Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται κατασχέσεις κοινοτικών ενισχύσεων για τους αγρότες - Ακατάσχετο ζητούν 24 βουλευτές της ΝΔ

Τρέχουν και δεν φτάνουν αγρότες συνδικαλιστές και φορείς να ανατρέψουν τουλάχιστον για φέτος νόμο «φωτιά» που βάζει «χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς παραγωγών που έχουν χρέη.

Επιτρέπεται πλέον με νόμο η κατάσχεση των κοινοτικών ενισχύσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αγροτών που θα διαπιστώνεται ότι έχουν οφειλές κυρίως στο Ελληνικό Δημόσιο.

 
Τεράστιο πρόβλημα και μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει σε αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας το αισθητά μειωμένο ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης, που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Πιστώνονται λιγότερα χρήματα στους δικαιούχους της εξισωτικής και- αμέσως μετά την κατάθεση- επιτρέπεται η κατάσχεσή τους.
 
Τα χρήματα που πιστώνονται στους λογαριασμούς των αγροτών είναι σημαντικά λιγότερα σε σχέση με αυτά προηγούμενων ετών και από αυτά τα λίγα από τη στιγμή που κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, επιτρέπεται άμεσα η κατάσχεσή τους, χωρίς να μεσολαβεί η προστασία του χρονικού διαστήματος της επόμενης ημέρας από την καταβολή, προστασία η οποία παρέχεται στους μισθούς, στις συντάξεις και στις ασφαλιστικές παροχές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, 24 βουλευτές της ΝΔ από την περιφέρεια, μεταξύ των οποίων οι Βουλευτές της περιφέρειας Στερεάς: Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος (Φθιώτιδας), Μακρή-Θεοδώρου Ελένη (Φθιώτιδας), Μανδρέκα Ασπασία (Φωκίδας), Κουτσούμπας Ανδρέας (Βοιωτίας) και Καράμπελας Γιάννης (Βοιωτίας), - στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν το πρόβλημα- υπογράφουν ερώτηση με την οποία ζητούν να απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο περί ακατάσχετων απαιτήσεων, η πολυπλοκότητα του οποίου ευνοεί τις καταχρηστικές σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων συμπεριφορές.

Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να θεωρούνται ακατάσχετες, έναντι οποιασδήποτε οφειλής, οι κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις, τουλάχιστον για χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την κατάθεσή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και να μην συμψηφίζονται τα οφειλόμενα στους αγρότες ποσά από επιστροφή ΦΠΑ με το σύνολο του οφειλόμενου από αυτούς φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, ο νομοθέτης καθιερώνει το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων ή επιδοτήσεων μόνο για το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στα χέρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως τρίτου. Από τη στιγμή, συνεπώς, που οι ενισχύσεις και επιδοτήσεις κατατεθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, επιτρέπεται άμεσα η κατάσχεσή τους, χωρίς να μεσολαβεί η προστασία του χρονικού διαστήματος της επόμενης ημέρας από την καταβολή, προστασία η οποία παρέχεται στους μισθούς, στις συντάξεις και στις ασφαλιστικές παροχές.

Παραγνωρίζει δηλαδή ο νομοθέτης, ότι η στέρηση τέτοιων ενισχύσεων συνεπάγεται για τη συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων τους και στέρηση της δυνατότητας να συνεχίσουν την άσκηση της βιοποριστικής τους δράσης καθώς και ότι οι ενισχύσεις και επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων προστατεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο ακέραιο. Όπως άλλωστε, είχε διατυπωθεί και από τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας, οι ενισχύσεις αυτές είναι ενισχύσεις για τους γεωργούς. Δεν είναι ενισχύσεις για τον οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, είτε συλλέγει φόρους είτε συλλέγει οποιοδήποτε άλλο χρέος των αγροτών.

Επίσης, οι συνυποβάλλοντες την ερώτηση Βουλευτές εστιάζουν στην καταχρηστικότητα της συμπεριφοράς της φορολογικής διοίκησης να συμψηφίζει τα ποσά της επιστροφής ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες, με το σύνολο του οφειλόμενου από αυτούς φόρου εισοδήματος για το τρέχον οικονομικό έτος.

Με αυτόν τον καταχρηστικό συμψηφισμό, πέραν του μη ληξιπρόθεσμου χαρακτήρα του συνόλου του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος για την παρελθούσα χρήση, η εν λόγω τακτική παραγνωρίζει ακόμα και τη δυνατότητα που η ίδια η φορολογική διοίκηση παρέχει σε όλους τους φορολογούμενους για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου τρέχοντος έτους. Με αυτή την αυθαίρετη πράξη της φορολογικής διοίκησης, οι αγρότες στερούνται των δικαιούμενων από την επιστροφή ΦΠΑ ποσών, κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα οποία ανέμεναν, προκειμένου να καλύψουν άμεσες –ακόμα και βιοποριστικές τους- ανάγκες.Την ερώτηση συνυπέγραψαν οι βουλευτές:
Πατριανάκου Φεβρωνία-Βουλευτής Λακωνίας,
Καρανάσιος Ευθύμιος-Βουλευτής Χαλκιδικής,
Κέλλας Χρήστος-Βουλευτής Λάρισας,
Κουτσογιαννακόπουλος Κωνσταντίνος-Βουλευτής Φθιώτιδας,
Κοψαχείλης Τιμολέων-Βουλευτής Γρεβενών,
Χριστογιάννης Δημήτρης-Βουλευτής Πιερίας,
Μακρή-Θεοδώρου Ελένη-Βουλευτής Φθιώτιδας,
Μάνη-Παπαδημητρίου Άννα-Βουλευτής Πιερίας,
Δήμας Χρίστος-Βουλευτής Κορινθίας,
Σκόνδρα Ασημίνα- Βουλευτής Καρδίτσας,
Πασχαλίδης Ιωάννης-Βουλευτής Καβάλας,
Μανδρέκα Ασπασία-Βουλευτής Φωκίδας,
Κουτσούμπας Ανδρέας-Βουλευτής Βοιωτίας,
Μαρίνος Ανδρέας-Βουλευτής Ηλείας,
Αντωνίου Μαρία-Βουλευτής Καστοριάς,
Κωνσταντόπουλος Γιώργος-Βουλευτής Πιερίας,
Σαμπαζιώτης Δημήτριος-Βουλευτής Μεσσηνίας,
Καράμπελας Γιάννης-Βουλευτής Βοιωτίας,
Κόλλιας Κωνσταντίνος- Βουλευτής Κορινθίας,
Αυγενάκης Ελευθέριος-Βουλευτής Ηρακλείου,
Καραμανλή Άννα-Βουλευτής Β’ Αθηνών,
Κοντογιάννης Γιώργος-Βουλευτής Ηλείας,
Αραμπατζή Φωτεινή-Βουλευτής Σερρών,
Τζαμτζής Ιορδάνης-Βουλευτής Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου