Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Η ΧΑΜΑΣ ΓΟΝΑΤΙΣΕ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΣΦΑΛΕΣ;


Μετά από πενήντα μέρες πολέμου και έντεκα εκεχειρίες η «Eπιχείρηση Προστασία στα Άκρα» ή πόλεμος στη Γάζα όπως λανθασμένα ονομάζεται από πολλούς, φαίνεται ότι έχει τελειώσει.  

Την Τρίτη το βράδυ ο ηγέτης της Παλαιστιανικής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε εκεχειρία απεριόριστης διάρκειας. Η Χαμάς συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες για ακόμα δεκαπέντε λεπτά αφότου έγινε η ανακοίνωση αλλά έκτοτε δεν έπεσε καμμιά ρουκέτα πάνω σε Ισραηλινούς πολίτες. 

Συνολικά, η Χαμάς εκτόξευσε περισσότερες από 4.000 ρουκέτες και όλμους σχεδόν αποκλειστικά εναντίον Ισραηλινών πολιτών κατά τη διάρκεια του πολέμου.  Την τελευταία ώρα πριν την εκεχειρία, ακόμα δύο Ισραηλίτες σκοτώθηκαν μετά από μπαράζ επιθέσεων σε κοινότητα έξω από τα σύνορα της Γάζας.  

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε περισσότερους από 5.000 στόχους των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας.  Σαν αποτέλεσμα του πολέμου, 70 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι έξι ήταν πολίτες.  Σύμφωνα με πηγές στη Γάζα, περισσότεροι από 2100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα.
 
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών των συγκρούσεων, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει μια νέα τακτική όπου θα στόχευε το κάθε σημείο από το οποίο εκτοξεύονταν πύραυλοι, ακόμα και αν ήταν κατοικημένες περιοχές.  Παρόλο που το Ισραήλ προειδοποιούσε πριν από κάθε επίθεση το αποτέλεσμα ήταν πολλά απ τα κτίρια που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για την εκτόξευση ρουκετών να καταστραφούν, κάτι που προκάλεσε τεράστιο πόνο σ’ αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους.
 
Λεπτομέρειες για το σχέδιο της εκεχειρίας δεν είναι γνωστές και μάλλον θα διαγραφούν τον ερχόμενο μήνα.  Όμως, επικρατεί ήδη έντονη κριτική εναντίον του σχεδίου μεταξύ των κατοίκων του νότιου Ισραήλ που είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους διότι αισθάνοντα ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται την ασφάλεια τους.  Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης κατακρίνουν και την ίδια την απόφαση του Νετανιάχου να αποδεχτεί την εκεχειρία.  Ο Υπουργός Οικισμού και Ανάπτυξης, Ουρί Αριέλ, είπε: «Κάθε συμφωνία που δεν συμπεριλαμβάνει την εξαφάνιση της απειλής ρουκετών εναντίον των κατοίκων του Ισραήλ και την αποστρατικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας είναι πολύ πιο κάτω  απ’ ότι έχουμε ανάγκη».  Το ποσοστό δημοτικότητας του Νετανιάχου έπεσε από 80%, που ήταν κατά την πρώτη εβδομάδα των επιχειρήσεων, στο 38% τη Δευτέρα.
 
Το αίσθημα που επικρατεί στο Ισραήλ μια μέρα μετά την εκεχειρία είναι απαγοήτευση και αβεβαιότητα.  Αφού πολέμησαν το μεγαλύτερο πόλεμο μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας το 1948, και αφού πλήρωσαν ένα βαρύ τίμημα με τις ζωές στρατιωτών και πολιτών, οι Ισραηλίτες έλπιζαν σ’ ένα καλύτερο αποτέλεσμα από το να επιστρέψουν στην ίδια κατάσταση που ήταν ενάμιση χρόνο πριν  όταν έγινε ο προηγούμενος πόλεμος με τη Χαμάς. 

Πολλοί πίστευαν ότι είχε έρθει η ώρα για την εξουδετέρωση της Χαμάς από την κυριαρχία της στη Γάζα.  Αλλά με τη Χαμάς ανέθικτη, οι πολίτες του νοτίου Ισραήλ δεν αισθάνονται ποτέ ασφαλής.  Αν και η Χαμάς μπορεί να έχει γονατίσει, η ιδεολογία της παραμένει η ίδια.  Έτσι, είναι πλέον θέμα χρόνου μέχρι η Χαμάς να επανακτίσει τη δύναμη της, να ξανακτίσει το οπλοστάσιο της και να ξεκινήσει ένα καινούργιο πόλεμο.  
 
Όμως, εφόσον ο στόχος του Νετανιάχου δεν ήταν να ξεφορτωθεί τη Χαμάς, η τρέχουσα κατάσταση είναι ίσως η καλύτερη που θα μπορούσε να επιτευχθεί.  Μάλιστα θα πάρει πολλά χρόνια για να μπορέσει η Χαμάς να επιστρέψει στην προηγούμενη της δύναμη.  Για την ώρα η Χαμάς έχει χάσει όλο το οπλοστάσιο της με ρουκέτες και τα περισσότερα από τα εργαστήρια της για την παραγωγή τους.  Επιπλέον έχασε, κατ’ ελπίδα, όλες τις σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις μέσα στο Ισραήλ, έχασε μέρος της στρατιωτικής/τρομοκρατικής ηγεσίας, έχασε εκατοντάδες πολεμιστές, απέτυχε να διεισδύσει το Ισραήλ από θάλασσα, αέρα και σήραγγες, απέτυχε να πάρει Ισραηλινούς στρατιώτες για αιχμάλωτους και κατά πάσα πιθανότητα οι απαιτήσεις της για εκεχειρία δεν έγιναν δεχτές.
 
Τέλος, κάτι που είναι και το ποιο σημαντικό, η Χαμάς έχασε την δημοτικότητα της στους δρόμους της Γάζας.  Ο λόγος που η τοπική ηγεσία αποδέχτηκε την εκεχειρία, ακόμα κι όταν οι ηγέτες της που ζουν στο εξωτερικό κάτω από τον Χαλέτ Μεσχαάλ ήθελαν να συνεχίσουν τον πόλεμο, ήταν γιατί φοβήθηκαν μια λαϊκή εξέγερση εναντίον της.  Βέβαια, αυτή η χαμηλή δημοτικότητα θ’ αλλάξει όταν ξεκινήσει να έρχεται οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό και το βιωτικό επίπεδο καλυτερεύσει.  Παρ’ όλ’ αυτά, αναμένεται ότι η αντίθεση σ’ ένα νέο γύρο πολέμου που θα έφερνε περισσότερη καταστροφή θα συνεχίσει να είναι έντονη.  Έντονη θα συνεχίσει να παραμένει και η αντίδραση για τη χρήση των πολιτών της Γάζας σαν ανθρώπινη ασπίδα σε πόλεμο. 
 
Το κίνητρο πίσω από τις κινήσεις του Νετανιάχου σ’ αυτή την επιχείρηση ήταν η αποκατάσταση της ηρεμίας και η αναχαίτιση του εχθρού.  Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν έχει πετύχει.  Οι επερχόμενες βδομάδες, μήνες και χρόνια θα δείξουν.
 

ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
ΚΑΙ Η ΔΙΕΣΤΡΑΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
 
Καθώς ο πόλεμος τελειώνει, ξεκινά ένας άλλος στα δικαστήρια.  Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής απείλησε ότι θα φέρει το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, ενώ ομάδα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ ετοιμάζεται να φθάσει για να μελετήσει τις λεγόμενες παραβιάσεις που έγιναν από το Ισραήλ.  Παράλληλα πολλές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ετοιμάζουν αναφορές για να ενοχοποιήσουν το Ισραήλ.  Σ’ όλες αυτές τις έρευνες, η προσοχή είναι στραμμένη εναντίον του Ισραήλ ενώ η Χαμάς παραμένει ελεύθερη.  Αν κρίνει κανείς από παλαιότερες έρευνες που έγιναν, είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε αναφορά στις παραβιάσεις που έκανε η Χαμάς θα είναι μόνο επιφανειακή χωρίς περαιτέρω βήματα για την προσαγωγή των ηγέτων της ενώπιον της δικαιοσύνης.
 
Το Ισραήλ δεν φοβάται έρευνες που γίνονται αμερόληπτα αναφορικά με το τι έγινε στην «Επιχείρηση Προστασία στα Άκρα».  Όμως, δεν θέλουν μια πολιτικοποιημένη έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα θα είναι προκαθορισμένα.  Επιπλέον, το Ισραήλ ετοιμάζει τη δική του εσωτερική έρευνα που θα είναι είτε μια έρευνα από τις ΙΔΑ είτε από την εθνική Ισραηλινή επιτροπή έρευνας που εξετάζει πολιτικές αποφάσεις στη διάρκεια πολέμου. Μια τέτοια έρευνα σίγουρα θα εκθέσει ελλείψεις, λάθη και λανθασμένες αποφάσεις -  όμως δεν αναμένεται να ανακαλύψει εγκλήματα πολέμου.  Γιατί;  Επειδή το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά τους περιορισμούς που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και υπάρχουν ειδικοί στον τομέα οι οποίοι επιβλέπουν την ώρα που διεξάγεται ο πόλεμος. Όπως και νάναι όμως, η Ισραηλινή έρευνα είναι ένας τρόπος για να μπορέσει να καλυτερεύσει σε περίπτωση επόμενης σύγκρουσης γι’ αυτό και πρέπει να γίνει.
 
Όμως, η έρευνα των ΗΕ δεν θα πρέπει να εστιαστεί γύρω από το Ισραήλ αλλά να τοποθετηθεί ακριβώς στην κατηγορία που πρέπει δηλαδή, στην κατηγορία εγκλημάτων πολέμου από τη Χαμάς.  Ο πραγματικός χαρακτήρας αυτού του οργανισμού διαγράφεται στις πράξεις του:
- Εκτόξευσε περισσότερες από 3.600 ρουκέτες εναντίον πολιτών – κάθε μια απ’ αυτές ήταν έγκλημα πολέμου.

- Εκτόξευσε περίπου 1.600 απ’ αυτές σε κατοικημένες περιοχές, σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους – έγκλημα πολέμου

- Φύλαξε όπλα σε σχολεία, τεμένη, ιδιωτικές οικίες και δημόσιους χώρους – έγκλημα πολέμου.

- Χρησιμοποίησε νοσοκομεία, τεμένη και κατοικημένα σπίτια σαν κέντρα διοίκησης – έγκλημα πολέμου.

- Έκτισε υπόγεια καταφύγια, κέντρα διοίκησης και συστήματα επικοινωνίας για να προστατεύσει τους δικούς της πολεμιστές από βόμβες ενώ άφησε τον πληθυσμό εκτεθειμένο – άκρως ανήθικο.

- Έκτισε σήραγγες και προετοίμασε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών – έγκλημα πολέμου.

- Μετέφερε ένοπλους πολεμιστές σε ασθενοφόρα – έγκλημα πολέμου.

- ‘Οταν τελείωναν οι τρομοκρατικές ενέργειες, οι μαχητές της πολεμούσαν ντυμένοι με πολιτικά ρούχα για να έχουν προστασία όπως οι υπόλοιποι πολίτες– έγκλημα πολέμου.

- Απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών με οπλισμένους μαχητές της Χαμάς και τη δράση τους μέσα σε κατοικημένες περιοχές - προπαγάνδα.

- Τιμωρία και εκφοβισμός σ’ αυτούς που αντιστέκονται – έγκλημα.

- Ενθάρρυνε τον πληθυσμό να φυλάει όπλα και εκρηκτικά στα σπίτια τους για να παγιδεύουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες – έγκλημα πολέμου.

- Ενθάρρυνε τους πολίτες να στέκονται σαν ανθρώπινη ασπίδα για να προστατέψουν κτίρια και την εσωτερική υποδομή των τρομοκρατών – έγκλημα πολέμου.

- Οι μαχητές κρύβονταν ανάμεσα σε πολίτες – έγκλημα πολέμου.

-Ανάγκαζε ανθρώπους με απειλές να παραμείνουν στην εμπόλεμη ζώνη – έγκλημα πολέμου.

-Εκτελούσε δημόσια χωρίς δίκη άτομα που υποψιαζόταν ότι ήταν συνεργάτες του Ισραήλ – έγκλημα πολέμου.

- Έσπασε έξι εκεχειρίες και αρνήθηκε να παρατείνει άλλες πέντε – κάτι που ήταν άσοφο και προκάλεσε τεράστιο πόνο στους δικό της λαό.
Τέλος, μπορεί κανείς να πεί ότι η Χαμάς είναι στην πραγματικότητα εγκληματίας πολέμου. Αυτή είναι η ουσία της Χαμάς και ο λόγος που υπάρχει σαν οργάνωση είναι να καταστρέψει ένα άλλο κράτος δηλαδή έχει σαν όραμα τη γενοκτονία.  Το να εστιάζει κανείς την προσοχή του στα Ισραηλινά εγκλήματα πολέμου κάτω υπό τις περιστάσεις είναι μια διεστράβλωση της δικαιοσύνης και γίνεται για πολιτικούς λόγους και πολιτικό όφελος.  Το αποτέλεσμα είναι από τη μια να ενθαρρύνεται η τρομοκρατία και από την άλλη να δένονται τα χέρια αυτών που προσπαθούν να την καταπολεμήσουν.  Στο τέλος όμως, οι χώρες που διεστραβλώνουν τη δικαιοσύνη θα βρεθούν στην ίδια θέση που θα πρέπει και οι ίδιες να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.  Τότε θα χρειαστούν συμβουλές από το Ισραήλ για το πώς να κινηθούν, κάτι που ήδη ξεκίνησε να γίνεται!
 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ;
 
Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπήρξε μεγάλη κριτική ακόμα και από τους υπουργούς για τον τρόπο που ο Νετανιάχου διαχειρίστηκε τον πόλεμο.  Πολλοί απ’ αυτούς πίστευαν ότι οι ΙΔΑ θα κτυπούσαν τη Χαμάς ακόμα περισσότερο και θα την εξουδετέρωναν ώστε να μην είναι πλέον απειλή.  Η κριτική αυξήθηκε καθώς ο πόλεμος συνεχίστηκε, και υπάρχουν υποψίες για νέες εκλογές.  Σε μια κίνηση που ήταν αναμενόμενη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ισαάκ Χερζόγκ, κάλεσει τη διεξαγωγή εκλογών λόγω της έλλειψης πολιτικού ορίζοντα στην πολιτική της κυβέρνησης.
 
Για να γίνουν, όμως, εκλογές δεν είναι αρκετό να τις έχει ζητήσει η αντιπολίτευση. Το αίτημα θα πρέπει να υποστηριχτεί από ένα από τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που δεν φαίνεται για την ώρα ότι μπορεί να γίνει.  Για πολλούς λόγους τόσο το Γες Ατίτ κάτω από τον Υπουργό Οικονομικών Γαΐε Λαπίδ, όσο και το Ισραέλ Μπεϊτενού κάτω από τον Αβικτόρ Λίπερμαν, είναι κάτω στα ποσοστά τους και πιθανόν να χάσουν πολλούς αντιπρόσωπους στη Βουλή εάν γίνουν εκλογές τώρα.  Το Χαπαγίτ Χαγεχούτι με τον Ναφταλί Μπένετ, παρόλο που είναι σχετικά δημοφιλές στις δημοσκοπήσεις, δεν αναμένεται να τα πάει καλύτερα εάν υπάρξουν εκλογές.
 
Το τελευταίο κόμμα είναι το Λικούδ του Νετανιάχου το οποίο είναι μοιρασμένο ανάμεσα σε ενθουσιώδης μέλη της δεξιάς και της ομάδας που υποστηρίζει τον Πρωθυπουργό. Το πιο πιθανόν είναι ότι οι δύο πλευρές δεν θα συμφωνήσουν σε μια κοινή πλατφόρμα στις νέες εκλογές και φαίνεται ότι τελικά θα χωρίσουν.  Βέβαια, δεν είναι κάτι που θα γίνει άμεσα αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει στο μέλλον.
 
Βέβαια, όταν ο προϋπολογισμός μειωθεί για να καλύψει τα έξοδα του πολέμου και ο καινούργιος προϋπολογισμός ανακοινωθεί αναμένεται ότι θα υπάρξει διαφοροποιήσεις στις απόψεις που επικρατούν μέσα στο κόμμα.  Εάν τελικά πέσει η κυβέρνηση και γίνουν νέες εκλογές αυτό δεν θα οφείλεται στον πόλεμο στη Γάζα αλλά στην οικονομία.  Το οικονομικό θέμα παρουσιάζει μια πραγματική πρόκληση καθότι τα διάφορα κόμματα του συνασπισμού διατηρούν διαφορετικές απόψεις.
 

Η ΧΑΜΑΣ ΠΑΙΝΕΥΕΤΑΙ
 
Η Χαμάς θέλει να πείσει τον πληθυσμό της Γάζας ότι η καταστροφή που βλέπουν γύρω τους είναι στην πραγματικότητα νίκη.  Γι’ αυτό η Χαμάς ετοίμασε ένα κατάλογο στον οποίο εκθέτει τα σημεία που είναι άξια επαίνου.  Ορισμένα είναι ήδη σε βίντεο-προπαγάνδα που έγινε για να δοξάσει τις προσπάθειες της Χαμάς στον πόλεμο αυτό, αν και κατά πάσα πιθανότητα ο κόσμος της Γάζας δεν θα πεισθεί ότι αυτά τα «κατορθώματα» αξίζουν τον πόνο που πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν.

Για να δείξουμε πόσο παράλογος είναι ο τρόπος που σκέφτεται η Χαμάς, αναφέρουμε τα πιο γνωστά:
  • Διώξαμε τους Ισραηλινούς πολίτες από τα σπίτια τους.
  • Σκάψαμε εντυπωσιακές σήραγγες μέσα στο Ισραήλ.
  • Αναγκάσαμε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν να κλείσει για δύο μέρες.
  • Έχουμε μέρος από τα προσωπικά αντικείμενα του Ισραηλινού στρατιώτη Σαούλ Ορόν
  • Πήραμε τουφέκια Μ-16 και πυρομαχικά από Ισραηλινούς στρατιώτες.
  • Σκοτώσαμε 70 Ισραηλινούς.
  • Πολεμήσαμε 50 ολόκληρες μέρες.
  • Εκτοξεύσαμε ρουκέτες μέχρι την τελευταία στιγμή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου