν. Τα υπονομούμενα ότι οι Ι.Δ.Α. κατατρέχουν τους πολίτες δαιμονιοποιούν ολόκληρο το έθνος και είναι μια κρυφή μορφή αντι-Σημιτισμού παρ’ όλο που η ελίτ των διανοούμενων της Δύσης θέλει να μας πείσει ότι δεν υπάρχει πλέον.
 
Γιατί είναι τόσο εύκολο να πιστέψει κανείς ότι οι Εβραίοι σκοτώνουν αδιάκριτα γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους ενώ η αλήθεια είναι ότι η Χαμάς βάζει αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων εσκεμμένα στην πρώτη γραμμή;  Γιατί είναι τόσο εύκολο να απορρίψουμε τις τεράστιες προσπάθειες των Ισραηλινών να μειώσουν τους τραυματίες ανάμεσα στους πολίτες με επανειλημμένες και ποικίλες προειδοποιήσεις για να φύγουν; Επιπλέον, το Ισραήλ  βάζει τους στρατιώτες του στην πρώτη γραμμή αντί να ρίχνει βόμβες από ψηλά.  Ακόμα, ακυρώνει αμέτρητες αποστολές διότι ανακλύπτει ότι πολίτες βρίσκονται κοντά και κινδυνεύουν. Και, επενδύει στα πιο σύγχρονα και ακριβή όπλα για να μειώσει τις ζημιιές.  Γιατί λοιπόν είναι τόσο εύκολο να παραβλέψουμε την σκληρότητα της Χαμάς και την έλλειψη αποδοχής που δείχνει για τις ανθρώπινες αξίες καθώς στοχεύεις Ισραηλινούς πολίτες και παράλληλα θυσιάζει τους δικούς της;
 
Αυτός ο πόλεμος δεν είναι μεταξύ των Ι.Δ.Α. και των πολιτών της Γάζας όπως θέλουν τα μέσα να πιστέψουμε.  Είναι ένας πόλεμος που η Χαμάς διεξάγει εναντίον των Ισραηλινών πολιτών.  Οι Ι.Δ.Α., των οποίων η αποστολή είναι η υπεράσπιση Ισραηλινών πολιτών, πολεμά αυτό τη μάχη.  Αυτό δε σημαίνει ότι είναι η τέλεια μάχη.  Τα πράγματα κάποιες φορές χαλούν – δεν υπάρχει ο τέλειος πόλεμος και το ότι κάτι πάει λάθος δε σημαίνει ότι αυτή ήταν και η πρόθεση.  Ή το αντίθετο – το γεγονός ότι οι ρουκέτες της Χαμάς δεν σκότωσαν πολλούς δεν σημαίνει ότι δεν ήταν η πρόθεση της.  Δεν μπορώ καν να σκεφτώ τι θα γινόταν εάν η ικανότητα της Χαμάς ισοδυναμούσε στην πράξη με τις προθέσεις της.
 
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια ηθική και μια ανήθικη πλευρά στη σύγκρουση – μια καλή και μια κακή μεριά. Σύμφωνα με τα γεγονότα, για όσους θέλουν να τα δουν όπως είναι, η ανήθικη πλευρά δεν είναι οι πολίτες της Γάζας.  Αυτοί είναι αθώα θύματα που που υποφέρουν κάτω από την καταδυναστεία των δικών τους ανθρώπων.  Το ανήθικο μέρος είναι η Χαμάς.  Η ανθρωπιστική απάντηση στη σύγκρουση, για όλες τις πλευρές, είναι η υποστήριξη των Ι.Δ.Α. για τη μείωση της επιρροής της Χαμάς – κι αν είναι δυνατόν, τον τερματισμό της επιρροής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου