Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Να πως οι Τούρκοι γλιτώνουν πάλι την κουρδική ανεξαρτησία

Τον Ιούνιο οι Κούρδοι άγγιξαν το όνειρο της ανεξαρτησίας. Οι Κούρδοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ, μετά την επίθεση του ISIL κατά της Μοσούλης, στις 10 Ιουνίου. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, είχε ανακοινώσει ότι θα διεξάγονταν δημοψήφισμα στην περιοχή με το ερώτημα της ανεξαρτησίας.Ωστόσο, όλοι οι σχεδιασμοί των Κούρδων ανατράπηκαν από την επίθεση του ISIL στο βόρειο Ιράκ, την προηγούμενη εβδομάδα. Αν και οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι οι σχεδιασμοί τους δεν έχουν μεταβληθεί, μάλλον κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Οι Κούρδοι της ευρύτερης περιοχής έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους κατά του ISIL. Οι Κούρδοι του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, το ΡΚΚ και οι Κούρδοι τους κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης, στην Συρία, πολεμούν μαζί κατά του ISIL, σε έναν αγώνα που, εκ των πραγμάτων, προάγει τον κουρδικό εθνικισμό.
Η άμεσες παραδόσεις όπλων στο Αμπρίλ, έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Μετά τις ΗΠΑ και η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται πως έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν οπλισμό στους Κούρδους που πολεμούν κατά του ISIL, σε μια κίνηση που ενισχύει, σαφώς τη θέση των Κούρδων.
Είναι σημαντικό ότι η βοήθεια προς τους Κούρδους δίδεται απευθείας, χωρίς μεσολάβηση της Βαγδάτης, γεγονός που μεταφράζεται ως ένα ακόμα βήμα προς την αυτονομία-ανεξαρτησία. Οι ΗΠΑ, πάντως, μέσω αξιωματούχου της CIA, δήλωσαν ότι στο μέλλον η βοήθεια προς τους Κούρδους θα δοθεί σε συνεργασία με τη Βαγδάτη, καθώς οι ΗΠΑ, ακόμα, είναι προσανατολισμένες στο δόγμα του ενιαίου Ιράκ.
Για τους Κούρδους, αυτή την στιγμή, το ζήτημα είναι να αντιμετωπίσουν το ISIL και να εξασφαλίσουν την παρουσία τους, αυτή καθαυτή, στην περιοχή. Έτσι το σχέδιο της ανεξαρτησίας φαίνεται να «παγώνει» προσωρινά. Επιπλέον οι Κούρδοι χρειάζονται σήμερα τη βοήθεια της Βαγδάτης και των άλλων δυνάμεων της περιοχής, περισσότερο από ποτέ.
Στενός συνεργάτης του Μπαρζανί δήλωσε ότι οι Κούρδοι χρειάζεται να συνεργαστούν με τη Βαγδάτη, αλλά και την Άγκυρα και την Τεχεράνη, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ISIL. Κατά συνέπεια δεν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω πολιτικά βήματα χωρίς την συγκατάθεση των δυνάμεων αυτών. Επίσης, είναι δεδομένο ότι η Τουρκία και το Ιράν δεν πρόκειται να συναινέσουν, αυτή την στιγμή, τουλάχιστον, στην κουρδική ανεξαρτησία.
Πριν κάνουν οτιδήποτε, οι Κούρδοι του Ιράκ χρειάζονται τη διεθνή και κυρίως την αμερικανική αναγνώριση, αν θέλουν να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία τους. Χρειάζονται επίσης την συναίνεση της Βαγδάτης, επίσης, συναίνεση που δύσκολα, όμως, θα λάβουν. Αν όμως διαταραχθούν οι σχέσεις με τη Βαγδάτη, οι Κούρδοι δεν θα μπορούν να πωλούν πετρέλαιο.
Μετά, πάντως, τον σχηματισμό νέες ιρακινής κυβέρνησης και την αντιμετώπιση της απειλής του ISIL, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πιέσουν τους Κούρδους και τους Ιρακινούς για έναν εκ νέου συμβιβασμό, ώστε το Ιράκ να μετατραπεί σε ομόσπονδο κράτος, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Κούρδων, επιτρέποντάς τους να πωλούν το πετρέλαιό τους, να αγοράζουν όπλα και να έχουν δικό τους εναέριο χώρο.
Η Βαγδάτη δεν θα μπορεί να αρνηθεί τα αιτήματα αυτά των Κούρδων, καθώς χρειάζεται τους Κούρδους, όσοι και εκείνοι τη Βαγδάτη. Αυτός είναι και ο λόγος που η Βαγδάτη δεν αντέδρασε στην απευθείας παράδοση όπλων προς τους Κούρδους, οι οποίοι, όμως, με τον τρόπο αυτό, θα καταστούν ισχυρότεροι της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ.
Η αλληλεξάρτηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αναβολή της ανακήρυξης της κουρδικής ανεξαρτησίας, για μια ακόμα φορά, αν η νέα κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν ακολουθήσει την πολιτική της καταρρέουσας κυβέρνησης Μαλίκι. Γιατί αν η νέα ιρακινή κυβέρνηση ακολουθήσει τα βήματα του Μαλίκι τίποτα δεν θα μπορέσει να ακυρώσει την κουρδική ανεξαρτησία.

Της VERDA ÖZER
Hurriyet
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου