Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

"Τα έδωσε όλα" ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ: «Άρωμα» από 1981, μπαράζ από «θα» και ανέξοδα ευχολόγια…

Αν υπάρχει και κάτι που ΔΕΝ μας υποσχέθηκε...
...το έκανε απλά γιατί αυτό το κάτι ΔΕΝ υπάρχει


Παρότι η κυβέρνηση κάνει τη μια… φιλότιμη προσπάθεια πίσω από την άλλη για να εξοργίσει και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη, με τελευταίο μόνο κρούσμα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που άρχισαν να αναρτώνται, εξακολουθώντας να έχουν ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ χρεώσεις για ιδιοκτησίες ακινήτων ρε ραχούλες και λαγκάδια, αλλά και (π.χ.) 400 ευρώ ετησίως νταβατζιλίκι για να κατέχεις απλά καινούργιο σχετικά σπιτάκι 75 τετραγωνικών σε υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας, η υποτιθέμενη ελπίδα του τόπου, η αντιπολίτευση, στις διακηρύξεις της συναγωνίζεται σε λαϊκισμό και ανευθυνότητα όσα ακούγονταν στη χώρα το 1981…

Από τη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε μια σειρά από «μέτρα φιλανθρωπίας» τα οποία όλοι θα ελάμβαναν εάν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, μαζί με μια ακόμη σειρά ευχολογίων, αφού όσα ανέφερε μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει, εάν κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο.
  
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του, το οποίο θα εφαρμοστεί μόλις γίνει κυβέρνηση.
     
Το ευχολόγιο περιλάμβανε όλα όσα θα ήθελε και ο τελευταίος Έλληνας να επιτύχει, με τη διαφορά ότι «it takes two to tango» και στο μεταξύ, το ρίσκο να βρεθεί ο τόπος προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καλούμενος να πληρώσει για μια ακόμη φορά την ασχετοσύνη και τις ιδεοληψίες των πολιτικών του ανδρών και γυναικών, μόνο ως «υπολογισμένο» δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Ας δούμε τι είπε.

Ζήτησε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014. Την απάντηση την ξέρει από τώρα. Δεν είναι μόνο η Γερμανία που έχει στα χέρια της το ελληνικό χρέος. Κι εάν δεν του το έχουν πει οι σύμβουλοί του, το κλίμα στις χώρες αυτές, μάλλον συντείνει στο συμπέρασμα, ότι η πιθανότητα να τον στείλουν απευθείας στο διάβολο, κόβοντας κι αυτά που ήδη έχουμε εξασφαλίσει, είναι εξαιρετικά αυξημένη.

Ζήτησε «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Το δικαίωμα τον άλλων να μην πείθονται από τον τρόπο που λέει ο Τσίπρας ότι θα φέρει ανάπτυξη στην Ελλάδα, άρα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα της πρώτης παραγράφου, δεν τον απασχολεί.

Ζήτησε περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του χρέους, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη. Ισχύει το σχόλιο της δευτέρας παραγράφου, για να συμφωνήσουν, θα πρέπει το λιγότερο να πείθονται ότι όσα σκοπεύεις να κάνεις, θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Με τί ακριβώς θα χρηματοδοτήσει αυτές τις δημόσιες επενδύσεις;

Ζήτησε συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έχει καμιά ιδέα τι προηγείται σε γεωπολιτικό επίπεδο ανάμεσα στους ισχυρούς, για να οδηγηθεί η Ευρώπη εν προκειμένω σε ένα «new deal»; Και για ποιον ακριβώς λόγο αυτό να περιλαμβάνειυποχρεωτικά την Ελλάδα;

Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων. Ήδη το συζητά ο Μάριο Ντράγκι, αφού πρώτα εξασφάλισε ότι ο πληθωρισμός δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις ισορροπίες στην Ευρωζώνη.Δεν συμμεριζόμαστε την οικονομική ανάλυση και τις φοβίες των Γερμανών, εάν όμως νομίζει ο Τσίπρας ότι θα κάνει τη διαφορά αλλάζοντάς τους μυαλά, μάλλον κάτι έχει παρεξηγήσει για το πολιτικό του μέγεθος και την άτυπη «ιεραρχία» που υπάρχει στην Ευρώπη.

Το θέμα του κατοχικού δανείου παραμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ ανοικτό. Σε αυτό συμφωνούμε και όντως η κυβέρνηση οφείλει κάποια στιγμή να μας εξηγήσει, που βρίσκεται αυτή η υπόθεση, με την οποία υποτίθεται ότι ασχολείται. Αν όμως νομίζει είτε η κυβέρνηση είτε ο Τσίπρας, ότι θα τους δοθούν χρήματα (ας είναι και 50 δισεκατομμύρια ευρώ) για να ασκήσουν στη συνέχεια πολιτικές της δεκαετίας του 1980 που μια χαρά βόλευε το κομματικό κράτος και το σάπιο – από το ένα άκρο στο άλλο – πολιτικό σύστημα, απλώς κοιμούνται ολόρθοι.

Κατά τα άλλα, μίλησε για τη διαπραγμάτευση και τις συνεργασίες στην Ευρώπη. Αρνείται να μας πει ο Τσίπρας τι σκοπεύει να κάνει εάν η πλευρά των δανειστών απλώς δεν συναινεί να κάτσει στο τραπέζι μαζί του, θεωρώντας ότι δεν υφίσταται θέμα προς διαπραγμάτευση, τι σκοπεύει να κάνει. Εκτός κι αν θελήσει να σταματήσει να πληρώνει οτιδήποτε, οπότε αν θα μπορούσε να μας έδινε πιο πολλές λεπτομέρειες για τα ενδεχόμενα ευρωπαϊκά αντίμετρα και τα δικά μας περιθώρια κινήσεων.

Βλέπουμε την κατάσταση με τις κυρώσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Η επιβολή από τη μια πλευρά, οδηγεί την άλλη σε αντίμετρα, με σκοπό να πλήξει με τη σειρά της αυτούς που θέλουν να πλήξουν την οικονομία της. Εάν ο Τσίπρας θέλει να μας πει ότι εμείς οι Έλληνες θα ξεφύγουμε από τον κανόνα και άπαντες θα τρέξουν ξοπίσω μας παρακαλώντας να πληρώσουμε, ας μας το πει καθαρά.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον Σαμαρά ότι εξασφαλίζει συμμαχία μόνο με τη Γερμανία, την ηγέτιδα της Ευρώπης, οφείλει να μας εξηγήσει πως ακριβώς θεωρεί πως θα ελιχθεί διπλωματικά και οικονομικά στον τομέα αυτόν. Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Οι BRICS έχουν πέον τα δικά τους προβλήματα και είναι σοβαρά. Να του θυμίσουμε επίσης, ότι σε συνθήκες έντονης πόλωσης, το να πάει βόλτα σε όλες τις πρωτεύουσες εξασφαλίζοντας δανεισμό με εξαιρετικούς όρους, δεν είναι και τόσο πιθανό.

Αν τα βρει με τους Αμερικανούς (τι ακριβώς θα ζητήσει και τι θα δίνει;), αυτόματα θα μειωθούν δραματικά οι πιθανότητές του πηγαίνοντας στη Μόσχα. Έχει συναίσθηση τι θα του ζητηθεί εκεί τελεσιγραφικά για να εξασφαλίσειρωσικό κεφάλαιο; Πόσο ασυμβίβαστο θα είναι αυτό με την ιδιότητα της χώρας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ; Εάν αφήνειανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ναι, είναι πολιτική – στρατηγική επιλογή και μπορούμε να συζητήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά. ΔΕΝ μας το είπε όμως.

Και στο Πεκίνο όμως, παρόμοια κατάσταση θα αντιμετωπίσει. Με μια επιπλέον σημείωση. Επειδή πολύ γκρίνια ακούγεται τελευταία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις υπάρχουσες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που είναι πλέον σημαντικές, θα πρέπει να διαλέξει εάν θα συνταχθεί π.χ. με τους εργαζόμενους στα λιμάνια (εργαζόμενους, το τονίζουμε, έχουν έστω κάποιον μισθό, ενώ εκατομμύρια άλλοι δεν εργάζονται), ή θα ενισχύσουν τις προσπάθειες να πείσουν την Κίνα ότι η Ελλάδα συνιστά επενδυτικό Ελντοράντο.

Κάτι λεβεντόπαιδα που κοπροσκύλαγαν κάποτε εκεί και εισέπρατταν απίστευτες αμοιβές, ενώ το «μαγαζί» βούλιαζε,κινούνται περίεργα τελευταία και θεωρούν ότι όλα μπορούν να γυρίσουν στα χέρια του κράτους για αν συνεχίσουν οι ίδιοι την παρασιτική τους δραστηριότητα.

Για να μη μιλήσουμε για τη ναυπηγική βιομηχανία και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Όσο και αν επικαλούνται τον – δικό τους ορισμό για τον – «πατριωτισμό», το αποτέλεσμα θα παραμένει ίδιο, με τα πλοία να μην περνούν ούτε απ’ έξω. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να ζουν στο δικό τους συννεφάκι και ο κόσμος να δυστυχεί.

Ο Τσίπρας όμως υποσχέθηκε και τα ακόλουθα, φροντίζοντας να αποφύγει τη χρήση της λέξεως «θα»…
 • Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. 
 • Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. 
 • Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους /Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. 
 • Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. 
 • Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. 
 • Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς.
 • Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. 
 • Άμεση Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (προστασία της περιουσίας). 
 • Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
 • Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού 
 • Επαναφορά κατώτατου μισθού, με αύξηση του κατώτατου μισθού στα Euro751 για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. 
 • Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων. 
 • Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. 
 • Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. 
 • Παρεμβάσεις για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.


Κι όλα αυτά, με το ταμείο άδειο. Οι χώρες και οι λαοί, έχουν τους πολιτικούς που τους αξίζουν. Και ο ελληνικός λαός, πάντα ηδονιζόταν να ακούει τα ευχάριστα και απεχθανόταν τα δυσάρεστα. Με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του φαινομένου του λαϊκισμού, διότι όποιος επιχείρησε να εξηγήσει την κατάσταση, απλά «τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι».

Και για να μην παρεξηγούμαστε, εάν η χώρα δεν είχε χρεοκοπήσει, ΟΛΟΙ με την ίδια ρητορική θα κατέβαιναν στις εκλογές. Ύστερα απορούμε για ποιον λόγο δεν πρόκειται κανείς να διαπραγματευτεί μαζί μας, ή ότι «κούρεμα» του χρέους δεν πρόκειται να γίνει, εάν πρώτα δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Για κάποιον μαγικό λόγο, θεωρούμε τους εαυτούς μας έξυπνους και όλους τους υπόλοιπους είτε κορόιδα είτε… ανήθικους,ενώ είναι και μνημειώδης η αδυναμία να δούμε την κατάσταση στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια των ξεχωριστών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τα καλούμε να σηκώσουν μέρος του βάρους που βρίσκεται σήμερα στους ώμους μας. Είναι τόσο αποκαλυπτικό…

Δυστυχώς, εάν κάποιος κληθεί να εκπονήσει σενάρια για το μέλλον της χώρας, η πιθανότητα εξαιρετικά δυσμενών εξελίξεων είναι πολύ αυξημένη. Και όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο θα υπονομεύονται οι όποιες προσπάθειες να ξεφύγουμε από το τέλμα.Αναλυτικά οι αναφορές - εξαγγελίες Τσίπρα:


Οι παροχές

Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ύψους 2 δισ. ευρώ με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, "θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, προτού και ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης", περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες. 

Ανάμεσα στα άλλα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αφορολόγητο στα 12.000€ όπως πριν την κρίση, πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια σε 300.000 άπορες οικογένειες

1. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.

2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες
Η υλοποίησή του προβλέπεται από δημόσιο φορέα συντονισμού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδος, και οργανώσεις αλληλεγγύης, μέσω συμβεβλημένων και κοινωνικών παντοπωλείων.

3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
Το πρόγραμμά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες - της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 4 ευρώ ανά τμ.

5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων
«Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες».

6. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
Ειδική κάρτα μετακίνησης με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα απαιτεί πολύ μικρή έως συμβολική συμμετοχή από τους δικαιούχους.

7. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
«Επαναφέρουμε τη λιανική τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90€ ανά λίτρο. Η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο επίπεδο πριν από την εξίσωση με τον αντίστοιχο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όχι μόνο δε θα έχει κόστος αλλά θα έχει και δημοσιονομικό όφελος, διότι θα αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση. «Γιατί οι άνθρωποι θα ξανανάψουν τα καλοριφέρ τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

8. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ 
Θεσπίζεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) και αναπροσαρμόζονται άμεσα οι αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% εώς 35%. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο φόρος αυτός θα έχει προοδευτική κλιμάκωση και υψηλό αφορολόγητο όριο. Δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία εκτός από περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, ούτε και τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

9. Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους

10. Επαναφορά κατώτατου μισθού
Ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751€ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σύμφωνα με το οικονομετρικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ «επαναφορά του κατώτατου μισθού όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα έχει από μόνη της και αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Μόνον τον πρώτο χρόνο, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της εγχώριας ζήτησης, κατά 0,75%, και του ΑΕΠ κατά 0,5%. Επιπλέον, θα δημιουργήσει και 7.500 νέες θέσεις εργασίας».


Εκλογές τώρα!

«Αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα και να διαπραγματευτεί, να διεκδικήσει μια βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια κυβέρνηση «με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική στήριξη». Γι’ αυτό ζήτησε άμεσα εκλογές. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δεν ζητάει εκλογές γιατί βιάζεται να κυβερνήσει αλλά γιατί «το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας, για να διεκδικήσουμε τη καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας, στην Ευρώπη».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ζητάμε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:

- Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014. - «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού. - Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη. - Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. - Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. - Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι έτοιμη για άλλη μια φορά να αποδεχτεί ό,τι οι πιστωτές αποφασίσουν και η μόνη συμμαχία που οικοδομεί είναι με τη γερμανική κυβέρνηση. Αυτή είναι η διαφορά μας και αυτό είναι το δίλημμα: ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή συνυπογραφή όλων των αποφάσεων των δανειστών για την Ελλάδα, από τη κυβέρνηση Σαμαρά. Με δυο λόγια, το δίλημμα είναι: Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία".


Ρύθμιση χρεών

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δόσεις φτάνουν έως και τις 84, ενώ παύουν οι κατασχέσεις λογαριασμών, μισθών και της πρώτης κατοικίας.

Αναλυτικά: 

- Συστήνονται ειδικές επιτροπές εξώδικου διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την Άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014. Η άμεση εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων των μικρών και μεσαίων και επαγγελματιών για βεβαιωμένες φορολογικές υποθέσεις, πρόστιμα και άλλες διαφορές με τη φορολογική αρχή, οργανώνεται σε προτεραιότητα ώστε εντός εξαμήνου να υπάρξει άρση των αδικιών των φορολογικών οργάνων και υπολογισμός των πραγματικών και εισπράξιμων οφειλών από το κράτος.

- Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

- Σε αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30% ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

- Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.

- Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.

- Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο.

- Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Η προκαταβολή θα ορίζεται με πράξη του δικαστή και θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.


Τα κόκκινα δάνεια

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» την οποία χαρακτήρισε προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Συστήνεται δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», αλλά, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.Ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη.


Λεφτά υπάρχουν

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε κατά την ομιλία του και από που θα βρεθούν τα λεφτά για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα που εξήγγειλε. Όπως είπε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί κυβέρνηση, το Δημόσιο θα ανακτήσει τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας πως «από τα 68 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών στοχεύουμε να επαναβεβαιώσουμε και να εντάξουμε στις ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20, σε βάθος επταετίας. Με αυτή διαδικασία υπολογίζουμε ότι από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία, περίπου, 3 δισ ευρώ».
Μίλησε επίσης για αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, που «απαιτεί πάνω από όλα αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για συγκρούσεις με μεγάλα συμφέροντα».

Συνολικά από τη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, «μετριοπαθώς» όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως θα βάλει στα κρατικά ταμεία, μόνο τον πρώτο χρόνο, τρία δισ. ευρώ. 

«Σε ό,τι αφορά το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης της ίδρυσης τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.

Σε ότι αφορά το συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3 δισ. ευρώ στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης».

Παράλληλα ανακοίνωσε την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού, για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, που θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες, νέες συνεταιριστικές, τράπεζες ειδικού σκοπού και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.


Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε επίσης: 

- Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων

Εκτός από τον κατώτατο μισθό, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την επαναφορά του θεσμού της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας. Καταργούνται ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ.

Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα 
Το έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Προβλέπει την καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 300.000 στο σύνολο της οικονομίας - δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «ένα τέτοιο σχέδιο είναι υποχρεωτικό για την απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα ηλικίας άνω των 55 ετών, και των νέων ανέργων, που θα τους προσπεράσει, σε μεγάλο βαθμό, η μεγέθυνση της οικονομίας. Δηλαδή αυτών που δε θα βρουν δουλειά, χωρίς ειδικά κίνητρα».

Εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, η απορρόφηση τους στον ιδιωτικό τομέα θα συνδυαστεί με στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15-24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα συνδυαστεί, επίσης, με ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υλοποιούν έργα του Δημοσίου.
Θα περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
«Ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος θα αποκτήσει εργασία, σε ισάριθμους ανέργους θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας, με κοινωνικά κριτήρια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


Θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους

Από τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Και σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, θα επιστρέφουν στις δουλειές τους όσοι απολύθηκαν παρότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

«Προχωράμε άμεσα τη θεσμική και λειτουργική ενδυνάμωση των τριών κυττάρων της Δημοκρατίας: το Κοινοβούλιο, τη λαϊκή αυτοδιοίκηση και το συνδικαλισμό βάσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Περιφερειακή συγκρότηση 
«Ενισχύουμε, αρχικά, τη δημοκρατική συμμετοχή και διαφάνεια, την οικονομική αυτοτέλεια και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών.
Οργανώνουμε τη συγκροτημένη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών.

Παράλληλα, ξεκινάμε το διάλογο με την κοινωνία και τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις για τη συνολική αντικατάσταση του «Καλλικράτη» με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της αυτοδιοικητικής περιόδου.

Αυξάνουμε σταδιακά τους πόρους της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε θα έχει τη δυνατότητα, εκτός από τη χαμηλότοκη δανειοδότηση, να εκδίδει και ειδικά ομόλογα έργου για την αυτοδιοίκηση», είπε.

2. Ασυλία και νόμος περί ευθύνης υπουργών
«Ενισχύουμε τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισάγουμε νέες θεσμικές εφαρμογές άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Εισάγουμε θεσμούς, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών. Ενδυναμώνουμε το Κοινοβούλιο, ως νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, περιστέλλουμε δραστικά τη βουλευτική ασυλία, και καταργούμε το ιδιότυπο νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών, που θεσπίζει «μια φαύλη απόκλιση από τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας».

3. Ο χάρτης των ΜΜΕ
«Ρυθμίζουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια. Ενισχύουμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, δημιουργούμε μια πραγματικά δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική, πολυφωνική και με υψηλή ποιότητα προγράμματος, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση».


Οι έλεγχοι στις... λίστες

«Έχουμε ήδη εκπονήσει σχέδιο δράσης με εξάμηνο ορίζοντα υλοποίηση που προβλέπει:

- αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού. Για αυτό το σκοπό συγκροτείται ειδική υπηρεσία με την απαραίτητη εξειδίκευση την τεχνολογική υποστήριξη και το προσωπικό.
Σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση έχει δείξει προκλητική και αδιανόητη αδράνεια.

- σχέδιο δράσης μας προβλέπει την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.
Με επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης ανιχνευτών τύπου x ray, στις τελωνειακές εισόδους της χώρας.
Διότι μπορούμε και θέλουμε είμαστε αποτελεσματικοί με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα.


Επίθεση σε Σαμαρά – Βενιζέλο

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, κατηγορώντας τους πως «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων».

«Έφτασαν στο σημείο να συναινέσουν άκριτα στις αδιέξοδες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αδιαφορώντας για το κόστος στην ελληνική οικονομία. Εμπλέκοντας τη χώρα, παρά τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, σ' έναν επικίνδυνο οικονομικό πόλεμο που φέρνει όλη την Ευρώπη πίσω στην ψυχροπολεμική εποχή», είπε.

«Όχι μόνο δε λογαριάζουν το κόστος των επιλογών τους, αλλά επιμένουν να αρνούνται πεισματικά να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα. Με κορυφαίο γεγονός την ανιστόρητη στάση της Ελλάδας στη κρίσιμη ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη προστασία της εθνικής κυριαρχίας και υπόστασης των υπερχρεωμένων κρατών, από τα κοράκια της Διεθνούς κερδοσκοπίας. Εκεί όπου απομονώθηκε φανερά η Γερμανία της κας Μέρκελ», συνέχισε. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και μαζί και τον εαυτό του», ενώ είπε και ότι είναι «απολύτως ακατάλληλος» να διαπραγματευθεί και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης.

3 σχόλια:

 1. Φαίνεται πως μετά την επίσκεψη του στο Άγιο Όρος και την παραμονή του επί ώρα μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου, ο κος Τσίπρας άρχισε να πιστεύει στα Θαύματα!

  Διότι τι άλλο εκτός από Θαύμα μπορεί να χαρακτηριστεί η διόγκωση του δημοσίου με επαναπροσλήψεις, παροχές προς πάσα κατεύθυνση, με... την ταυτόχρονα δραστική μείωση φόρων;

  Ποιος θα πληρώσει για τις παροχές και από που θα αναπληρωθούν τα χρήματα από την μείωση των φόρων;

  Θα προσθέσω ότι συμφωνώ με όλα όσα υπόσχεται. Η διαφωνία μου είναι ότι δεν γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

  Δεν γίνεται και να μειώνεις τα έσοδα σου και να αυξάνεις τις δαπάνες σου. Ακόμη και τελευταίο νοικοκυριό αυτής της χώρας το γνωρίζει αυτό.

  Πόσο μάλλον όταν συζητάμε με την τρόικα αυτή τη στιγμή για 2 - 2μισι δις ακόμη που μας λείπουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιτελους η προπαγανδα και η δυσφημιση απο τα κυβερνητικα παπαγαλακια κατα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει οριο!!Ειτε το θελετε ειτε οχι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνησει και ολα αυτα θα τα κανει πραξη με τη λαικη στηριξη!!Λυπαμαι παρα πολυ που τη συγκεκριμενη σελιδα τη διαβαζα συχνα για να ενημερωνομαι υποτιθεται αμερολυπτα,,αλλα δυστυχως εντασσεσται κ σεις στη προπαγανδα του συστηματος!!Ο,τι και να κανετε ομως το νεο ερχεται και θα συντριψει το παλιο και διεφθαρμενο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η Σελίδα φιλοξενεί ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ όλες τις απόψεις και τις κριτικές.

   ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.

   Το κείμενο είναι πολιτικό και όχι υβριστικό ή συκοφαντικό. Προς τι η διαμαρτυρία;

   Αν μερικοί δεν αντέχετε τον διάλογο ή την κριτική να μην μας διαβάζετε.

   Τέλος, υποδείξεις στις κομματικές σας σελίδες.

   Διαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου