Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

Βαριές κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία με στόχο τράπεζες, άμυνα και ενέργεια


Κυρώσεις «τρίτου βαθμού» που στοχεύουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της Ρωσίας ανακοίνωσε και επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω γραπτής δήλωσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 
Οι νέες ποινές «θα περιορίσουν την πρόσβαση ρωσικών κρατικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιβάλουν εμπάργκο στο εμπόριο όπλων, θα επιβάλουν απαγόρευση στην εξαγωγή αγαθών διπλής (πολιτικής και στρατιωτικής) χρήσης και θα περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στον τομέα του πετρελαίου».
Παραπλήσιες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος των του χρηματοπιστωτικού κλάδους, το τομέα της ενέργειας, και του τομέα άμυνας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Λίγη ώρα νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει πως απαγορεύει σε αμερικανούς πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της Bank of Moscow και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες. Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες τράπεζες στις οποίες το ρωσικό δημόσιο κατέχει άνω του 50% των μετοχών, εκτός από την Sberbank.
Επιπροσθέτως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.


Βολές από την Ευρώπη
Ρομπέι και Μπαρόζο τονίζουν πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να αποσύρει τις αποφάσεις της «όταν η Ρωσία αρχίσει να συμβάλει ενεργά και χωρίς αμφισημίες στην εύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση». Οι κυρώσεις επιβάλλονται ως απάντηση στην «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας και την «εσκεμμένη αποσταθεροποίηση» της Ουκρανίας, με την Ευρώπη να υπογραμμίζει πως οι εκκλήσεις της προς τη Μόσχα «δεν έχουν εισακουστεί» και να κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση πως συνεχίζει να «υποστηρίζει τις παράνομες ενέργειες των ένοπλων αυτονομιστών».
Παράλληλα, η Ε.Ε. επιρρίπτει έμμεση ευθύνη στη Ρωσία για την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας πως «όταν η βία που προκαλείται ξεφεύγει από τον έλεγχο και οδηγεί στο θάνατο σχεδόν 300 αθώων αμάχων [...] η κατάσταση απαιτεί εσπευσμένη και αποφασιστική απάντηση».
Καταγγέλλει επίσης τις καθυστερήσεις στην πρόσβαση διεθνών ερευνητών στο σημείο της συντριβής, την «αλλοίωση των συντριμμιών» και την «ασεβή συμπεριφορά προς τους νεκρούς» από την πλευρά των ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Ομπάμα: Δεν είναι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα κατηγόρησε τη Μόσχα πως «συνεχίζει να υποστηρίζει, να εκπαιδεύει και να εξοπλίζει» τους αυτονομιστές. Αποσαφήνισε πως τα μέτρα δεν συνιστούν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά απορρέουν από την αδυναμία της Ρωσίας να παραδεχτεί πως η Ουκρανία θέλει να «χαράξει ένα διαφορετικό δρόμο». «Αυτό μπορούσε να έχει αποφευχθεί», σχολίασε, προειδοποιώντας πως αν η Ρωσία δεν συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα θα δει τα κόστη των επιλογών της να αυξάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου