Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

ΕΕ: Δώστε ένα τέλος στην «παράλογη» σύγκρουση


Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, κάλεσε όλες τις πλευρές να παράσχουν πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του Boeing της Malaysia Airlines την Πέμπτη (17  Ιουλίου). Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνεδρίαση για το Ουκρανικό την Παρασκευή. 

Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση από Άμστερνταμ προς Κουάλα Λουμπούρ, με τουλάχιστον 298 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 154 Ολλανδοί. Η διεθνής κοινότητα ζητεί να μάθει τους υπαίτιους, με το Κίεβο να επιρρίπτει την ευθύνη στους αυτονομιστές, ενώ, από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι υποσχέθηκαν πρόσβαση στον τόπο του δυστυχήματος ώστε να διευκρινιστούν οι συνθήκες του δυστυχήματος. Την ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί για το δυστύχημα η Μόσχα δια του προέδρου Πούτιν. 

Ο ηγέτης των ρωσόφιλων αυτονομιστών εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του Κίεβου λέγοντας ότι είναι υπεύθυνο για την κατάρριψη του αεροσκάφους της Μαλαισίας καθώς οι αυτονομιστές δεν έχουν τις απαιτούμενες τεχνολογίες.
«Νομίζω ότι όλα είναι ξεκάθαρα. Η πολιτοφυλακή έχει μόνο τα MANPADS [φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας] και πυραυλικά συστήματα. Το εύρος τους είναι μόνο 2-3 χιλιόμετρα. Οπότε η κατάρριψη έγινε είτε από την ουκρανική αεροπορία είτε από αντιπυραυλική άμυνα», δήλωσε ο Alexander Borodai.


Για πύραυλο εδάφους-αέρος κάνει λόγο η Ουάσιγκτον
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο εδάφους - αέρος Mπουκ, ωστόσο δεν γνωρίζουν την προέλευσή του. 

Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας. 

Στην απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από περιοχές της Ουκρανίας προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Επίσης τα αεροσκάφη της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Ταϊβάν, Eva Airways θα σταματήσουν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του είχε ο Barack Obama. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές. Με την Angela Merkel επικοινώνησε την Πέμπτη το βράδυ ο Vladimir Putin. Ο ρώσος πρόεδρος ευχήθηκε στην καγκελάριο για τα 60α γενέθλιά της και συζήτησαν το Ουκρανικό.
Σε ανακοίνωση του ο Poroshenko τονίζει ότι η τρομοκρατία δεν περιορίζεται σε μία μόνο τοποθεσία αλλά αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. 

ΕΕ: Πρέπει να δοθεί τέλος στην «παράλογη» σύγκρουση
Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις διεθνής έρευνα για το περιστατικό και κάλεσε όλα τα μέρη να παράσχουν «πλήρη πρόσβαση» σε στοιχεία αλλά στο σημείο της συντριβής.
«Είναι άλλο ένα απτό παράδειγμα του γιατί είναι τόσο επείγον να έρθει αυτή η σύγκρουση σε ένα τέλος. Χωρίς να προκαταλαμβάνουμε τα γεγονότα πίσω από τη συντριβή, καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν την παράλογη απώλεια της ζωής στην Ανατολική Ουκρανία, να απέχουν από κάθε πράξεις κλιμάκωσης, και να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου