Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014

Η Ευρωβουλή ψηφίζει σήμερα για Juncker - Αναμονή στο Λονδίνο

  
Την εξασφάλιση πλειοψηφίας προκειμένου να εκλεγεί επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν θα επιδιώξει σήμερα (15 Ιουλίου) ο Λουξεμβουργιανός Jean-Claude Juncker στην ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.
Μετά από πιεστικές διαπραγματεύσεις μετά τις Ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εφάρμοσε πρακτικά το Άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας και πρότεινε στην Ευρωβουλή στις 27 Ιουνίου υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν τον Juncker (26 χώρες ψήφισαν υπέρ και δύο κατά), η ομάδα (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) του οποίου εξασφάλισε την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές.
Τώρα ο Juncker πρέπει να συγκεντρώσει 376 ψήφους ευρωβουλευτών (ειδική πλειοψηφία) προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο που έχει σύνολο 751 έδρες.
  
Το κρίσιμο πόστο των εξωτερικών σχέσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv, ο Λουξεμβουργιανός ασκεί πιέσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Kristalina Georgieva, η Βουλγάρα Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, θα γίνει η επόμενη Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επικεφαλής των ευρωπαϊκών εξωτερικών υποθέσεων, πόστο που σήμερα ανήκει στη Βρετανίδα Catherine Ashton.
Ένα άλλο όνομα που επίσης ακούγεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι η Ιταλίδα ΥΠΕΞ, Federica Mogherini, η οποία όμως σύμφωνα με διπλωμάτες δεν έχει την στήριξη πολλών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης λόγω της «χαλαρής» στάσης της Ιταλίας απέναντι στη Ρωσία, ύστερα από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Juncker είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Plamen Oresharski, όπου και του ζήτησε να προτείνει η κυβέρνησή του την Georgieva για επόμενο Επίτροπο από τη Σόφια.

«Τρόμος» στο Λονδίνο
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής The Telegraph, η βρετανική κυβέρνηση που αντιτάχθηκε σθεναρά στην υποψηφιότητα Juncker φοβάται πως ο τελευταίος θα «πάρει εκδίκηση» και δεν θα δώσει στο Λονδίνο σημαντικό πόστο στην επόμενη Κομισιόν.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron θα ήθελε το χαρτοφυλάκιο της ενιαίας αγοράς προκειμένου να «επαναπατρίσει» σταδιακά εξουσίες στο Λονδίνο και να διαμορφώσει ένα νέο καθεστώς σχέσεων με τις Βρυξέλλες, πριν προβεί σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στην ΕΕ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στην εφημερίδα ότι ο Juncker θα αρνηθεί το χαρτοφυλάκιο στον Cameron εξαιτίας των πρόσφατων εκκλήσεων του Λονδίνου για αυστηρούς περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου