Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Υεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της

Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. 


Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της.

Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, και οι προβολείς πέφτουν σε ένα θέμα το οποίο σπάνια θίγεται, αυτό των βεβιασμένων γάμων ανηλίκων (forced marriages) στη Μέση Ανατολή.
  
Σύμφωνα με το United Nations Population Fund (UNFPA), μεταξύ του 2011 και του 2020 περισσότερα από 140 εκατομμύρια κορίτσια θα γίνουν ανήλικες νύφες (child brides), εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια θα είναι μικρότερες από 15 χρονών. 

Στην Υεμένη συγκεκριμένα, περισσότερο από το ένα τέταρτο των κοριτσιών κάτω των 15 υπολογίζεται πως είναι παντρεμένες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνουν κάθε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας, αλλά επίσης να υπόκεινται συχνά σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία στα πλαίσια των βεβιασμένων γάμων τους. 

Στην Τουρκία το φαινόμενο παρατηρείται επίσης σε έντονο βαθμό.

Ένα από τα κύρια προβλήματα που εντοπίζουν οι σχετικές οργανώσεις είναι πως δεν υπάρχει ένας παγκοσμίως αποδεκτός ορισμός για τον όρο ‘παιδί’, επιτρέποντας έτσι περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες σε πολλές χώρες και, κατ’ επέκταση, αφήνοντας απροστάτευτα τα θύματα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch ) είχε δημοσιεύσει το 2011 σχετική έρευνα με τίτλο How Come You Allow Little Girls to Get Married? (‘Πώς αφήνετε μικρά κορίτσια να παντρεύονται’) στο οποίο γινόταν καταγραφή των καταστροφικών επιπτώσεων αυτής της πολιτικής στη ζωή των εμπλεκομένων κοριτσιών.
  
Το Φεβρουάριο του 2009, επιχειρήθηκε να θεσπισθεί νόμος στην Υεμένη που όριζε το όριο ηλικίας γάμου στα 17 χρόνια όμως αποσύρθηκε καθώς κρίθηκε αντι-ισλαμικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου