Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Στον Εισαγγελέα ο "καυτός" φάκελος με τις συμπληρωματικές συμβάσεις έργων - Πως πήρε την απόφαση η Οικονομική ΕπιτροπήΤο λόγο έχει τώρα ο Εισαγγελέας για την πολυσυζητημένη υπόθεση των συμπληρωματικών έργων στην Εύβοια...

Συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας το θέμα με τις συμπληρωματικές συμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. 

Η συζήτηση έγινε μετά την εμμονή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, να ζητήσει επανειλημμένα την έγκριση συμπληρωματικών συμβάσεων ύψους 1.300.000 € περίπου, παρά την αντίθετη άποψη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως αυτή είχε εκφραστεί από το αρμόδιο όργανο, δηλαδή την Οικονομική της Επιτροπή. 

Η Οικονομική Επιτροπή είχε ασχοληθεί με το θέμα δύο φορές, στις οποίες είχε απορρίψει το αίτημα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η πρώτη απόφαση ακυρώθηκε από το άρθρο 18 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λόγω έλλειψης αιτιολογίας, επανήλθε το θέμα και λήφθηκε δεύτερη απόφαση με πλήρη αιτιολογία. 

Στη συνέχεια η ανάδοχος εταιρεία, παρέκαμψε το άρθρο 18 (που προεδρεύει Δικαστής) και προσέφυγε με αίτηση θεραπείας στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία ζήτησε γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου η ίδια υπηρεσία, παρά την αντίθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ζήτησε εκ νέου την έγκριση, διαφοροποιώντας την εισήγησή της. 

Στη χθεσινή συζήτηση έγινε ενημέρωση για το θέμα από το Νομικό Σύμβουλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Θύμιο Καραΐσκο, ο οποίος είχε καταθέσει εισήγηση και ανέλυσε το θέμα, με αναφορά των γεγονότων, όπως αυτά απεικονίζονται στα έγγραφα του φακέλου.

Από την εξιστόρηση των γεγονότων αυτών, όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Νομικού Συμβούλου, δημιουργείται υπόνοια τελέσεως ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων. 

Κατά τη συζήτηση παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, και εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος της Εύβοιας Νίκος Στουπής.

«Υπήρχε αντιδικία της αναδόχου εταιρείας με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ενώ η υπηρεσία όφειλε να στηρίξει τη θέση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και να προστατεύσει τα συμφέροντα της, αυτή έπραξε το αντίθετο και ταυτίστηκε με τις θέσεις της αναδόχου εταιρείας. Το θέμα είναι της υπηρεσίας και κατά την άποψή μου δεν προκύπτει ευθύνη πολιτικών προσώπων...», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων ο κ. Καραΐσκος στην τοποθέτησή του.

Στο τέλος η Επιτροπή δέχθηκε τη πρόταση του Προέδρου της κ. Γιώργου Μουλκιώτηκαι ομόφωνα αποφάσισε να διαβιβαστούν οι φάκελοι στον αρμόδιο Εισαγγελέα Λαμίας, να ζητηθούν πειθαρχικές ευθύνες των υπαλλήλων, στη περίπτωση δε που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υποχρεωθεί να καταβάλει, το οποιοδήποτε ποσό στην ανάδοχο εταιρεία, εξαιτίας των ενεργειών των υπαλλήλων, να τους καταλογιστούν τα ποσά αυτά.

Εξάλλου και επειδή κατά τη γνώμη του νομικού συμβούλου, μη νόμιμα εισηγήθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων (αντίθετα με τα όσα έχει δεχθεί η Οικονομική Επιτροπή), ορίστηκε εισηγητής από την ίδια Επιτροπή Ο Γενικός Διευθυντής και ο Νομικός Σύμβουλος, οι οποίοι, αφού λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία των υποθέσεων, να διατυπώσει τις απόψεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αντικρούοντας τους λόγους της αναδόχου εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αποκάλυψε και ανέδειξε με σειρά δημοσιευμάτων η εφημερίδα "Ημέρα" και απασχόλησε επίσης και το Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο τοποθετήθηκαν οι Τάσος Χρονάς και Νίκος Στουπής και ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου