Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

Ποιοι κλάδοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν στην κρίση

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ICAP ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2009-2013

Βαρύτατο πλήγμα στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας έχει επιφέρει η παρατεταμένη κρίση. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι τομείς που κόντρα στο ρεύμα κατόρθωσαν να αυξήσουν τα μεγέθη τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.


Αυτό προκύπτει από μεγάλη έρευνα που διενήργησε η ICAP σε 87 κλάδους/αγορές κατά την περίοδο 2009-2013 και στα βασικά οικονομικά τους μεγέθη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ICAP, οι 71 κλάδοι υπέστησαν απώλειες (μικρής ή μεγάλης έκτασης), ενώ εμφάνισαν αυξητική πορεία μόνο 16 κλάδοι.

Τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίασε ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που εμφάνισε εντυπωσιακή αύξηση ιδιαίτερα την περίοδο 2011-2012, λόγω των ευνοϊκών όρων του θεσμικού πλαισίου (υψηλές τιμές αποζημίωσης ενέργειας), παρότι τα δεδομένα άλλαξαν άρδην μετά το «κούρεμα» στις τιμές αποζημίωσης. Αυξητικά κινήθηκαν και οι κατηγορίες προϊόντων διατροφής, με σχετικά περιορισμένο όμως ρυθμό (κάτω του 5%).
 
 
Κέρδη και απώλειες
 
Στους κερδισμένους είναι και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (+7,8%), τα οποία κέρδισαν σημαντικό έδαφος λόγω της φθηνότερης τιμής τους σε σχέση με τα επώνυμα, τα όσπρια (+4,1%), οι επιτραπέζιες ελιές (+3,7%), ενώ ανάκαμψη υπήρξε στον τομέα διαλογής-επεξεργασίας καπνού, η οποία όμως δεν αντιστάθμισε τη δραματική πτώση που υπέστη η παραγωγή καπνών το διάστημα 2006-2007.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες από την ύφεση υπέστησαν οι κλάδοι του Αυτοκινήτου και των Κατασκευών, καθώς και κλάδοι συναφείς με την οικοδομική δραστηριότητα. Κάμψη σημείωσε η παραγωγή προϊόντων ντομάτας λόγω της αλλαγής του καθεστώτος ενισχύσεων στη βιομηχανική ντομάτα μετά το 2010, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η καλλιέργειά της καθώς επίσης και τα τσιγάρα (-18,2%), τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (-17,4%), τα καταστήματα οπτικών (-15,7%) και οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (-13,4%).

Παρόμοια πορεία ακολούθησαν τα είδη πολυτελείας, η ένδυση και ο τομέας του εξοπλισμού κατοικιών. Ειδικότερα, οι χαλυβδοσωλήνες υποχώρησαν κατά 13,3%, τα προϊόντα μαρμάρου (-13,1%), οι αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης (-13,1%), η στρωματοποιία (-12,4%), τα καταστήματα κοσμημάτων (-12,4%), τα αλκοολούχα ποτά (-12,4%), τα παιχνίδια (-11,3%) και τα λιπαντικά (-11,1%).
 
 
Σημάδια ανάκαμψης
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, επισημαίνει ότι παρά το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζει σταδιακά και εξομαλύνεται η κατάσταση, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης να αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ενδεικτικά, ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρει την αισθητή μείωση των εταιρικών ζημιών την τελευταία διετία αλλά και την εντυπωσιακή άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΑΣΕ/ICAP για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, αλλά και στον δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ.

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου