Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014

Ηνωμένα Έθνη: Ομιλία του Πρέσβη του Ισραήλ Ρον Προσόρ για την επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή»

 
Η πλήρης απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κου Ρον Προσόρ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου 2014:

"Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα για την ενημέρωση του νωρίτερα. Στο χρόνο που μιλούσε, άλλες πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα. Μία από αυτές έπεσε σε ένα σπίτι. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρέσβη Gasana (της Ρουάντα) για την προεδρία του σε αυτήν τη σημαντική συνεδρίαση.

Κύριε Πρόεδρε,

Καθώς μιλώ, υπάρχει μια καταιγίδα πυραύλων που εκτοξεύονται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα. Η Χαμάς σκοπίμως και αδιακρίτως απειλεί τις ζωές τρεισήμισι εκατομμυρίων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών στο Ισραήλ, από το Βορρά ως τον Νότο - από την Μπερ Σέβα ως το Τελ Αβίβ και την Χάιφα. Τις τρεις τελευταίες ημέρες, 442 πύραυλοι έχουν ριχτεί στο Ισραήλ - αυτό σημαίνει ένας κάθε 10 λεπτά.

Δεκαπέντε δευτερόλεπτα [ακούγεται ήχος σειρήνας]. Τόσος είναι ο χρόνος που έχετε για να τρέξετε για τη ζωή σας. Φανταστείτε να έχετε μόνο 15 δευτερόλεπτα για να βρείτε ένα καταφύγιο. Τώρα φανταστείτε να το κάνετε με μικρά παιδιά ή με ηλικιωμένους γονείς ή με έναν άρρωστο φίλο.

Μια γενιά ισραηλινών παιδιών μεγαλώνουν κάτω από τη σκιά αυτής της απειλής. Αυτός ο αφύσικος τρόπος ζωής έχει γίνει η «κανονικός» τρόπος ζωής για πολλούς Ισραηλινούς - και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Κανένα έθνος, κανένας λαός, και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το ανεχθεί.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Χαμάς μας έσυρε σε αυτή τη σύγκρουση. Το απόγευμα της 12ης Ιουνίου τρεις Ισραηλινοί έφηβοι – ο Εγιάλ, ο Γκιλάντ και ο Ναφτάλι - επέστρεφαν στο σπίτι τους από το σχολείο, όταν απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από τρομοκράτες της Χαμάς.

Στις ημέρες που ακολούθησαν, η Χαμάς άρχισε να ρίχνει ρουκέτες αδιακρίτως στα σπίτια μας και τις πόλεις μας. Ενώ το Ισραήλ έδειξε αυτοσυγκράτηση, η Χαμάς απάντησε με ανεξέλεγκτη επιθετικότητα - περισσότερες ρουκέτες και περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κάποιοι σε αυτήν την Αίθουσα έχουν επικρίνει το Ισραήλ που ανταποκρίθηκε τελικά σε αυτές τις προκλήσεις. Μας έχουν κατηγορήσει ότι αντιδρούμε δυσανάλογα. Όταν ζητάτε από το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ενώ οι πόλεις μας είναι κάτω από συνεχή επίθεση είναι σαν να ζητάτε από την πυροσβεστική υπηρεσία να αντιμετωπίσει μια κόλαση με κουβάδες με νερό.

Κύριε Πρόεδρε,

Καμία χώρα δεν θα δεχόταν τις απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στους Ισραηλινούς την ασφάλεια και την προστασία που τους αξίζει. Αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια επιχείρηση αυτοάμυνας, την «Προστατευτική Αιχμή» για την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων, για να υπερασπίσει τους πολίτες μας, και να τους εξασφαλίσει μια ζωή χωρίς διαρκή απειλή.

Ο στόχος της επιχείρησής μας είναι να αφαιρέσουμε την απειλή της Χαμάς καταστρέφοντας την στρατιωτική της υποδομή και να αποκαταστήσουμε την ησυχία στο Ισραήλ. Δεν ψάχνουμε για μια λύση «επίδεσμο» που θα επιτρέψει στη Χαμάς να ξεκουραστεί και να ανασυνταχθεί. Εμείς δεν πρόκειται να τους δώσουμε ένα «time out», ώστε να μπορέσουν να αναπληρώσουν τις προμήθειες πυραύλων τους και να μας χτυπήσουν και πάλι σε λίγες εβδομάδες.

Το Ισραήλ λαμβάνει σημαντικά μέτρα για να μη βλάψει αθώους άμαχους. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις προειδοποιούν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα για τα επικείμενα χτυπήματα. Την ίδια στιγμή, η Χαμάς καθοδηγεί αυτούς τους αμάχους να σταθούν στη στέγη των κτιρίων και να ενεργήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες. Η Χαμάς εκμεταλλεύονται την ανησυχία μας για τις ανθρώπινες ζωές κρυμμένοι σε σπίτια, σχολεία και τζαμιά και χρησιμοποιώντας το υπόγειο ενός νοσοκομείου στη Γάζα ως έδρα τους. Διαπράττουν ένα διπλό έγκλημα πολέμου: στοχεύουν Ισραηλινούς αμάχους, ενώ κρύβονται πίσω από Παλαιστίνιους αμάχους.

Η Χαμάς στοχεύει τις γραμμές ανεφοδιασμού του λαού της. Εκτοξεύει ρουκέτες στο ηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ασκελόν το οποία κρατά τα φώτα αναμμένα για τους πολίτες της Γάζας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Χαμάς ανατίναξε ένα τούνελ κοντά στο σημείο διέλευσης Kerem Shalom και εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους σε αυτό το κρίσιμο σημείο εισόδου. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής - η Χαμάς στοχεύει το μόνο πέρασμα από το οποίο τρόφιμα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα είδη μπαίνουν στη Γάζα. Αυτό δείχνει πόσο νοιάζονται για τους δικούς τους ανθρώπους. Παρά τις επιθέσεις, το Ισραήλ έχει διατηρήσει την διέλευση ανοιχτή και την Τρίτη και την Τετάρτη, 242 φορτία εμπορευμάτων παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέλη αυτού του σώματος έχουν επανειλημμένα επικρίνει το Ισραήλ για τον περιορισμό εισαγωγής δομικών υλικών στη Γάζα. Επιτρέψτε μου να σας πω που χρησιμοποιούνται το τσιμέντο και ο χάλυβας - βεβαίως δεν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών ή σπιτιών. Χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρουκετών που εκτοξεύει αδιακρίτως η Χαμάς σε ισραηλινά σχολεία, παιδικούς σταθμούς και σπίτια. Και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σηράγγων τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να απαγάγει Ισραηλινούς.

Κύριε Πρόεδρε,

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Χαμάς έχει δημιουργήσει μια τεράστια στρατιωτική μηχανή με 10.000 ρουκέτες. Το Ισραήλ επιχειρεί τώρα να διαλύσει αυτή τη μηχανή. Η Χαμάς είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την κατάσταση με ένα οπλοστάσιο που απέκτησε με την ευγενική χορηγία του κύριου χορηγού στον κόσμο της τρομοκρατίας – του Ιράν. Τον Μάρτιο, το Ιράν πιάστηκε στα πράσα να προσπαθεί να μεταφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Γάζα.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν βεληνεκές 160 χλμ και μπορούν να χτυπήσουν μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ. Η Χαμάς οφείλει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να στοχεύει Ισραηλινούς πολίτες.

Μόλις σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός σταμάτησε ένα αυτοκίνητο σε έναν από τους αυτοκινητόδρομους μας, που ήταν γεμάτο με εκρηκτικά και πήγαινε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τρομοκράτες τους διείσδυσαν στο Ισραήλ από τη θάλασσα με αποστολή να επιτεθούν σε ένα κοντινό κιμπούτς.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους σας ότι η τρομοκρατική ομάδα πίσω από αυτές τις επιθέσεις συμμετέχει στην παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η Χαμάς είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη τρομοκρατική οργάνωση από πολλές χώρες - συμπεριλαμβανομένων χωρών-μελών αυτού του Συμβουλίου. Η ίδια Χαμάς που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και προωθεί μια ατζέντα γενοκτονίας και που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ. Το Καταστατικό της ορίζει σαφώς (και παραθέτω) "Το Ισραήλ υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να το εξαφανίσει το Ισλάμ ."

Η Χαμάς εφαρμόζει αυτά που διακηρύσσει. Έχει στείλει βομβιστές αυτοκτονίας σε εμπορικά κέντρα μας, λεωφορεία, και καφετέριες. Έχει κάνει πλύση εγκεφάλου σε μια ολόκληρη γενιά παλαιστινίων παιδιών και έχει στείλει χιλιάδες νέους σε στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών. Και έχει προσπαθήσει να απαγάγει 64 Ισραηλινούς από το 2013.

Μέλη της διεθνούς κοινότητας αγκάλιασαν την συνεργασία Φατάχ-Χαμάς, παρόλο που η Χαμάς δεν έχει αλλάξει τον σκοπό της ούτε έχει ενεργήσει σύμφωνα με τις αρχές του Κουαρτέτου. Δεν έχει αναγνωρίσει το Ισραήλ, δεν έχει αποκηρύξει τη βία και δεν έχει αποδεχθεί τις προηγούμενες συμφωνίες. Παρ 'όλα αυτά, η διεθνής κοινότητα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει αυτή την κακή συμφωνία και τώρα οι πολίτες του Ισραήλ πληρώνουν το τίμημα.

Ήρθε η ώρα για τη διεθνή κοινότητα να διορθώσει αυτό το λάθος και να καταστήσει σαφές στη Χαμάς ότι η ενότητα δεν είναι εξισώνεται με συγχώρεση.

Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος που κάθεται σε αυτό το Συμβούλιο έχει το θράσος να υπερασπίζεται την Χαμάς την ίδια στιγμή που αυτή η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί τους δικούς της ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες. Στις παρατηρήσεις του, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος δεν ανέφερε ούτε μία από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ. 442 ρουκέτες και δεν είπε ούτε μια λέξη. Η σιωπή του είναι εκκωφαντική, όπως και οι ρουκέτες που εκρήγνυνται στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή.

Με την από την επιλογή των λόγων του, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος έχει γίνει το φερέφωνο της Χαμάς. Από πότε μια τρομοκρατική οργάνωση παίρνει θέση και φωνή στα Ηνωμένα Έθνη;

Κύριε Πρόεδρε,

Επί σειρά ετών, ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη ρίψη ρουκετών. Η απάντηση που λάβαμε ήταν η σιωπή. Για χρόνια, σας λέγαμε για τις χιλιάδες ρουκέτες που η Χαμάς εισάγει λαθραία στη Γάζα. Πιστεύατε ότι ήμασταν υπερβολικοί και δεν είπατε λέξη. Για χρόνια, προειδοποιούσαμε για την επικείμενη κλιμάκωση και μας αγνοούσατε.

Τώρα που οι πύραυλοι προσγειώνονται στην αυλή μας και οι τρομοκράτες βρίσκονται στο κατώφλι μας, είναι καιρός να αναγνωρίσετε επιτέλους τη Χαμάς για αυτό που είναι - μια τρομοκρατική οργάνωση που θα πρέπει να καταγγελθεί, αποσυντεθεί και να τεθεί εκτός νόμου.

Κύριε Πρόεδρε,

Σε αντίθεση με τους εχθρούς μας, το Ισραήλ πιστεύει στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Η Αγία Γραφή λέει:
- נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַחַיִּים וְהַמָּוֶת וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים
Έθεσα μπροστά σας την ζωή και τον θάνατο. Επιλέξτε τη ζωή.

Ο εβραϊκός λαός επιλέγει πάντα τη ζωή. Ωστόσο, δεν είναι αυτό που βλέπουμε στην άλλη πλευρά. Το 2005, το Ισραήλ εκκένωσε τη Γάζα και στη διαδικασία, ξερίζωσε 12.000 Ισραηλινούς από τα σπίτια τους. Οι Παλαιστίνιοι είχαν την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια ειρηνική και ευημερούσα κοινωνία. Αντί για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού λαού, δεσμεύτηκαν να καταστρέψουν το Ισραήλ. Αντί να επιλέξουν την ζωή, γιορτάζουν το θάνατο.

Στη Γάζα, θα βρείτε δημόσιες πλατείες και νοσοκομεία με όνομα τρομοκρατών. Επισκεφθείτε ένα σχολείο στη Γάζα και θα δείτε παιδιά ντυμένα βομβιστές αυτοκτονίας να ψάλλουν απειλές θανάτου για το Ισραήλ.

Επισκεφθείτε το σπίτι της μητέρας του Αμπού Αΐσα και θα σας πει πόσο περήφανη αισθάνεται που ο γιος της ήταν πίσω από την απαγωγή και τη δολοφονία του Εγιάλ, του Γκιλάντ και του Ναφτάλι.

Μια κουλτούρα που γιορτάζει τον δρόμο του μαρτυρίου και τον φόνο είναι μια κουλτούρα που θα είναι πάντα σε πόλεμο με τον εαυτό της και με τους γείτονές της.

Κύριε Πρόεδρε,

Το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ελεύθερου κόσμου στην καταπολέμηση της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας. Η απειλή που θέτει η τρομοκρατία είναι παγκόσμια απειλή – η ISIS, η Αλ Κάιντα, η Μπόκο Χαραμ, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Από την Αμπούτζα στη Φαλούτζα, οι τρομοκράτες επιτίθενται στα σχολεία και τους ουρανοξύστες μας, τα σπίτια και τα νοσοκομεία μας, τα εμπορικά κέντρα και τις πρεσβείες μας. Κανένα έθνος δεν είναι άτρωτο.

Αν θέλετε τα έθνη του κόσμου να σταθούν δίπλα σας αύριο στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, σταθείτε εσείς σήμερα δίπλα στο Ισραήλ. Η κλήση από τις πρωτεύουσες σας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και δυνατή – η καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε ένα μέρος σημαίνει καταπολέμηση της τρομοκρατίας παντού.

Είναι οι πόλεις μας, τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας που δέχονται τα πυρά. Ρωτώ τον κάθε ένα σας σε αυτήν την αίθουσα - τι θα κάνατε αν δεχόταν οι δικές σας οικογένειες επίθεση; Τι θα αναμένατε από την κυβέρνησή σας να κάνει;

Υπάρχει μόνο μια υπεύθυνη πορεία δράσης για αυτό το Συμβούλιο - καταδικάστε τη Χαμάς. Καταδικάστε την τρομοκρατία. Καταδικάστε την εκτόξευση ρουκετών. Ζητήστε από τον Πρόεδρο Αμπάς να διαλύσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου