Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Τι γίνεται τώρα με τη Γάζα


Ο πόλεμος της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών φαίνεται ότι έφθασε στο τέλος του για την ώρα. Μέσα σε διάστημα 29 ημερών, εκτοξεύθηκαν 3.350 ρουκέτες σε εμπορικά κέντρα, σχολεία, νηπιαγωγεία και κατοικημένες περιοχές εντός του Ισραήλ. Λόγω του Ισραηλινού αντι-πυραυλικού συστήματος, "Σιδηρούς Θόλος", σκοτώθηκαν μόνο τρεις πολίτες μαζί με 64 Ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν στην μάχη ή κατά τη διάρκεια κατάπαυσης του πυρός.  Υπολογίζεται ότι 75% των Ισραηλινών που ζουν σε κοινότητες γύρω από τη Γάζα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις απειλές επιθέσεων από ρουκέτες και μέσα από τις σήραγγες. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας (ΙΔΑ) ανακάλυψαν και κατέστρεψαν 32 τούνελς που οδηγούσαν μέσα στο Ισραήλ και είχαν σκοπό απαγωγές και σφαγές. 

Οι πολίτες της Γάζας πλήρωσαν ένα πολύ ψηλό τίμημα για τις επιθέσεις της Χαμάς.  Ενώ η ηγεσία της Χαμάς κρυβόταν σε υπόγειες αποθήκες, τα οπλισμένα μέλη της χρησιμοποιούσαν τους πολίτες σαν ανθρώπινες ασπίδες.  Σύμφωνα με μη αξιόπιστες πηγές στη Γάζα περίπου 1.800 σκοτώθηκαν.  Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μισοί απ’ αυτούς ήταν πολεμιστές της Χαμάς.  Επιπλέον, περίπου 3.500 σπίτια καταστράφηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ τώρα απαιτεί σε αντάλλαγμα της ανοικοδόμησης της Γάζας, τον αφοπλισμό της Χαμάς και των υπόλοιπων τρομοκρατικών οργανισμών, κάτι που η Χαμάς απέρριψε έντονα.  Οι τρομοκράτες, από την άλλη, απαιτούν το Ισραήλ να άρει τις απαγορεύσεις στη Γάζα ενώ απαιτεί τη δημιουργία λιμανιού και αεροδρόμιου.  Αυτές οι απαιτήσεις είναι εντελώς απαράδεκτες για το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία.

Ο ρόλος της Παλαιστινιακής Αρχής (Π.Α.) κάτω από τον Μαχμούντ Αμπάς στη «νέα Γάζα» είναι επίσης αμφιλεγόμενος.  Λόγω του ότι η δημοτικότητα της Χαμάς ανάμεσα στο λαό είναι πιο χαμηλή από ποτέ πολλοί, ακόμα και διεθνώς, βλέπουν την Π.Α. σαν τη λύση.  Θέλουν ο Αμπάς να πάρει τον έλεγχο στα σύνορα με την Αίγυπτο και να απαιτήσει την ανοικοδόμηση της Γάζας.
 
Η Χαμάς ευθύνεται για την καταστροφή που προκλήθηκε στη Γάζα.  Αυτό θα πρέπει να γίνεται ξεκάθαρο σε κάθε συζήτηση.  Η ιδεολογία αυτής της οργάνωσης οδηγεί σε μια σειρά χωρίς νόημα επιθέσεων με ρουκέτες και στο κτίσιμο σήραγγων που σκοπό έχουν τα τρομοκρατικά κτυπήματα.  Εάν η Χαμάς δεν ακολουθούσε αυτή την ιδεολογία η Γάζα θα ήταν ένας παράδεισος. Αυτή τη στιγμή η περιοχή έχει μεγάλη ανάγκη ανοικοδόμησης αλλά η Χαμάς δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να πάρει τα εύσημα για τα δισεκατομμύρια δολλάρια που θα χορηγηθούν στη Λωρίδα.  Ο πόλεμος και η τρομοκρατία δεν πρέπει ποτέ να ανταμοίβονται!

Βέβαια, το να βάλει κανείς την Π.Α. υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση δεν είναι λύση.  Να θυμόμαστε ότι ο Αμπάς έχει κάνει κυβέρνηση συνασπισμού με τη Χαμάς.  Επίσης, ηγείται του αγώνα για την κατάργηση της νομιμότητας του Ισραήλ διεθνώς, αρνείται να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ και να συμβιβαστεί. 

Απαιτεί την επιστροφή των προσφύγων και εκπαιδεύει τη νέα γενιά στο μίσος και τη βία.  Επανειλημμένα δηλώνει ότι η «ένοπλη αντίσταση» (δηλαδή η τρομοκρατία) είναι νόμιμη. Σ’ αυτά να προσθέσουμε και την τεράστια διαφθορά που υπάρχει μέσα στην Π.Α. όπου δισεκατομμύρια δολλάρια εξαφανίζονται.  Το να μπει ο Αμπάς υπεύθυνος για τη Γάζα μπορεί να οδηγήσει μεν στην αλλαγή των μεθόδων αλλά όχι της στρατηγικής. Δηλαδή, ο αγώνας εναντίον του Ισραήλ θα συνεχιστεί.

Αυτή είναι η ώρα να σηκωθεί η διεθνής κοινότητα.  Η Χαμάς είναι αδύνατη και απομονωμένη.  Μέσα από επιπρόσθετη πίεση, οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό μποϋκότ, η οργάνωση θα περιθωριοποιηθεί.  Μια διεθνής ένοπλη δύναμη μπορεί να σταλεί στη Γάζα για να βοηθήσει με την ανοικοδόμηση και να βεβαιώσει ότι τα λεφτά πάνε στις ανάγκες των ανθρώπων και όχι στην υποδομή των τρομοκρατών.  Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να είναι η μόνη λύση.  Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να ελπίζουμε για καλύτερους ηγέτες μεταξύ των Παλαιστινίων.  Δυστυχώς για τους πολίτες του Ισραήλ και της Γάζας κανένας από τους υφιστάμενους ηγέτες δεν έχει υπόψη του το συμφέρον του λαού.
 

Σ’ ΕΝΑ ΥΓΙΗ ΚΟΣΜΟ

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης γίνονταν ατέλιωτες συζητήσεις.  Παρ’ όλο που ειπώθηκαν πολλά λόγια δεν ακούστηκε κάτι σοφό.  Μάλιστα, οι αντιδράσεις και οι απόψεις που ειπώθηκαν, ειδικά στην Ευρώπη,  φανερώνουν το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχασαν πλέον την ικανότητα τους κρίνουν σωστά. Δυστυχώς, θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε τι σημαίνει σωφροσύνη.

Σ΄ ένα υγιή και σώφρον κόσμο:
 • Δεν επενδύεις εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια και αμέτρητες ώρες εργασίας για να δημιουργήσεις μια υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί μόνο για σφαγές και απαγωγές.
 • Χρησιμοποιείς το τσιμέντο για να κτίσεις αυτά που είναι επείγουσα ανάγκη δηλαδή νοσοκομεία, σχολεία και οικίες κι όχι υπόγειες σήραγγες που ο απλός κόσμος δεν τις έχει ανάγκη.
 • Δεν στοχεύεις εσκεμμένα εναντίον πολιτών με ρουκέτες.
 • Δεν χρησιμοποιείς τεμένη, που είναι τόποι λατρείας, για να αποθηκεύεις όπλα, ούτε σχολεία, που είναι τόποι εκπαίδευσης, σαν σημεία εκτόξευσης ρουκετών, ούτε νοσοκομεία που είναι τόποι όπου σώζονται ζωές σαν κεντρικά γραφεία τρομοκρατών.
 • Δεν χρησιμοποιείς παιδιά σαν αλεξίσφαιρα γιλέκα ούτε και ασθενοφόρα για να μεταφέρεις άνδρες από το πεδίο μάχης.
 • Δεν βάζεις ναρκοπέδια γύρω από τα σπίτια πολιτών για να τους αναγκάσεις να μείνουν μέσα.
 • Δεν παρεμποδίζεις τους ανθρώπους από το να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.
 • Δεν αποδέχεσαι ηγέτες που θυσιάζουν το λαό τους για να σώσουν τον εαυτό τους.
Έχοντας αυτά υπόψη καταλαβαίνουμε ότι τελικά ο κόσμος της Χαμάς είναι παράλογος.  Η δημοσιογραφία καταφέρνει παρουσιάζει μια αντίθετη εικόνα γιατί ακριβώς επιλέγει τι να παρουσιάσει.
 
Επιπλέον, σ΄ ένα υγιή κόσμο:
 • Δεν επιτρέπεις σ’ ολόκληρες πόλεις να ζουν κάτω από την απειλή των ρουκετών για 13 χρόνια.
 • Δεν έχεις 15 δευτερόλεπτα για να προλάβεις να κρυφτείς στο καταφύγιο πριν να σε κτυπήσει η επόμενη ρουκέτα.
 • Δεν κτίζεις σταθμούς λεωφορείων και παιχνιδότοπους με καταφύγια βομβών.
 • Δεν κτίζεις καταφύγια σε κάθε σπίτι και ενισχύεις τις οροφές των σχολείων και των νηπιαγωγείων για να μπορούν να αντέχουν σε κτυπήματα από ρουκέτες.
 • Δεν περιμένεις η διεθνής κοινότητα να αγνοήσει την ανάγκη που έχεις για ασφάλεια.
Διότι σ’ εάν υγιή κόσμο:
 • Οι άνθρωποι πιστεύουν στο καλό και στο κακό, στο σωστό και στο λάθος, στη δικαιοσύνη και στην αδικία.
 • Οι άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ της δικαιοσύνης και όχι της τρομοκορατίας
 • Ο εγκληματίας τιμωρείται, δεν αμείβεται με λεφτά και επιρροή.
 • Ο εγκληματίας είναι αυτός που δικάζεται και όχι αυτοί που προσπαθούν να τον εμποδίσουν.
 • Αυτοί που δεν ακολουθούν τους κανόνες απομονώνονται δεν προστατεύονται.
Τέλος, σ’ ένα υγιή κόσμο:
 • Οι δημοσιογράφοι γράφουν για να ενημερώσουν και όχι για να προωθήσουν μια πολιτική ατζέντα.
Με λίγα λόγια, σ’ ένα υγιή κόσμο, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με σωφροσύνη.  Εάν αυτό επικρατούσε τότε οι δρόμοι της Ευρώπης θα ήταν γεμάτοι με διαδηλωτές που θα απαιτούσαν την κατάργηση της Χαμάς.
 

ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Κατά την επιχείρηση Προστασία στα Άκρα, τα μέσα ενημέρωσης ασκούσαν γενικά πολύ κριτική εναντίον του Ισραήλ, δίνοντας μονόπλευρες αναφορές.  Δυστυχώς, έχοντας υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος, κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο.  Σ’ αυτές τις αναφορές, τα μέλη της Χαμάς δεν φαίνονταν πουθενά και οι ρουκέτες παρουσιάζονταν περισσότερο σαν πυροτεχνήματα στον αέρα που δεν απειλούσαν κανένα και δεν προσγειώνονταν πουθενά.  

Ο αριθμός των θυμάτων που δόθηκε ανέφερε ότι όλοι ήταν άμαχοι παρόλο που οι μισοί ήταν πολεμιστές της Χαμάς.  Με λίγα λόγια, φαινόταν ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας πολεμούσαν εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Τα σχόλια που προστίθονταν στις εικόνες ενισχύουν αυτή την άποψη.
 
Κάποιοι σχολιαστές προσπερνούν αυτό που βλέπουν και περιγράφουν αυτό που νομίζουν χωρίς να είναι βέβαιοι για τις καθαρές προθέσεις του Ισραήλ. Οι αναφορές τους συμπεριλαμβάνουν επανειλημμένους ισχυρισμούς για συνειδητούς φόνους πολιτών. Μια από τις πιο επιζήμιες πρωτοβουλίες προήλθε από τη Βρεττανική εφημερίδα υγείας, The Lancet.  Ο λόγος που έγινε τέτοια ζημιά είναι γιατί η εφημερίδα είναι μια διάσημη και αναγνωρισμένη πηγή.  Όμως, όταν κανείς κοιτάξει ποιοι γράφουν τα άρθρα, τότε η αξιοπιστία εξαφανίζεται. Οι αρθρογράφοι είναι κριτικοί ορκισμένοι εναντίον του Ισραήλ και των οποίων η αντικειμενικότητα έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό όπως ο Ιαΐν Τζάλμερς, ο Ντέρεκ Σομμερφήλντ και ο Ματς Γκίλπερτ.

Η πρωτοβουλία της Lancet ήρθε σε μορφή επιστολής η οποία ζητά από τους ανθρώπους να «αποκυρήξει την Ισραηλινή επιθετικότητα».  Η επιστολή συνεχίζει:  «Προκαλούμε τη διαστροφή της προπαγάνδας που δικαιολογεί τη δημιουργία μιας κρίσης πίσω από την οποία κρύβεται μια γενοκτονία.  Στην πραγματικότητα είναι μια ανελέητη επίθεση...»  Οι  αρθρογράφοι αποκαλούν τις Ισραηλινές επιχειρήσεις σαν μια «στρατιωτική επίθεση εναντίον πολιτών» υπό το «πρόσχημα της τιμωρίας των τρομοκρατών».  Η επιστολή συνεχίζει με αβάσιμα επιχειρήματα για το πόσο το Ισραήλ χωρίς λόγο προκαλεί την εξαθλίωση στη ζωή των ανθρώπων της Γάζας.

Μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης εμπλέκεται στην πιο πάνω εκστρατεία.  Είναι ένας εξευγενισμένος τρόπος χειραγώγησης όπου το Ισραήλ δαιμονοποιείται: οι Ι.Δ.Α. δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται στη Γάζα, ο ισχυρισμός τους για την ύπαρξη τρομοκρατών είναι λάθος και ο στόχος τους είναι να σκοτώσουν πολίτες.  Γιατί το Ισραήλ θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο, όμως;  Αυτό είναι ένα ερώτημα που μένει αναπάντητο.  Ολόκληρες κοινωνίες χειραγωγούνται στο να πιστέψουν αυτό το ψέμα.  Η χειραγώγηση είναι ένας τρόπος που φέρνει αποτελέσματα. Πώς το ξέρουμε;  Ας κοιτάξουμε τους δρόμους της Ευρώπης που είναι γεμάτοι με διαδηλωτές εναντίον του Ισραήλ ενώ οι αντι-Σημιτικές επιθέσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμα τους.

Ο τρόπος της χειραγώγησης έχει χρησιμοποιηθεί και πριν.  Για χίλια χρόνια οι Εβραίοι κατηγορούνται ότι πίνουν το αίμα των άλλων.  Οι Ναζί με τη σειρά τους δαιμονιοποίησαν τους Εβραίους προετοιμάζοντας έτσι το δρόμο για το Ολοκαύτωμα.  Η συμπάθεια γι’ αυτό το λαό χάθηκε αφού παρουσιάζονται όχι σαν άνθρωποι αλλά σαν ζώα.  Αυτός είναι ένας απεχθής αλλά δυστυχώς πολύ αποτελεσματικός τρόπος ν’ αντιμετωπίσει κανείς τους εχθρούς του.  Ο δυτικός κόσμος παίζει με τη φωτιά όταν αφήνει μια τέτοια προπαγάνδα να συνεχίζεται.

Το Ισραήλ δεν έχει ανάγκη να αποδείξει την ανθρωπιστική συμπεριφορά που επέδειξε σε πολέμους, προς τους εχθρούς του, στην καθημερινή ζωή και σε περιπτώσεις καταστροφών ανά το παγκόσμιο.  Τα γεγονότα είναι εκεί ώστε ο καθένας που ενδιαφέρεται να τα ελέγξει.  Όμως, ενδιαφέρεται κανείς πραγματικά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου