Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Ρουκετες, εκεχειρία και αμοιβές – ο Νετανιαχου μέσα σε ένα φαύλο κύκλο

ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΑΣ - ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΕ

  
Καθώς γράφουμε αυτή την αναφορά, έχουν μείνει λιγότερο από 12 ώρες για να λήξει η έβδομη, για κάποιους ένατη, εκεχειρία στον πρόσφατο πόλεμο της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών αμάχων.  

Αναφορές από τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία που γίνονται στο Κάιρο, λένε ότι η πιθανότητα συμφωνίας είναι πολύ απόμακρη και για τις δύο πλευρές ενώ η Χαμάς έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς τον Αιγύπτιο διαπραγματευτή.  

Λέγεται ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που αφορούν τον αποκλεισμό της περιοχής, την αύξηση της ζώνης αλιείας έξω από τη Γάζα, την απελευθέρωση των φυλακισμένων που ήταν μέρος μιας προηγούμενης συμφωνίας που απέτυχε, τη μεταφορά χρημάτων από τρίτους σε μισθούς στη Γάζα και το άνοιγμα των συνόρων προς την Αίγυπτο υπό τον έλεγχο Παλαιστινιακών δυνάμεων. 

Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ ζητά τον τερματισμό των επιθέσεων με ρουκέτες και το σκάψιμο των σηράγγων όπως και την επιστροφή των πτωμάτων δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα – κάτι που η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει για την ώρα.  Οι απαιτήσεις της Χαμάς για τη δημιουργία λιμανιού και αεροδρομίου έχουν απορριφθεί όπως έχει απορριφθεί και το αίτημα του Ισραήλ για την αποστρατικοποίηση της Λωρίδας. 
 
Παρά τις πρόσφατες συμφωνίες, το χάσμα εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο που ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιααλόν, προετοίμασε το λαό την περασμένη Τρίτη για την πιθανότητα νέου γύρου επιθέσεων με ρουκέτες όταν τερματιστεί η εκεχειρία.  Εάν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το Ισραήλ θα ανταποκριθεί ακόμα πιο δυναμικά απ’ ότι την προηγούμενη φορά.  Βέβαια οι απόψεις αναφορικά με το ποιες είναι οι επιλογές που έχει το Ισραήλ, διύστανται.
 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο τρομοκρατικός τρόπος διακυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα. Κάποιες μικρές διαδηλώσεις που έγιναν εναντίον του καθεστώτος κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης, τερματίστηκαν με τη δολοφονία ορισμένων διαδηλωτών. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Χαμάς εκτέλεσε περίπου 30 άτομα τις τελευταίες μέρες με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με το Ισραήλ.  Παρ’ όλ’ αυτά, η πλειοψηφία του λαού στη Γάζα ταυτίζεται με την ιδεολογία της Χαμάς και επιρρίπτει την ευθύνη στο Ισραήλ για το δράμα που ζουν.
 
Ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έχει λάβει πολύ ψηλά ποσοστά αποδοχής σε πρόσφατες δημοσκοπίσεις σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο με τη Χαμάς. Επιπλεόν, ο πληθυσμός στο νότιο τμήμα του Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθιμένος να ανεχτεί οτιδήποτε άλλο αφού για δεκατέσσερα χρόνια είναι ο στόχος των επιθέσεων της Χαμάς με ρουκέτες και βλήματα.  Απαιτεί ολοκληρωτικό τερματισμό των επιθέσεων. Σ’ αυτό τον πόλεμο η εμβέλεια των ρουκετών της Χαμάς έχει απειλήσει μεγαλύτερο τμήμα του Ισραηλινού πληθυσμού γι’ αυτό και η απαίτηση για τερματισμό των επιθέσεων είναι πλεόν καθολική.
 
Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν στόχο τη δημιουργία μόνιμης ειρήνης.  Βέβαια, η Ισραηλινή απαίτηση για την αποστρατικοποίηση της Γάζας ίσως τελικά να αποβεί κερδοφόρα για τη Χαμάς. Κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο τμήμα του οπλοστασίου της κατασκευάζεται εγχώρια κι έτσι οι χαλαροί περιορισμοί (που είναι απαίτηση της Χαμάς) δεν θα παραμπόδιζε την είσοδο των υλικών που χρειάζεται την παραγωγή. Εάν επληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, τότε η Χαμάς μακροχρόνια θα ενδυνάμωνε τη θέση της στη Γάζα, θα ενθάρρυνε τις τρομοκρατικές ενέργειες και θα μπορούσε να ετοιμαστεί για την επόμενη σύγκρουση. 
 
Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατον, να δούμε μια λύση στη σύγκρουση με τη Χαμάς.  Η οργάνωση υπάρχει για να καταστρέψει το Ισραήλ.  Γι’ αυτό θα πρέπει είτε να διαλυθεί ή να αποδυναμωθεί σε βαθμό που να γίνει ανίσχυρη.  Οι ειδικοί του Ισραήλ διαφωνούν για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό.  Κάποιοι λένε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κατακτήσει ξανά τη Γάζα, κάποιοι λένε ότι είναι αρκετό να σκοτώσει τους στρατιωτικούς ηγέτες, ενώ άλλοι λένε ότι μια στρατιωτική εκκαθάριση στη Γάζα από το Ισραήλ μαζί με επακόλουθες επεμβάσεις, θα έκλεινε την υπόθεση.  Όποια και νάναι τελικά η επιλογή το σίγουρο είναι ότι θα οδηγήσει στο χαμό αθώων ζωών.  Από την άλλη, εάν δεν γίνει κάτι τότε οι Ισραηλινοί πολίτες θα εξακολουθούν να ζουν μέσα στον τρόμο.  Εάν τελικά η διεθνής κοινότητα ενωθεί για να καταδικάσει, να απομονώσει και να απονομιμοποιήσει τη Χαμάς, τότε το μισό μέρος της λύσης θα έχει επιτευχθεί.
 

ΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΑΣ
 
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γάζα, τα μέσα ενημέρωσης απέφυγαν να δείξουν εικόνες με οπλισμένα μέλη της Χαμάς, εκτόξευση ρουκετών ή οποιαδήποτε εικόνα τρομοκρατικής ενέργειας.  Η συνέπεια που έδειξαν τα μέσα ακολουθώντας αυτή την πολιτική ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στις δύο προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα.  Το αποτέλεσμα ήταν οι θεατές σ’ όλο τον κόσμο να βλέπουν ένα πόλεμο μεταξύ ενός πολύ εξελιγμένου Ισραηλινού στρατού και ενός άοπλου πληθυσμού στη Γάζα.  Ο Δρ. Ασράφ αλ-Κούτρα στο νοσοκομείο Σίφα είχε το μονοπώλιο στη δημοσιοποίηση του αριθμό των νεκρών και συστηματικά ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων ήταν πολίτες ή παιδιά.  Αυτή η εικόνα όμως ήταν ψεύτικη.

Μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων που έφυγαν από τη Γάζα αναφέρουν τώρα ότι δέχτηκαν απειλές και εκφοβισμό από τη Χαμάς για να μη δείξουν εικόνες με τρομοκράτες. Ορισμένοι μάλιστα εκδιώχθηκαν από τη Γάζα.  Σύμφωνα με το Νορβηγό δημοσιογράφο Πωλ Τ. Γόρκενσεν, «λάβαμε αυστηρές οδηγίες να μην καταγράψουμε τη ρήψη ρουκετών από τη Χαμάς ή τους πυροβολισμούς, αλλιώς θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα και θα μας έδιωχναν» Το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων έκδωσε δήλωση διαμαρτυρίας γι’ αυτή τη μεταχείριση.
 
Η μέθοδος εκφοβισμού της Χαμάς δεν θα έπρεπε να ξαφνιάσει κανένα. Η οργάνωση κάνει ότι πιστεύει σωστό, ακόμα και τη δολοφονία δικών της ανθρώπων, για να πετύχει αυτό που θεωρεί νίκη.  Όμως, όλ’ αυτά θα πρέπει να είναι για όλους μας σημάδι ότι εάν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ της Ισραηλινής έκδοσης των γεγονότων και αυτής της Χαμάς, τότε η αξιοπιστία βαρύ υπέρ του Ισραήλ.  Δυστυχώς, όμως, πολλοί ειδικοί επιλέγουν να ακολουθήσουν τη λάθος πολιτική.
 
Εν τω μεταξύ, άλλοι δημοσιογράφοι απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι έχουν εκφοβιστεί από τη Χαμάς λέγοντας ότι ήταν ελεύθεροι να γράψουν ότι ήθελαν.  Είπαν ότι οι περιορισμοί δεν ήταν χειρότεροι απ’ ότι θα έβρισκε κανείς σε οποιαδήποτε εμπόλεμη περιοχή.  Είναι, βέβαια, δύσκολο να πιστέψει κανείς αυτό τον ισχυρισμό καθώς όλο και αυξάνεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν παρενοχληθεί και που πρόκειται για έμπειρους δημοσιογράφους που μπορούν να συγκρίνουν μεταξύ διαφόρων συγκρούσεων.
 
Εάν είναι αλήθεια το ότι η Χαμάς δεν εκφοβίζει τους δημοσιογράφους, τότε πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει την ομοιομορφία στις αναφορές μαζί με τη διαγραφή τρομοκρατικών ενεργειών;  Δυστυχώς, η πιο πιθανή απάντηση είναι ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα του πιστεύω και της ιδεολογίας των δημοσιογράφων πολλοί από τους οποίους τρέφουν αντι-Ισραηλινά αισθήματα.  Γι’ αυτό και δεν θα δημοσίευαν οτιδήποτε υπέρ του Ισραήλ.  Η προκατάληψη τους είναι φανερή στα σχόλια που προσθέτουν στις φωτογραφίες τους.  Έτσι, είτε είναι εκφοβισμός είτε είναι ιδεολογία, είτε μείγμα και των δύο, οι φωτογραφίες από τη Γάζα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ
ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΕ
 
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΕΑΔΗΕ) έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης στη Γάζα.  

Ο Καθηγητής Ουίλλιαμ Σαπάς, γνωστός για την αντι-Ισραηλινή του στάση, έχει διοριστεί επικεφαλής της έρευνας.  Η ΕΑΔΗΕ έχει μακρύ ιστορικό προκατάληψης εναντίον του Ισραήλ με παράδειγμα την γνωστή Αναφορά Γκόλστοουν μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς το 2009.  Η αναφορά κατηγόρησε το Ισραήλ για σοβαρά εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου και την προγραμματισμένη δολοφονία πολιτών.  Σε μια απρόσμενη εξέλιξη όμως στο τέλος της αναφοράς, ο ισχυρισμός αυτός καταρρίπτεται από τον ίδιο τον επικεφαλή της επιτροπής, Ρίτσαρτ Γκόλστοουν.

Εν τω μεταξύ, ο Ουίλλιαμ Σαπάς έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας εναντίον του Βενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην πρόεδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες για τον οποίο έχει πει:  «Γιατί κυνηγούμε τον πρόεδρο του Σουδάν για το Νταρφούρ και όχι τον πρόεδρο του Ισραήλ για τη Γάζα;»  Για το Νετανιάχου, ο Σαπάς είπε:   «Είναι ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να είναι απειλή για την επιβίωση του Ισραήλ».  Ο Χιλλέλ Νούερ, Διευθυντής του Παρατηρητηρίου των ΗΕ, είπε ότι ο Σαπάς θα πρέπει να φύγει από την επιτροπή ώστε να σταματήσει να εκφράζει τέτοιες απόψεις.  Και πρόσθεσε, «Δεν μπορεί ένα άτομο που για πολλά χρόνια απαιτεί ποινική έρευνα για κάποιον ξαφνικά να γίνεται ο δικαστής του».
 
Το Ισραήλ πιθανόν να αποφασίσει να μην συνεργαστεί με την ΕΑΔΗΕ όπως επέλεξε να μην συνεργαστεί ούτε με τον Γκόλστοουν.  Κι αυτό γιατί δεν θέλει να δώσει αφορμή για τη νομιμοποίηση μιας αναφοράς που ξέρει εκ των προτέρων ότι θα δώσει μια διαστρεβλωμένη όψη των πραγματικών γεγονότων.  Πολλοί υποστηρικτές του Ισραήλ, όμως, αμφισβητούν κατά πόσο η αποχή θα ήταν σοφή  κίνηση αφού θα στερούσε της έρευνας σημαντικών πληροφοριών που διαθέτει το Ισραήλ ώστε να βγουν τα σωστά συμπεράσματα.  Αυτό είναι όντως ένα δίλημμα.
 
Το Ισραήλ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από μια επιτροπή που ψάχνει γεγονότα γιατί δεν έχει να κρύψει τίποτα.  Αυτό που δημιουργεί τα προβλήματα είναι η βαρύτητα και η ερμηνεία που δίνεται στα διάφορα γεγονότα καθότι επηρεάζονται από την αντι-Ισραηλινή ατζέντα της ΕΑΔΗΕ και των μελών της επιτροπής.  Η ΕΑΔΗΕ με τη σημερινή της σύνθεση, δεν θα αποδεχόνταν ποτέ μια αναφορά που θα ευνοούσε το Ισραήλ γι’ αυτό και διόρισε την ανάλογη επιτροπή.  Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί αυτό το σώμα και τα ΗΕ γενικά.
 
Επιπλέον, διεθνής παρατηρητές καλούνται μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο τοπικό νομικό σύστημα. Σ’ αυτή την περίπτωση το Ισραήλ είναι εξαιρετικά ικανό να διεκπεραιώσει τις δικές του έρευνες.  Το νομικό του σύστημα είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο κάτι που έχει αποδείξει επανειλημμένα.  Έχοντας όλ’ αυτά υπόψη μαζί με το γεγονός ότι η αναφορά των ΗΕ θα είναι προκαθορισμένη εναντίον του Ισραήλ, μια συνεργασία με τον Σαπάς θα ήταν μάταιη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου