Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΠΑ-Σομαλία: Νεκρός κατά 80% ο ηγέτης της Αλ Σαμπάαμπ


Σαφές μήνυμα στο Ισλαμικό κράτος και τον ηγέτη του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, αποτελεί η εξέλιξη που είχαμε χθες το απόγευμα, με τον κατά τα φαινόμενα θάνατο του ηγέτη της αιμοσταγούς αφρικανικής οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ με έδρα τη Σομαλία, σε συντονισμένο αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα.
Όλη η δουλειά έγινε καταφανώς από την υπηρεσία πληροφοριών CIA που έδωσε ακριβείς – αυτή τη φορά – πληροφορίες για το που βρισκόταν ο αρχηγός της οργάνωσης, Άχμεντ Αμπντί Γκοντέιν, με τα περαιτέρω να τα αναλαμβάνει η αμερικανική Αεροπορία (USAF), χρησιμοποιώντας τόσο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Hellfire, όσο και συμβατικά μαχητικά.
Οι Αμερικανοί δηλώνουν δια του εκπροσώπου του Πενταγώνου, υποναύαρχου Κίρμπι, ότι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεσή τους για να διαλύσουν την οργάνωση Αλ Σαμπάαμπ «και άλλες τρομοκρατικές ομάδες»…
Μάλλον θα ήταν όμως συνετό να αναμένουν την οριστική επιβεβαίωση του θανάτου του τρομοκράτη, αφού σε άλλες περιπτώσεις ο στόχος εμφανιζόταν μερικές εβδομάδες αργότερα ξανά στο προσκήνιο. Βέβαια, για να μιλούν με τόση βεβαιότητα, λογικά διαθέτουν σοβαρά στοιχεία για την εξουδετέρωσή του.
Ο Γκοντέιν ήταν αυτός που διέταξε την εφαρμογή της σκληρότερης εκδοχής του ισλαμικού νόμου, της «σαρία», προχωρώντας σε δημόσιους ακρωτηριασμούς, λιθοβολισμούς γυναικών κάθε ηλικίας, αποσπώντας φορτία με ανθρωπιστική – επισιτιστική βοήθεια οδηγώντας στον λιμό χιλιάδες Σομαλούς.
Στον λιμό του 2011, τη ζωή τους έχασαν πάνω από 200.000 Σομαλοί… Θα κάνει άραγε κάποιος από τους γνωστούς ευαίσθητους πορεία για τους δυστυχείς αυτούς ανθρώπους; Ή μήπως η ευαισθησία τους περιορίζεται αυστηρά στη Γάζα, υπό την προϋπόθεση πάντα εμπλοκής Ισραηλινών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου