Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Xώρες της ΕΕ μπορούν, μεμονωμένα, να στείλουν όπλα στους Κούρδους του Ιράκ -Βρυξέλλες: Οι χώρες της ΕΕ μπορούν πλέον, όσες το επιλέξουν, να στείλουν οπλισμό στους Κούρδους του βόρειου Ιράκ για τη μάχη κατά των τζιχανιστών, μετά την απόφαση του έκτακτου συμβουλίου πρέσβεων των «28» -το οποίο ωστόσο δεν κατέληξε σε κοινή γραμμή. Η ΕΕ διαθέτει επίσης άλλα πέντε εκατ. ευρώ σε βοήθεια για τους εκτοπισμένους στη χώρα.

Παράλληλα, και οι ΗΠΑ ενισχύουν με άλλους 130 ένστολους την αποστολή τους στη Βαγδάτη.

Οι κούρδοι μαχητές πεσμέργκα είναι το μοναδικό ανάχωμα στο βόρειο Ιράκ απέναντι στην επέλαση των τζιχαντιστών. Ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, είχε ζητήσει την Κυριακή από τη διεθνή κοινότητα υποστήριξη με αποστολή οπλισμού.

Στο έκτακτο συμβούλιο πρέσβεων των «28» που ολοκληρώθηκε τη νύχτα της Τρίτης, η ΕΕ δεν κατέληξε σε κοινή στάση εξαιτίας διαφωνιών ορισμένων μελών της, αλλά σημειώθηκε ότι κάθε κράτος που επιλέξει να στείλει οπλισμό μπορεί να το κάνει μεμονωμένα.

Οι πρέσβεις «έλαβαν υπόψη τους το αίτημα με χαρακτήρα επείγοντος των περιφερειακών κουρδικών αρχών για στρατιωτική υποστήιξε και υπογραμμίζουν την ανάγκη να το εξετάσουν σε στενό συντονισμό με τις ιρακινές αρχές» ανέφερε μετά το συμβούλιο η Κάθριν Άστον, ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής.

Μεταξύ των χωρών που υποστηρίζουν την αποστολή οπλισμού είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Τσεχία, όπως αναφέρει το Reuters. Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να κλίνει προς την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων με στρατιωτικό εξοπλισμό υποστήριξης (όπως τεθωρακισμένα και ανιχνευτές) αλλά δεν αποκλείει και πλέον την παράδοση οπλισμού.

Επιπλέον, η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει 5 εκατ. ευρώ για τους εκτοπισμένους στο Ιράκ, πλέον των 12 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη εγκριθεί. Για την αποτελεσματικότερη παράδοση της βοήθειας της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση σε περιοχές του Ιράκ, ενεργοποιήθηκε επίσης το Κεντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου