Σάββατο, 2 Αυγούστου 2014

Στο ΦΕΚ οι χάρτες για τα θαλάσσια οικόπεδα υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο


Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μπει «από την κύρια είσοδο» στην παγκόσμια αγορά ερευνών υδρογονανθράκων, θέλει να δώσει η κυβέρνηση στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Προς τούτο σπεύδει να δημοσιεύσει στο ΦΕΚ τα πρότυπα των συμβάσεων και τους χάρτες με τα  θαλάσσια οικόπεδα που πρόκειται να βγουν σε γύρο παραχωρήσεων, καθώς και τις 3 χερσαίες περιοχές που έχει ζητήσει η ENEL και θα βγουν επίσης σε διαγωνισμό.

Όσον αφορά την πρόοδο του ελληνικού ερευνητικού προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έστειλε ήδη τους επίσημους χάρτες που απεικονίζουν τα 23 θαλάσσια και χερσαία «οικόπεδα» (τα οποία θα δοθούν μέσα από τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων) προς δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. 


Πρόκειται για δύο ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη αφορά στην «επιλογή είδους σύμβασης» και στον «γεωγραφικό προσδιορισμό» των τριών χερσαίων περιοχών Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, και η δεύτερη προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Είναι οι πρόδρομοι δύο μεγάλων διεθνών διαγωνισμών, οι διακηρύξεις των οποίων θα πάνε επίσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, επίσημα πια, ανοίγουν οι μεγάλοι γύροι παραχωρήσεων περιοχών που έχουν ενδιαφέρον για κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Βέβαια, οι διαδικασίες για την υποβολή προσφορών από επενδυτές θα ξεκινήσουν τότε που οι χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των περιοχών αλλά και τα κείμενα των διακηρύξεων των διαγωνισμών θα δημοσιευτούν και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την ημερομηνία εκείνη θα αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα οι μέρες για την υποβολή προτάσεων από τις πετρελαϊκές εταιρείες.

Οι δύο διαγωνισμοί, ο ένας για τα 20 θαλάσσια «οικόπεδα» συνολικής έκτασης 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο δεύτερος για τα 3 χερσαία της Δυτικής Ελλάδας, διαφέρουν μεταξύ τους. Ο τελευταίος διαγωνισμός προκλήθηκε από τον ενεργειακό ιταλικό κολοσσό Enel. Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε ανακοινώσει το ενδιαφέρον των Ιταλών για τις τρεις περιοχές Άρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο υπουργός δημοσιοποιεί τον χάρτη με τις συντεταγμένες και την προκήρυξη, καθώς και το είδος της σύμβασης «μίσθωσης», προκειμένου να προσκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών.

Οι τρεις περιοχές θα είναι ανοιχτές να «χτυπηθούν»... για 90 ημέρες από τότε που θα δημοσιευτούν τα παραπάνω έγγραφα στην Εφημερίδα της ΕΕ. Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος, τότε το ελληνικό Δημόσιο υπογράφει σύμβαση μίσθωσης με την εταιρεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Enel, που εκδήλωσε ενδιαφέρον για έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Η διακήρυξη αλλά και ο χάρτης για τις 20 θαλάσσιες περιοχές που θα «βγούν» στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων της χώρας μας μετά από πολλά χρόνια, εκτιμάται ότι θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Ε.Ε. μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Από τότε θα δοθεί χρονικό διάστημα έξι μηνών στους ενδιαφερομένους για την υποβολή προσφορών. Έτσι, στα μέσα Μαρτίου θα γνωρίζουμε ποιες εταιρείες θα προσέλθουν και ποιες περιοχές θα θελήσουν να διερευνήσουν. 

Ως γνωστόν ο γύρος παραχωρήσεων αφορά τις περιοχές του Ιονίου και της θάλασσας νότια της Κρήτης. Για την ακρίβεια, το Ιόνιο Πέλαγος και η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης «τεμαχίστηκαν» σε 20 περιοχές, αφού πρώτα μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS στη διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών της ερευνών. Πρόκειται για 20 «οικόπεδα» στα οποία υπάρχει μεγάλο πετρελαϊκό ενδιαφέρον. Είναι 11 περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, εκ των οποίων η μία, το «οικόπεδο» με το νούμερο 11, στους κόλπους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, ενώ οι 10 με τα αντίστοιχα νούμερα ξεκινούν από τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, και καταλήγουν μέχρι και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Άλλα εννιά θαλάσσια «οικόπεδα» είναι κάτω από την Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου