Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε σήμερα τον Ανδρέα Ξάνθη


Στην γενέτειρά του την Παλαιοβράχα της Σπερχειάδας αναπαύεται ο Ανδρέας Ξάνθης η κηδεία του οποίου έγινε στη 1 το μεσημέρι στην Παναγία Δέσποινα της Λαμίας.
Πλήθος κόσμου τον αποχαιρέτησε με θλίψη στα μάτια. Η Λαμία έγινε φτωτότερη....
 
Ο Ανδρέας Ξάνθης έφυγε από τη ζωή νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 26 Ιουλίου. 

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Ξάνθης

Γεννημένος το 1942 στην Παλαιοβράχα Φθιώτιδας, είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους της Αικατερίνης Ξάνθη και του ιερέα Αναστασίου Ξάνθη (Παπαξάνθη).

Στα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια η οικογένεια μεταβαίνει στη Λαμία. Ο Ανδρέας άριστος μαθητής στο γυμνάσιο αρρένων εισέρχεται πρώτος στη μαθηματική σχολή Αθηνών αλλά και πρώτος στην Πολυτεχνική σχολή Θεσσαλονίκης την οποία και τελικά επιλέγει.

Άριστος σπουδαστής αλλά και ανήσυχος ως νέος στην πολυτάραχη περίοδο της μεταπολίτευσης μετέχει κατά τα φοιτητικά του χρόνια στην ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Μετά την αποφοίτηση του ασχολείται ως ιδιώτης μηχανικός στην Λαμία, δραστηριοποιείται στην κατασκευή δημοσίων έργων, έργων οδοποιίας και στον κατασκευαστικό χώρο. Παράλληλα με το έντονα αγωνιστικό πνεύμα που τον διακατείχε συμμετέχει στο τότε νεοϊδρυθέντα πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Ξάνθης αγάπησε τους ανθρώπους αυτής της πόλης και αυτό τον οδήγησε στο να ασχοληθεί με τα κοινά στο δήμο Λαμίας συγχρόνως με την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Διατελεί αντιδήμαρχος Λαμίας επί σειρά ετών (1983-1989) υπό τη δημαρχία του Λάμπρου Παπαδήμα με κύριο μέλημα την Πολεοδομική μελέτη και την Περιφερειακή επέκταση του σχεδίου πόλης Λαμίας.

Συμπαραστάτης στα προβλήματα των συναδέλφων του μηχανικών και αρωγός στην διεκδίκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου τιμήθηκε με την ψήφο τους για σειρά ετών ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας και συγκεκριμένα από το 1975 έως το 1985 και από το 1994 έως και το 2001.

Το 2002 είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στη διεκδίκηση για την Νομαρχία Φθιώτιδας και στην πορεία επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας στο νομαρχιακό συμβούλιο.

Ο Ανδρέας Ξάνθης υπήρξε ένας ανήσυχος και δραστήριος άνθρωπος, πάντα διακατεχόμενος από έντονη αγωνιστικότητα. Άνθρωπος με ήθος και αξιοπρέπεια, εργασιομανής και τελειομανής στην δουλειά του. Αυστηρός με τον εαυτό του αλλά έντονα δοτικός. Ένας άνθρωπος όπου πάντα με διακριτικότητα στήριζε τους ανθρώπους αυτής της πόλης.

Αχώριστη σύντροφος και συνοδοιπόρος στη ζωή του από το 1971 η Ελένη Μαργιώτη. Τα δύο παιδιά τους ο Τάσος και η Κατερίνα ζουν στη Λαμία και ακολουθούν τα βήματα του πατέρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου