Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Το Ισραήλ κήρυξε επιστράτευση, προς εισβολή… Απαγωγή εφήβων από τη Χαμάς βάζει νέα φωτιά;

«Η Χαμάς θα πληρώσει» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχουν, ενώ υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ντάνι Ντάνον απείλησε ότι θα εξαλείψει τη Χαμάς κατηγορώντας τη ευθέως για τη δολοφονία των τριών εφήβων που είχαν εξαφανιστεί στις 12 Ιουνίου στη Δυτική Όχθη και βρέθηκαν νεκροί απόψε κοντά στη Χεβρώνα. «Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της κολάσης» προειδοποιεί η Χαμάς.
«Οι Ισραηλινοί έχουν την απαραίτητη θέληση και την αποφασιστικότητα για να υπομείνουν τις δοκιμασίες μιας μακράς επιχείρησης για την εξάλειψη της Χαμάς» ανέφερε ο Ντάνον σε ανακοίνωσή του.
«Θλίβομαι βαθιά με την είδηση της δολοφονίας των Ναφτάλι Φράνκελ, Γκιλάντ Σαέρ και Εγιάλ Γίφρα από τους τρομοκράτες της Χαμάς», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Λίγο μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας ο Νετανιάχου είπε ότι οι τρεις νέοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από ανθρωπόμορφα κτήνη και αφού κατηγόρησε τη Χαμάς υποσχέθηκε ότι θα πληρώσει γι΄αυτό το έγκλημα.


Πολύ δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο μέτωπο των σχέσεων της ισλαμιστικής Χαμάς με τους Ισραηλινούς, αφού όλα δείχνουν πως βαίνουμε σε ραγδαία κλιμάκωση και εισβολή ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας (κωδικός νέας επιχείρησης «Operation Protective Edge»).
Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την κήρυξη επιστράτευσης 40.000 εφέδρων στο πλαίσιο των ετοιμασιών για μια νέα εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Η κατάσταση είναι αρκούντως σοβαρή, εάν κανείς συνυπολογίσει, ότι τον Νοέμβριο του 2012 που είχε ξεκινήσει η επιχείρηση «Pillar of Defence», οι Ισραηλινοί είχαν καλέσει 30.000 εφέδρους στα όπλα.
Ο δε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν, φέρεται να δήλωσε, ότι η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων δεν θα ολοκληρωθεί πιθανόν σε λίγες μόνο μέρες… Είχαμε πει από την πρώτη μέρα της απαγωγής των τριών εφήβων, ότι η ενέργεια αυτή θα είχε σοβαρές συνέπειες με σκοπό την αποκατάσταση της αποτρεπτικής αξιοπιστίας
 

Εάν επαληθευθεί η αρχική εκτίμηση της κατάστασης, τότε θα είμαστε ενώπιον μιας εξαιρετικά σοβαρής κατάστασης στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας μιας αθλιότητας των ψυχοπαθών της ισλαμιστικής Χαμάς, της οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα πρόκειται για πραγματική «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων.
Διότι αυτή τη φορά η υπόθεση αφορά τρία παιδιά, τρεις εφήβους, που απλώς πήγαιναν βόλτα και δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους. Κι αν ορισμένοι θεωρήσουν βεβιασμένη κίνηση το να φορτώσουμε στη Χαμάς την υπόθεση, θα πρέπει να ενημερωθούν για δήλωση της οργάνωσης, όπου οι τρεις νεαροί Ισραηλινοί (ένας αμερικανικής υπηκοότητας) αναφέρονται ως «Ισραηλινοί στρατιώτες», συν το μήνυμα κινδύνου (sms) που πρόλαβε να στείλει ο ένας νεαρός στις αρχές προτού το τηλέφωνό του σιγήσει.
Η άθλια από κάθε οπτική ενέργεια, είτε της Χαμάς είτε κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης από την ισλαμιστική γιάφκα της Γάζας (π.χ. Ισλαμική Τζιχάντ), στόχο έχει κάποια πράγματα που είχε επισημάνει το «defence-point.gr» από την εποχή της υπόθεσης με τον Γκιλάντ Σαλίτ. Και δυστυχώς δικαιώνεται.
Η απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, ή άλλων παρόμοιων περιστατικών στο παρελθόν, μπορεί να οδήγησε στο ποθούμενο αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα όμως λειτούργησε αποσταθεροποιητικά.
Κι αυτό, διότι έστειλε το μήνυμα στους ψυχοπαθείς που βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και εφήβους, πως θα πρέπει πάση θυσία να απαγάγουν κι άλλους για να οδεύσουν κάποια στιγμή σε νέα συμφωνία. Και το μήνυμα στους Ισραηλινούς ήταν, να συλλαμβάνουν όσους περισσότερους Παλαιστίνιους μπορούν για να έχουν κόσμο να ανταλλάξουν. Κάνουμε λάθος;
Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή εάν οι πρώτες πληροφορίες επιβεβαιωθούν, διότι οι Ισραηλινοί πιθανότατα θα εμφανιστούν διατεθειμένοι να φθάσουν πολύ μακριά, λαμβάνοντας σκληρότατα στρατιωτικά μέτρα με σκοπό να αποκαταστήσουν στον επιμέρους αυτόν τομέα την αποτροπή (deterrence).
Οι Ισραηλινοί είχαν προειδοποίηση από τις μυστικές τους υπηρεσίες και είχαν κατορθώσει να εξαρθρώσουν πολλές απόπειρες. Ήταν όμως θέμα χρόνου. Τώρα έχει ήδη ξεκινήσει μαζική επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων, ενώ έχουν σημειωθεί δεκάδες συλλήψεις, αλλά και συγκρούσεις. Η κατάσταση μυρίζει ήδη μπαρούτι…
Και αυτό στην ταραγμένη συγκυρία της Μέσης Ανατολής με το Ιράκ στην κόψη του ξυραφιού και τη Συρία με τα γνωστά, αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων με πολύ ακραία σενάρια που θα οδηγήσει σε νέο σφαγείο. 
Οι Ισραηλινοί έριξαν το φταίξιμο ήδη στην Παλαιστινιακή Αρχή. Και πρόσφατα είναι τα δημοσιεύματα για το… ενισχυμένο οπλοστάσιο της Χαμάς σε πυραύλους βεληνεκούς ικανού να πλήξουν μεγαλουπόλεις του εβραϊκού κράτους. Τα όργανα άρχισαν…
Θα οδηγήσει νομοτελειακά σχεδόν σε νέα μεγάλη αιματοχυσία, διότι κάποια στιγμή οι Ισραηλινοί θα αισθανθούν ότι δεν έχουν εναλλακτική επιλογή από το να θυσιάσουν δικούς τους για να σταματήσουν να πιστεύουν οι ψυχανώμαλοι φανατικοί ότι θα πετυχαίνουν πάντα τον στόχο τους.
Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά αυτή τη φορά, διότι τα «σύννεφα» μαζεύονται και είναι πολύ μαύρα. Στην υπόθεση πρέπει να παρέμβουν από κοινού ΗΠΑ και Ρωσία απαιτώντας το άμεσο τέλος αυτού του «παιχνιδιού», αλλιώς όσα ακολουθήσουν θα βαραίνουν την παλαιστινιακή ηγεσία, πέραν της άμεσης διακοπής κάθε χρηματοδότησης. Κι ας αρχίσει το γνωστό επιλεκτικό «τροπάριο» με τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τους γνωστούς «ακτιβιστές». Κι ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου